photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

30.1.06

Donut-rally



Bij een wedstrijdje Donut halen zijn gisterochtend twee politiewagens verongelukt. Op het rechte stuk van het stratencircuit in de binnenstad, aan het Ged. Zuiderdiep, werd de spanning een van de chauffeurs teveel. De politie onderzoekt of een te lage bloedsuikerspiegel de oorzaak is van het ongeval. De schade taxeert u hier.

geplaatst door Jan-Willem 11:39

 Link |
___________________________

28.1.06

Citymarketing, da Oosterpark style!

Kijk, dat zien we graag: Stadjers die zelf het initiatief nemen om te laten zien hoe tof Groningen is. De Oosterparkwijk heeft haar eigen antwoord op de Jeugd van Tegenwoordig. Wil je weten Watskeburt rond de Zaagmuldersweg? Check dan de zwaar heersende videoclip 'Oh yeah, I be droppin it' van OPW. Met het goud uit de Oosterpark: wietplantages, drugs, gabbers en toch nog een moraliserende boodschap aan 't eind. De clip is gemaakt door Anemo-One. Hij leent zijn webruimte bij de kunstenaar-met-niet-alleen-een-vreemde-naam Adje Martens. U weet wel, van Adjemartens.info. Die last dope shizzle in elkaar.

geplaatst door Jan-Willem 22:16

 Link |
___________________________

25.1.06

Jacq. Wallhavelaar

's Stads grootste burgemeester van het moment blijft op de kleintjes letten: vanmiddag kunt u op de Grote Markt terecht om Max Havelaar-producten te kopen bij Jacq. Wallaazje himself! Het gerucht gaat dat hij onder andere brood en spelen in de aanbieding heeft (Geert Spieker heeft de GCC al ingeschakeld wegens vermeende broodroof), alsmede koffie, banaantjes en eerlijke chocola.

geplaatst door Jan-Willem 11:49

 Link |
___________________________

23.1.06

Werkoverleg




Remco Kouwenhoven
vroeg vorige week waarom het zo rustig was op Gronical (en of die niet een leuk stukje kon schrijven over het verkiezingsdebat). Dat laatste hebben we dus niet gedaan, en om op het eerste terug te komen: aan deze kant van internet is het druk zat. Zelfs zo druk, dat we vandaag niet het aan een enkeling beloofde filmpje bij bovenstaande foto kunnen plaatsen. U ziet hier LPG-drummer Christiaan en Spinvis in de catacomben van Neerlands enige echte poptempel. Gronical had beide bands gemist op Eurosonic en Noorderslag, maar gelukkig kreeg-ie een herkansing afgelopen weekend in Paradiso. Daarover leest u donderdag alles in uw favoriete hoger-onderwijsblad. En dat filmpje houdt u tegoed.

Update: GronicalVideo Big it up for tha main man!

geplaatst door Jan-Willem 23:48

 Link |
___________________________

21.1.06

IJskomkommertijd

Op de zaterdagkrant doe je als redactie over het algemeen extra je best. Dus wie de voorpagina van DvhN vandaag bekijkt, kan niet anders dan constateren dat er een midwinterse komkommertijd bezig is. Louter nieuws van gisteren. De krant opent met de aanbiedingen van Albert Heijn in de laatste fase van de prijsoorlog, van de dopedealende gevangenisleraar in Veenhuizen wisten we gisteren ook al, en er is een stukje over wijlen Jos Staatsen. Die gaat iets nieuws doen. Gronical adviseert u een goed boek. Of u doet gezond, en gaat campagneslalommend door de Herestraat en gunt een meelijdende blik aan de DvhN-jongetjes en meisjes die u een abonnement aan willen smeren.

geplaatst door Jan-Willem 12:00

 Link |
___________________________

20.1.06

De digitale seventies



Joechei, hiephoi: de Groningerstudieblogs zijn online. De oogst van de eerste week? Een Heerenveen-supporter die een kaartje voor de hoofdtribune van de Euroborg krijgt (en Groningen ziet winnen gnagna), twee meisjes die per ongeluk op vrijdag het donderdagprogramma van Eurosonic volgen (deze communicatiestudente kreeg daarvoor een 'vel roze' polsbandje), en U-raadslid Erik Stegerhoek die net als iedereen veel te lang moet wachten bij het ophalen van zijn OV-jaarkaart. Klinkt allemaal heel hip en aardig inderdaad, maar de makers van de hoofdsite zijn al 25 jaar niet meer de stad in geweest. Want hoewel de mensa van Vera al zolang gesloten is, kan je er volgens Groningerstudieblogs nog steeds goedkoop eten. Als je zelf een mars meeneemt, ja. Ook van een budgetrestaurant bij Simplon hebben we nog nooit gehoord, maar het schijnt jottum te zijn...

geplaatst door Jan-Willem 11:40

 Link |
___________________________

18.1.06

GastNoorderslog: een Swell Noorderslag!

Deze had u nog te goed: een zwaar bouncend hip hoppend gastfotolog over Noorderslag!



Zoals eerder gezegd, zat het venijn 'm in de staart. Ook gastlogger Swell (Sjef Weller) kwam tijdens Noorderslag tot de conclusie dat het beste voor het laatst was bewaard, toen hij het spetterende afsluitende optreden van Opgezwolle meemaakte in de Grote Zaal. Met alle hiphopvrinden die eerder die avond optraden op het podium verzameld, kreeg de driemansformatie toch nog de planken vol. zo vol zelfs dat de twee rappers zelf meer door het publiek stuiterden dan over de bühne.



(Letterlijk) grote afwezige bij dit sluitstuk was rapper Tim, die eerder op de avond het spits afbeet voor de hiphopliefhebbers. Het aantal toeschouwers was toen nog op twee handen te tellen.



Bezoekers bij de bekendmaking van de Popprijswinnaar kregen het deksel op de neus. Hoewel winnaar Within Temptation zich op zijn paasbest had gekleed, moest het gouden keeltje van de band verstek laten gaan vanwege après-zwangerschap perikelen. Kortom: geen optreden. Wel kreeg eenieder een compilatie te zien van het jubilerende popfestival. De loljurken.

geplaatst door Jan-Willem 13:41

 Link |
___________________________

16.1.06

Heerlijke psychopop uit Zweden



Lange haren en gefreak op gitaren, is dat back to the 70s? In het geval van Dungen wel, en hoe. De band maakte met haar psychedelische muziek indruk in Vera vrijdagavond, zoals Evert Nijkamp al op Gronical had aangekondigd. Zeker het terugluisteren waard op de 3voor12-site.

geplaatst door Jan-Willem 15:34

 Link |
___________________________

Telex heeft afgedaan



Waar u dit weekend niks aan heeft gemist? Aan het Britse Telex. Hun muziek leek niet op die van Radiohead, het was Radiohead. Maar dan niet de echte.

geplaatst door Jan-Willem 15:19

 Link |
___________________________

Gastfotolog 2: Ojos de Brujo



Gronical liep iets op Eurosonic te snel weg uit Huize Maas bij het Barcelonese Ojos de Brujo voor een wandeling naar een iets te lange rij, en miste zo het rapgedeelte dat de muziek van deze Spaanse band bijzonder maakt. Gelukkig was Pepijn van den Broeke erbij, en laat hij nou verstand hebben van hiphop en flamencomuziek, de twee pijlers van deze band. Ojos boeide volgens hem onder meer door het spelen van de bulerias, een 12/8 maatsoort. "Dat is wel echte flamenco, zeg maar." Het hiphopgedeelte was niet echt groots, doch aangenaam.

geplaatst door Jan-Willem 14:39

 Link |
___________________________

Jawat had je dan?



Check it out! Een fuckin' bad m*therf&cker van 1 meter 70. Jawat! is zijn naam, en de beatbouncende hiphopliefhebbers bij de Studentenkrant zijn helemaal weg van 'm.

geplaatst door Jan-Willem 14:35

 Link |
___________________________

15.1.06

Gastfotolog 1: Turntablizm!



Wicked! Een schouwburg vol met draaitafels! Dit is de DJ Grazzhoppa Bigband uit Antwerpen, een gastfotolog van Zilveren Camera-winnaar Pepijn van den Broeke.

geplaatst door Jan-Willem 17:36

 Link |
___________________________

T99



Het venijn zat op Noorderslag in de staart, bij het optreden van T99.

geplaatst door Jan-Willem 15:22

 Link |
___________________________

About Noorderslag



About was een van de leukste acts op Noorderslag. Fijne elektrorock in de kelder, die voor de verandering eens niet volgepakt was. Goed nieuws voor Groningen: op 25 maart staat About in Vera!

geplaatst door Jan-Willem 15:17

 Link |
___________________________

14.1.06

Noorderslag-must-sees

De laatste dag van het Noorderslagweekend, de laatste tips van onze kenners!
Volgens Evert Nijkamp (Grunnen Rocks) moeten we vanavond zZz ft De Jeugd Van Tegenwoordig (3voor12 zaal, 23.45) gaan checken, want dit optreden is 'in potentie één van de toppers van de drie dagen'. Maaike Borst (DvhN) wijst ons tot slot op Elle Bandita (Binnenzaal, 23.00). "Ex-Riplet Elle is dit jaar opgestaan als de Nederlandse Peaches en dat betekent schoppen tegen alles en ongeneerd spelen met seksualiteit. Met schoonheid heeft haar elektropunk-uitspatting niks te maken, wel met veel lef en serieuze woede."

geplaatst door Jan-Willem 13:45

 Link |
___________________________

Dort fliegen die Panters



Hiphop rechtstreeks uit de villaghetto: Fettes Brot. Had ook een hele schare Duitse fans meegenomen naar Minerva. De Nederlanders in de zaal konden de verleiding niet weerstaan om Ali B en Lange Frans erbij te halen, want Fettes Brot maakt ook bij uitstek hiphop voor blanken. Het deed wel wat denken aan de VMBO uit Daar Vliegende Panters. Alleen is de Duitse muziek een stuk vetter dan die van ons. Check de exclusieve GronicalVideo Schwule Mädchen!

geplaatst door Jan-Willem 13:21

 Link |
___________________________

In de rij voor reclamemuziek



Kijk, als het LPG ook zo vergaat na hun Nokiacommercial... Jose Gonzales maakte de muziek bij de stuiterballenreclame van Sony, en trok een overvolle zaal bij Images. Kwoot van iemand die wél in de rij is blijven staan. "Ik heb er niks van gezien maar je kon het wel goed horen. Het was heel mooi."

geplaatst door Jan-Willem 12:52

 Link |
___________________________

Hydrofish



Welke band wordt de opvolger van Krezip? Hydrofish maakt een uitstekende kans. U mag de vergelijking met Krezip lullig vinden, maar ze dringt zich onvermijdelijk op wanneer je weet dat ook deze band in z'n totaliteit op de popacademie zit. De band bestaat trouwens al langer dan de duur van hun studie, en dat was te merken aan zwaar rockende optreden.

geplaatst door Jan-Willem 12:34

 Link |
___________________________

Heldentat



Achtung, crowdsurfers! Het leek wel of alle Duitsers op Eurosonic bij Minerva waren. Waarom? Nou, om Wir sind Helden te zien. Dat is een Duitse elektrorocksensatie die een nogal fantastische indruk maakte gisteren. Onze Oosterburen weten dat allang, te merken aan de drukte. Gevolg: het bier was op, toen was er weer, toen was het weer op, toen was er weer. Het barvolk bij de kunstacademie werd langzaam gek. Het publiek was dat al.

geplaatst door Jan-Willem 12:19

 Link |
___________________________

Gouden tip



Terwijl de rij voor de deur van Vera (voor de Shout out louds) aanzwelde tot een meter of veertig, speelden de Mystery Jets de zaal van Vindicat plat met een energieke show. De tip van Evert Nijkamp bleek dé gouden tip van de avond te zijn, want voor al dit moois hoefde je nauwelijks te wachten. En dat was elders wel anders...

geplaatst door Jan-Willem 12:14

 Link |
___________________________

13.1.06

Psst, concertje zien?



Op de Grote Markt loopt een mannetje op je af. "Psst, flyertje. Geheim concert van Voicst. Twee uur Spieghel." Een mooie afsluiter, dacht ook de boeker van het Finse festival Ilosaarirock. Benieuwd of de Nederlandse groep in juli in Nokialand speelt.

geplaatst door Jan-Willem 16:56

 Link |
___________________________

Bunch of *(&* Hippies



Yer'all a bunch of motherfuckin' hippies, hoe zou Cartman dat in het Duits zeggen? We pakten gisteren nog even een staartje mee van het concert van het Berlijnse orkestje 17 Hippies, dat gezellige zigeunermuziek speelde. In het programmaboekje van Eurosonic vroegen de gebroeders Geurtsen zich af of het wel werkelijk zeventien stuks hippievolk betrof. Nee dus, Gronical telde er twaalf. En er lag een ouwe Vlatos dronken in de hoek bij de kleedkamer om het plaatje te completeren. Volksverlakkerij? Neuh, meer pasten er echt niet bij.

geplaatst door Jan-Willem 15:30

 Link |
___________________________

Afgelebberde happypop



Je mag natuurlijk best een gelikt optreden geven, maar je moet 't niet aflebberen. Dat deed Neisha vannacht wel in de grote bioscoopzaal van Images. Te zoet, te standaard, te makkelijk, de muziek van deze Sloveense dame kan zo in de leader van een flauwe Amerikaanse sitcom. Geen pit, geen eigen smoel. En da's jammer, want het zag er best leuk uit.

geplaatst door Jan-Willem 15:03

 Link |
___________________________

Eurosonic 2006: dit mag je vrijdag niet missen!



Gelooft u Gronical, dit is slechts een beginnende rij. En vanavond wordt het nog veel erger. Gelukkig heeft Gronical weer een paar tips voor je, van niet te missen bands. Verzorgd door een exquise selectie van de finefleur van de Groninger popscene.

Koen ter Heegde adviseert iedereen langs te gaan bij The Robocop Kraus (kantine Minerva, 22.00). Dit bandje heeft al vaker in Vera langsgeweest en heeft daar een goede indruk achtergelaten. "Een zekere aanrader, dankzij nummers als: you don't have to shout en In fact you're just fiction." Ga hier nu niet allemaal heen, want Gronical möcht auch gerne diese Deutsche band sehen. De Minervakantine is al zo klein...

Niet te missen volgens Evert Nijkamp: Mystery Jets (Vindicat, 1.15). "Erg hip, een ze hebben een 7" uit op Engeland's coolste label Transgressive Records." Ook moeten we naar Dungen (Vera, 20.45), omdat de betrouwbare bekenden van Nijkamp weten dat dit een leuke band is.

Maaike Borst stuurt ons vandaag naar de Shout out louds (vrijdag, Vera, 01.15u). "Uitbundige vrolijkheid die voortkomt uit perfect in elkaar stekende popliedjes die in een gezonde staat van opgewondenheid op plaat zijn gezet, versierd met soms euforische toeters en bellen."

Oja, dan was er nog DJ, saxofonist van de Groningse reggaeband Zebra. Hij had ook een niet-te-missen tip voor ons: Zebra! Speelt vanavond vanaf elf uur in de Zolder, en is ook (gratis) toegankelijk voor niet-Eurosonici. De Zebramuzikanten spelen vanavond in een nieuwe formatie: ADHD Spietmobiel. Die groep is de nieuwe band van Jammah Tammahs Piepke/Speedy.

Misbruikt u de comments weer voor uw eigen gouden tips?

geplaatst door Jan-Willem 14:41

 Link |
___________________________

Doe de Jagger!



Het Zweedse popbandje Sugarplum Fairy komt niet in aanmerking voor de originaliteitsprijs, maar hun optreden was er niet minder om. Denkt u bij de muziek aan wat Beatlesinvloeden, hier en daar een strak uitgevoerde bluessolo en meer verwijzingen naar hoogtepunten uit de popgeschiedenis. Die kennen deze jongens als hun broekzak, ook in uitvoering. Of de zanger zijn maniertjes rechtstreeks jatte van Mick Jagger of dat hij leentjebuur speelde bij z'n landgenoten van The Hives weten we niet, maar enige gelijkenis kon moeilijk worden ontkend. Zoals we bij wel meer bandjes overeenkomsten zagen. Maar ja, meet jezelf maar eens een popsterrenimago aan als beginnend artiest. Sugarplum Fairy bestond een uurtje later in Vera bij Hushpuppies gewoon weer uit vijf lieve jongetjes met nogal lang haar en een nogal grote beker bier in de hand. Gronical is benieuwd of er wat van deze jonge (tussen de 18 en 21) talenten wordt.

geplaatst door Jan-Willem 14:18

 Link |
___________________________

Vindisizers Greatest



De Deense band Spleen United deed zo nu en dan aan Depeche Mode denken, en ook wel wat aan Placebo volgens sommigen. Een mooie bak synthesizerrock, sfeervol uitgelicht door Vindicat in alle modekleuren van dit winterseizoen: rood. De show van Spleen Utd kan je binnenkort misschien zien in het Duitse programma Rockpalast, want er werd volop gefilmd. Rockpalast is net zoiets als Countdown vroeger trouwens, maar dan in het Duits (dus de rockpresentator is keurig geknipt en geschoren).

geplaatst door Jan-Willem 14:06

 Link |
___________________________

Hushpuppies



De Hushpuppies komen uit Frankrijk, dus het zijn ongetwijfeld ook Hashpuppies. Dat was aan hun muziek niet te horen, want die was allesbehalve ingedut. De band speelde een vette rockset in de beste Vera-tradities. Voor de deur aan de Oosterstraat werd de rij langer en langer. En langer en langer. En nog langer. Zodat Gronical de Chalets en Clor moest missen. Damn.

geplaatst door Jan-Willem 13:59

 Link |
___________________________

Tiroler beatboxers



Als er één band was die gisteren de show stal, dan was het wel het Oostenrijkse Bauchklang. Met z'n zessen lieten ze zien dat je helemaal geen draaitafels, computers en instrumenten nodig hebt om drum 'n bass of dancehall of hiphop of wat-dan-ook te maken. Gewapend met enkel een microfoon speelden ze de zaal plat. De band bestaat al een tijdje, en zou deze zomer wel eens een van de grote festivalsensaties kunnen worden. En terecht!

Nieuw: nu met GronicalVideo!

geplaatst door Jan-Willem 13:54

 Link |
___________________________

Doedelzakkenmetal



Zelden zal een kerk zo vol zijn gestroomd voor een metalconcert als voor het optreden van Corvas Corax gisteren in de Martinikerk. Gewapend met imposant slagwerk en doedelzakken opende die Duitse band gisteren Eurosonic, begeleid door het koor Cantus Burana. De muziek lag nogal zwaar op de maag, maar het zag er mooi uit.

geplaatst door Jan-Willem 13:49

 Link |
___________________________

12.1.06

Te veel bands op Eurosonic? Kenners wijzen de weg!



Het leukste Groningse weekend van het jaar staat weer voor de deur: vandaag begint Eurosonic 2006, met een metalconcert in de Martinikerk. Gronical is er uiteraard weer bij dit jaar, met pictures, praatjes en gastloggers! Om je een beetje wegwijs te maken in het overvolle programma, hebben drie popkenners uit de stad speciaal voor dit weblog hun tips op een rijtje gezet. Hier komt aflevering 1, met de tips voor vanavond. Veel plezier!

Evert Nijkamp (beheerder van de wereldwijd razend populaire website Grunnen Rocks tipt voor vanavond The Chalets (Vera, 23.45), "omdat een aantal betrouwbare mensen me heeft gezegd dat dit een leuke band is". Verder noemt hij het concert van het Groningse LPG (Shadrak, 0.15) de moeite waard. De band staat deze dagen sowieso in de spotlights omdat hun liedje gebruikt gaat worden in een wereldwijde Nokia-reclame. Net als Propeller (Club 29, 22.30) Nederlands talent. Verder in de gaten houden: Clor (Vera, 1.15) en Brakes (Muziekschool, 0.15).

Popjournaliste Maaike Borst (freelance, DvhN) tipt voor vanavond de Oost-Berlijnse band 2Raumwohnung (Simplon, 23.00u). "Ontwapendend speelse elektropop-liedjes met een zangeres die het Duits kan laten klinken als de zoetste taal ter wereld."

Tot slot Koen ter Heegde (Vera, 8Weekly). Hij tipt net als Evert Nijkamp Clor, maar maant ons ook naar Club 29 voor het optreden van de Utrechtse band Vladimir (21.00). "sfeervolle rustige muziek met sterke teksten van zanger Sander van der Linden, interessante nummers als Unison. Erg sterke gitaarloopjes ook."

Wilt u ook wat aanraden? Gebruik de comments!

geplaatst door Jan-Willem 12:28

 Link |
___________________________

10.1.06

Herepoort: mooi laten staan!



In de stad sluimert de discussie al een tijdje, en gisteren besteedde zelfs 2Vandaag er aandacht aan: er is een groepje Stadjers dat de Herepoort terug wil halen naar de stad. Dat ding is van de sloop gered door architect Cuypers, die 'm naast zijn Rijksmuseum in Amsterdam neerzette. Schaamteloos grepen de actievoerders voor de terugkeer van de poort de nieuwjaarsgrap van enkele Tolberters aan voor hun eigen doel. hun woordvoerder deed alsof hij de namaakpoort van de Tolberters zelf in elkaar had geknutseld en verzweeg voor de camera dat het om een oud&nieuw-stunt ging. Er kan in Groningen kennelijk geen campagne worden gevoerd zonder vuile streken. Ach, sommige mensen zijn tot alles in staat. Zo merkte Gelkinghe (van wie we trouwens ook bovenstaand plaatje 'geleend' hebben) fijntjes op dat Robbert Prummel, Stadspartijlid en een van de initiatiefnemers van deze actie, zelfs een Wiki over zichzelf aanmaakte.
Omdat de stad tegen dit soort triestigheid beschermd moet worden, en omdat de Herepoort bij het Rijksmuseum een betere functie heeft dan in Groningen, richt Gronical bij deze het comité 'Houd de Herepoort in 020' op. Zo'n museum is er immers voor de conservering en tentoonstelling van cultuurgoederen. En we hebben 'm vroeger zelf voor negen meier verpatst...

geplaatst door Jan-Willem 21:47

 Link |
___________________________

Zilveren Camera voor Groningse fotograaf

De Groningse fotograaf Pepijn van den Broeke won gisteren de Zilveren Camera in de categorie Sportseries. Hij krijgt de lof voor zijn serie over een krachttraining van schaatsster Renate Groenewold op Sportcentrum Papendal. Wie meer foto's van hem wil zien kan terecht op z'n site, en de komende dagen op Gronical, want net als vorig jaar gaat hij weer gastfotologgen tijdens Eurosonic en Noorderslag dit weekend!

geplaatst door Jan-Willem 09:42

 Link |
___________________________

9.1.06

Nevland ende Watskebuhuhurrt

Ben je even een weekje weg, gooit de uitsmijter van de Oosterpoort tijdens het Nieuwjaarsfeest van de gemeente pardoes een uitgelaten Jeugd van Tegenwoordig-fan het publiek in, als ware hij steward op een Deathmetalfestival. Is de suppoost al ontslagen? Terwijl de jongen verontrustend lang roerloos op de grond bleef liggen, moest Oosterpoort/Stadsschouwburgdirecteur Thom van der Goot zich in allerlei bochten wringen om zijn uitspraak 'wat is het toch fantastisch dat een zwarte vrouw het Grunnens Laid zingt' voor de camera's van OOG te nuanceren. Dat was geen succes, de OOG-kijkers bleven met een zure nasmaak zitten. Tsja, Van der Goot zat hiervoor in Friesland en de bekrompenheid van mensen neemt nu eenmaal toe naarmate de bevolkingsdichtheid lager wordt.
Ondertussen was er prachtig nieuws vanuit de catacomben van het Oosterparkstadion. In een reportage van de Noorse tv waar TV Noord de hand op had weten te leggen, vertelde Erik Nevland op de massagetafel dat de voltallige selectie van de plaatselijke FC op de vlucht sloeg wanneer Erik z'n favoriete muziek -het nogal geweldige Kaizers Orchestra- opzette. En zaterdagavond bewees de Noorse Balmagiër weer helemaal terug van weggeweest te zijn, door de opening van de Euroborg extra luister te geven met een loepiezuivere hattrick. Waarmee we alvast heel zachtjes mogen gaan zingen: we gaan Europa in!

geplaatst door Jan-Willem 15:54

 Link |
___________________________
Archief Home