photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

23.11.04

Nog even nagenieten



Omdat de Feyenoordfans het al weer snel willen vergeten:

Als hij de vijftien trappen op is gelopen en bovenin Nederlands mooiste voetbalstadion het gastenvak binnenloopt, doet hij zijn jas met hoge kraag open en tovert een groenwit sjaaltje tevoorschijn. Pride of the North, staat erop. De student loopt langs de trommelaar die de Groningensupporters op probeert te warmen en zoekt een plaatsje midden op de tribune.
Al sinds hij op de universiteit komt, wordt hij in de werkgroepjes gepest met zijn zondagmiddagse geloofsovertuiging. Hoon viel hem ten deel, van Ajacieden met rijke pappies in de skybox, van geboren en getogen Rotterdammers en zelfs van Friezen en –erger– Twentefans.
Maar dat is nu voorbij. Want zijn kluppie gaat als een speer. Niks nacompetitie, het linkerrijtje lonkt. Daarom stapte hij vanochtend om zeventien over tien met zijn TKB-teamgenoot in de trein naar Rotterdam. Het sjaaltje veilig verstopt onder de jas, want je weet het nooit met voetbalsupporters.
Vandaag wordt het hun dag, ze voelen het. En ze zien het, vanuit de met plexiglas en netten omheinde tribune op de tweede ring van de Kuip. Ze zien hoe hun plaatselijke FC het Feyenoord moeilijk maakt. Er golft geen ‘hand in hand’ van de tribunes, alleen het ‘laat ons weer eens juichen’ en het Grönnens laid. Waarvan het tweede couplet er nog niet helemaal lekker inzit bij de twee studenten.
Dat maakt niet veel uit, want al snel maakt het volkslied plaats voor ‘Erik Nevland’. De Noorse balmagiër scoort met zijn edele delen en zijn buik twee keer, en aan de andere kant kan Snelle Jelle Dirk Kuijt steevast niet bij de goal komen. Twintig minuten lang verdedigt Groningen z’n voorsprong, en pas in de tweede minuut van de blessuretijd maakt de angst dat het toch nog misgaat plaats voor een euforische glimlach. “Boeren zijn de baas in Rotterdam!”, zingen de studenten vol hartstocht.
Het sjaaltje gaat weer onder de jas voor hij de trein instapt. Maar veel hebben de Groningers niet te vrezen: in de coupé praat iedereen vol lof over de vechtlust van hun plaatselijke FC. Als de trein voorbij Gouda-Goverwelle raast, haalt de student zijn sjaal weer tevoorschijn. Hij vouwt ‘m zorgvuldig op, legt hem achter hem op de hoofdsteun en valt erop in slaap. Dromend van de volgende uitwedstrijd die hij gaat bezoeken met z’n weekend-ov: het UEFA-cup duel tegen Parma.


geplaatst door Jan-Willem 14:33

 Link |
___________________________
Archief Home