photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

6.9.04

Wallage en de pers: in vino veritas

Zo, die kwam aan. En hard ook. Een klap in het gezicht, een stoot onder de gordel en een dolkstoot in de rug. Van Gronicals bloedeigen burgervader! In M, het enige fatsoenlijke krantenmagazine, maandelijks uitgebracht door NRC Handelsblad, tekent Gerard van Westerloo uit de mond van Jacq. Wallage op: 'De pers gedraagt zich als een dronkeman die telkens de verkeerde steeg in wankelt'. Een beetje lullig om Gronical persoonlijk aan te vallen in de NRC, nietwaar?

Bedankt, burgemeester Blauweknoop! Trouwens, hoe weet u als anti-alcoholiker eigenlijk hoe een dronkenman de verkeerde steeg inwankelt? Kijkt u elk weekend mee over de schouders van de videocamera-operateur van het uitgaanscentrum? Wallage staat enkele pagina's na dit citaat ook op de foto, terwijl hij geinterviewd wordt door TV Noord. Da's mooie image-building: deze burgervader staat wel altijd klaar om zijn stadjers te vertellen wat er speelt op het stadhuis. De werkelijkheid is weerbarstiger: Wallage verschijnt doorgaans alleen zelf ten tonele als hij wat te melden heeft, wanneer er kritische vragen worden gesteld verschuilt hij zich achter de voorlichter. Het zou Gronical niks verbazen wanneer-ie de cameraploeg van TV Noord op heeft laten trommelen voor de foto. Wallage verzint wel weer wat: haken en ogen aan het voorstel voor een gekozen burgemeester, of een hernieuwde oorlogsverklaring aan scooterende pubers. Maar in de NRC mag hij vrijuit zeggen dat vroeger de politiek bepaalde wat er in de media gebeurde, en nu de media de politieke agenda bepaalt.

Gronical en zijn collega's moeten zich troosten met de wijze woorden van collega-burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam. "Een bestuurder die geen volwassen verstandhouding met de pers weet op te bouwen, die deugt niet voor zijn vak. Als je niet tegen de pers kan, moet je iets anders gaan doen."

Oja, had Gronical u al verteld waar de reportage over ging? Over het wederzijds wantrouwen tussen pers en overheid. Gronical weet genoeg: het is tijd om losliggende stoeptegels te tellen. Want slechte berichtgeving mag dan een gruwel zijn voor de overheid, degelijke onderzoeksjournalistiek is voor haar nog veel erger.

geplaatst door Jan-Willem 13:20

 Link |
___________________________
Archief Home