photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

19.8.04

KEI 2004: Inburgeren met Gronical Stadslog



Lieve KEI-lopers,

De tijd dat jullie als studerende toeristen vier jaar gebruik konden maken van de faciliteiten van de stad om daarna als de wiedeweerga richting Randstad te vertrekken, is voorbij. Integreren is het toverwoord in deze kabinetsperiode, en omdat als het gaat over de normen en waarden van het kunnen functioneren in de huidige samenleving, het niet zo kan zijn dat we daar niet allemaal samen de verantwoordelijkheid voor nemen. Om te voorkomen dat de gemeente straks weer dure integratienotities moet maken, helpt Gronical je integreren ‘in stad’.

De relatie tussen autochtone Stadjers en allochtone studenten is een haat-liefdeverhouding. Want ook al zijn studenten lawaaierig, lui en smerig, ze leveren wel broodnodige arbeidsplaatsen op. En ook al zijn Stadjers lomp, onverstaanbaar en luisteren ze allemaal naar Lucas en Gea (het groningse antwoord op Frans Bauer en Marianne Weber), het is verdomde handig dat ze de bus besturen, die je met je OV-jaarkaart. Neem het ‘kutstudent’n’, dat je de komende jaren vast wel ’s zal horen, dus met een korreltje zout.

Wie stadjers in actie wil zien (want het is door de verschillende bioritmes kinderlijk eenvoudig langs elkaar heen te leven), neme op zaterdag een kijkje in de binnenstad (koopzondag is ook een favoriet), of gaat eens op bezoek bij de FC (staan op de Westtribune of zitten op Zuid is ’t goedkoopst). Wie zich een beetje verdiept in het dialect, zal er al snel achter komen dat Groningse oneliners nait te versmoaden bunt. En samen lachen, is stap één op weg naar een succesvolle inburgering.

Woord van de dag
Wichie – meisje, tiener~, puber~. ‘Al goud met die, wichie?’ Hoe is het, meid.

Bijvoorbeeld te gebruiken op het terras, als je buurjongen zijn oog laat vallen op een iets te jong meisje. ‘Vindst te dat now lekker? Da’s nog ’n wichie, mienjong!’

Inburgeren? Het lukt je snel, op www.stadslog.nl

geplaatst door Jan-Willem 02:09

 Link |
___________________________
Archief Home