photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

11.3.04

Levensgevaarlijk: winkelen in Groningen



"Nog even niks", luidt de laatste post tot nu toe op het weblog van VVD'er Remco Kouwenhoven. Dat was dinsdag en daar zal vandaag vast en zeker verandering inkomen. Sommige mensen lukt alles, die gaan lekker een weekje naar de sneeuw, komen terug en zien hoe het stadsbestuur tenauwernood het door hun opgelaten ballonnetje met een schepnet vangt, voordat de proefballon verdwijnt achter d'Olle Grieze.
Waar dit over gaat? Over preventief fouilleren. Stel je voor, je zit gezellig op de bank tv te kijken, en dan komt je moeder plotseling binnenvallen, doet alle deuren en ramen op slot, en je komt niet van de bank af voor ze al je spullen heeft doorzocht. Gezochte vergelijking? Ganz im Gegenteil: vanaf 22 maart is de 'huiskamer van Groningen' acht weken lang een 'veiligheidsrisicogebied'. En daarmee heeft de stad een primeur van jewelste: voor het eerst zijn alle straten van 't monopolyspel in één stad gebombardeerd tot 'no-go area'. Haalt u dus maar één of twee nullen van de waarde van de Herestraat, A-Kerkhof en Grote Markt weg (al naar gelang hoe oud uw versie is). Ook de horeca gaat flink 't schip in, er durft straks geen student het centrum meer in, nu Wallage in 't Dagblad heeft gezegd dat elke bezitter van gestolen spullen de sigaar is. Toch nog een meevaller voor de Groninger City Club dus, die ergert zich aan de barrels.
Hangen de camera's in het uitgaanscentrum er dan alleen voor de maandelijkse aflevering van Opsporing Noord? Je zou 't haast zeggen, het door de gemeente aangewezen risicogebied 'Grote Markt' is globaal hetzelfde als waar de camera's hangen, alleen telt nu ook de Diepenring mee. Voor de precieze begrenzing gaat u niet naar de nieuwspagina van de gemeente, want t laatste nieuws daar is op dit moment dat de gemeentelijke webmeester de links uit Gronicals Complete Pinguin Guide to Groninger Polibloggers heeft gecopypaste naar groningen.nl. Er is alleen een persbericht. Dat geeft te denken, want zo'n grote inbreuk op de privacy van Stadjers verdient een grote publiciteitscampagne. En gezien het Gronische gebrek aan debat over dit thema (opvallend wanneer je ziet hoe heftig de protesten tegen camera's waren) is een 'stukje voorlichting naar de burger toe' hier zeker op zijn plaats. Op de GIC vindt u wel een keurig lijstje.
Zelfs het door Gronical geëntameerde debat (soms zit er nog een aardig plukje wol in het taalgebruik van Balkenende) strandde na een eerste ronde uitwisseling van argumenten. Da's jammer, want Groningen mag best 'n wereldstad zijn, de binnenstad is geen Millinxbuurt.

geplaatst door Jan-Willem 15:11

 Link |
___________________________
Archief Home