photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

23.1.04

Potje Proefballonnen?



Kijk, zo zien winkeliers in de binnenstad, en in dit geval speciaal in de Westerhaven, het graag: een mooie parkeerplaats met mooie auto's. Maar het is niet altijd alleen maar mooi en aardig in stad. Want het kan altijd beter. Hoe? Nou, door het in de politiek aan de orde te stellen.

Steeds meer politici in de stad doen dit via hun parkeerhaven aan de digitale snelweg, met een weblog. Waar blogs over het algemeen worden gemaakt door mensen onder de dertig, neemt in Groningen een groeiende groep van de oudere garde het toetsenbord op om dagelijks in contact te treden met het electoraat. De trend waait ook over het Binnenhof en zelfs langs het pittoreske worstendorp Oss, waar deze week Jan Marijnissen begon met webloggen. Weet dat al uw reacties rechtstreeks in de partijkas gestort worden.

Voor journalisten zijn die weblogs een uitkomst in tijden van komkommer en kwel: is er een gaatje over in de krant, dan zijn de poliblogs gauw gescand. Vorige zomer gooide CDA-statenlid Marc Jager een knuppel in een Pieterburens zeehondenhok door voor te stellen overtollige zeehonden af te schieten. Niks raars aan, een nooit gepubliceerde reportage over de grootste toeristische attractie boven Flevoland begon ik enkele jaren terug niet voor niets met de zin 'in Denemarken krijgt een zieke zeehond een nekschot, in Pieterburen haring en vispap'.

Evenmin is het vreemd dat Lenie 't Hart verbolgen verhaal kwam halen nadat DvhN een stukje wijdde aan Jagers voorstel. Zelfs een uitgehongerde huiler hapt minder snel dan mevrouw 't Hart (Lenie, hieronder kan je je grieven kwijt via de reageerknop). Een minihypeje was geboren, de kolommen en nieuwsrubrieken weer voor een deel gevuld.
Ook deze week lijkt het weer komkommertijd, getuige de ruimte die in het stadskatern donderdag werd vrijgemaakt om de jongeren van de PvdA aan te laten kondigen dat Rob Oudkerk in Groningen welkom is als wethouder. Goed plan zeg, geef 'm een kantoor aan de Bornholmstraat, dan zit-ie lekker onder het volk vlakbij de Euroborg.

En Remco Kouwenhoven kreeg vandaag een mooie 'buffer' bovenaan de eerste pagina van het stadskatern plus een ankeiler op de voorpagina omdat hij in een poging onze mooie stad mee te sleuren in de vaart der volkeren aangaf preventief fouilleren in te voeren. Terwijl hij als trouwe bezoeker van deze website toch moet weten dat dit deel van zijn electoraat dat heel onverstandig vindt. Of heeft hij het archief van september hier nog niet op nageslagen?

Met zulke voorstellen is de kans dat Kouwenhoven de Eerste Grote Gronical Proefballonnenwedstrijd wint uiterst gering. Pardon, een wedstrijd? Ja, een wedstrijd. Gronical zal de komende tijd alle webloggende politici uit stad (en mocht er druk komen van Alders en Wallage dan wellicht ook uit provincie) uitnodigen om in nader te bepalen categorien een bijzonder proefballonnetje op te laten. Waarop een niet al te deskundige jury en de bezoekers van deze website hun stem mogen uitbrengen op het beste voorstel. Da's Realpolitik, virtual audience democracy en transparant bestuur ineen, in een ode aan het publieke debat. En een geste naar de media, opdat ze het werkwoord 'willen' weer in een kop kunnen vervoegen.

De winnaar krijgt uiteraard een prijs, die in ieder geval zal bestaan uit een flesje rode, witte of roze Noawain en een RUG-kalender. Dat universitaire kerstgeschenk is overigens ook onderwerp van proefballonnetjes, er gaan stemmen op om de niet afgehaalde kalenders te verkopen in de RUG-winkel. Maar voordat de trossen los worden gelaten door de politici, bent u eerst aan de beurt. Want u mag proefballonnetjes oplaten over de onderwerpen waarover zij straks voorstellen mogen doen. Kom maar op, wees creatief en laat uw kindje achter in het reactiescherm of via de electropost. Want een betere wereld begint nog steeds bij uzelf.

geplaatst door Jan-Willem 13:32

 Link |
___________________________
Archief Home