photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

23.1.04

'Ballonnen' prikken. In winkelcentrum Paddepoel?



Remco Kouwenhoven stuurde de volgende reactie op het bericht over de Proefballonnen hieronder. En Gronical reageert.

Hoi Gronincal. Hoewel een mooie proefballon niet lelijk hoeft te zijn, valt mijn oproep tot het inzetten van preventief fouilleren niet onder het kopje proefballonnen. Preventief fouilleren kan namelijk al een tijdje in de stad. Het werd tot dusverre alleen nog niet gebruikt. Dat is op zich ook goed, want het gaat hier om een ingrijpend middel. Daar moet je dus zorgvuldig mee om gaan. Daarom heeft de Groningse gemeenteraad daar ook speciale spelregels voor vastgesteld.

Ik stel vast dat er de laatste tijd aanzienlijk meer geweldsincidenten zich voordoen (waarbij wapens gebruikt worden) dan normaal is in Groningen. Daarom verlang ik van de politie dat zij al hun mogelijkheden benutten om daar wat aan te doen. Daar hoort, wat mij betreft, ook preventief fouilleren bij.

****
Beste Remco,
Ik weet dat de gemeenteraad de mogelijkheid heeft, maar dat wil niet zeggen dat je die hoeft te gebruiken, omdat die er nu eenmaal is. Het middel is erg zwaar, het kost een hoop politie-inzet en tast de privacy van vele onschuldigen aan.
Rotterdam heeft het preventief fouilleren op een paar manieren aangepakt. De eerste methode was het afsluiten van een stuk weg met een legertje agenten, en vervolgens iedereen in dat gebied fouilleren. De tweede manier was dat kleinere groepen agenten gericht 'verdachten' uit te zoeken, een groepje zwervers dat op een plein zit te praten bijvoorbeeld. De derde veelgebruikte tactiek is een verkeerscontrole, waarbij alle voertuigen binnenstebuiten werden gekeerd.
Dit resulteerde, na negentienduizend personen gecontroleerd te hebben, in de vondst van 578 wapens (1 op de 33). Rotterdam stelt dat het een succes is, maar toch verdient het in Groningen vooralsnog geen navolging.
Ten eerste niet omdat er in Rotterdam maar 23 vuurwapens zijn gevonden. In 2003 zijn er 22 mensen vermoord (0,367 op 1000; AD misdaadmeter), in Groningen vond 1 moord plaats (.057 op duizend). Ook een vergelijking van andere misdrijven leert dat Rotterdam hier meer last van heeft dan Groningen. Natuurlijk zijn vier schietincidenten in een maand veel, maar los je dat op met preventief fouilleren? Wanneer we appels met peren verrekenen zou je kunnen zeggen dat je, om vier wapens te vinden, 3455 mensen moet fouilleren. Dit is geen bewijs, maar je kan je er iets bij voorstellen.
Dan de uitvoering: waar ga je dat doen? De schietincidenten van de afgelopen weken vonden in drie wijken plaats (2 in Paddepoel, Centrum en Beijum). In het centrum controleren is onlogisch: er is al permanente controle in de vorm van camera's, wat al een flinke aantasting van de privacy is. Het zou bovendien ten onrechte het beeld oproepen dat cameratoezicht niet werkt. Een grootscheepse controle in de Cinema Bar in de herfst leverde bovendien nauwelijks iets op. Elk mes is er een teveel, maar een overvaltechniek toepassen om iemand met een zak wiet te betrappen is nogal veel van het goede. Hoeveel verplegers kunnen een dienst draaien voor het uigegeven belastinggeld?
Winkelcentrum Paddepoel trekt relatief veel criminelen, maar dat winkelcentrum is al zo ongezellig, moeten we daar nu ook nog iedereen fouilleren? En wie moeten de agenten uitzoeken tijdens vliegende controles in Beijum? In sommige dingen moet een kleine stad niet groot willen zijn.

geplaatst door Jan-Willem 20:58

 Link |
___________________________
Archief Home