photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

12.10.03

Hottentottenfototentoonstelling



Gronical was erg benieuwd naar de tentoonstelling 'Foto's die het niet haalden' op de fotomanifestatie Noorderlicht. Met beelden van persfotografen uit het Noorden die nooit in de krant kwamen. De expositie is alleen in het weekend te bekijken, en na bezichtiging weet Gronical ook waarom.
Persfotografen zijn drukbezette mensen, zeker de freelancers, en hebben dan ook niet alle tijd om iets moois te maken van de presentatie van de foto's die om uiteenlopende, soms half aangegeven redenen, niet in de krant kwamen. Hier ligt dan ook een schone taak voor de galerie, die met de verkoop van kunstwerkjes haar geld verdient. Zoals Ahold de prijskaartjes onder de schappen voor haar rekening neemt, zo zou de galerie de kunstwerken bij de bezoeker moeten introduceren met kaartjes of bordjes.
Zou, want de foto's die het niet haalden worden begeleid met schrijfsels van de fotografen zelf. Zo ziet u op de muur voor u de gele memoblaadjes met de notities van Anne Marie Kamp (DvhN), terwijl helemaal links helemaal geen omschrijvingen bij de foto's staan.
En dan liggen er ook nog negen foto's op de grond. Van Jos Schuurman nota bene, Groningens enige echte papparazzo. Hij is overal, en soms is hij het vijfde wiel aan de wagen. Want als het Dagblad een eigen fotograaf stuurt, werkt hij voor niets. Dat dat soms zonde is, kan je op de tentoonstelling zien, als je dat wil.
We hebben al wat, is een reden voor weigering van de foto's, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Daar gaat Gronical niet uitgebreid op in, want dat doet de tentoonstelling onder de hoogdravende Noorderlicht-vlag ook niet. Gelukkig hebben sommige fotografen wat meer tijd genomen voor een toelichting, zoals Michel de Groot, die met een fotoserie over een aids-kliniek in Thailand de deur bij veel kranten en bladen platliep, maar te horen kreeg dat AIDS anno 2003 'geen onderwerp' meer is, en ze mensen niet nodeloos willen schokken met de heftige foto's.
De leukste reden van weigering is deze, ingestuurd door de immer goedlachse Omke Oudeman (ook DvhN):



geplaatst door Jan-Willem 15:19

 Link |
___________________________
Archief Home