photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

30.9.03

Zeero tolerans

Ik schrok me kapot bij het horen van het nuvolgende (gekopieerde) bericht op Radio Noord (klikbaar links via gronicalnieuws):

***

HAREN - De politie mag straks in de gemeente Haren ook mensen preventief fouilleren. Haren past daarvoor de Algemene Plaatselijke Verordening aan.

Ook de burgemeester krijgt meer mogelijkheden om bij bijzondere gebeurtenissen op de treden. De gemeente doet dat vooral omdat de stad Groningen deze mogelijkheden ook heeft.

Burgemeester Gerritsen verwacht niet dat het preventief fouilleren in Haren daadwerkelijk zal plaatsvinden, maar hij wil het zekere voor het onzekere nemen.

***

Hoorde ik niet vorig najaar bij de invoering van het preventief fouilleren in Rotterdam-West (waar ik toen enkele maanden vertoefde, zoek vooral geen verbanden waar ze er niet zijn) iedereen om het hardst roepen dat dit een 'uiterst zwaar middel' is om ernstige overlast tegen te gaan? In Stad mag 't sinds een tijdje ook. Tja, als je bij de grote steden wilt blijven horen moet je wat, maar nodig is het hier allerminst. Nu moet dus ook Haren er aan geloven. Waarna het een kwestie van prestige is (Haren doet het vooral omdat de stad deze mogelijkheden ook heeft, nietwaar?) wie als eerste tot actie overgaat. Dan krijg je berichten als de volgende:

***

HAREN- De politie heeft gisteravond tijdens een actie in het kader van het preventief fouilleren* op en rond het station drie mensen aangehouden. Tachtig agenten zetten rond kwart over acht gisteravond het gebied in een straal van driehonderd meter rond het NS-station af en controleerde iedereen die zich binnen dat gebied bevond.
Een 32-jarige vrouw uit Haren werd op het aangehouden wegens het bezit van een fles port en een doos alcoholhoudende kersenbonbons. Deze had ze verstopt in een rugzak. De vrouw verklaarde dat ze op weg was naar een vriendin in Groningen.
Twee Spaanse jongemannen, 21 en 23 jaar en tijdelijk woonachtig in Haren, werden op het plein voor het station betrapt op het roken van marihuana. Bovendien droegen zij nog anderhalve gram wiet bij zich en waren ze in het bezit van een BIC-balpen, van hetzelfde type als waarmee enkele jaren terug een man onder mysterieuze omstandigheden werd vermoord. De Spanjaarden verklaarden niet op de hoogte te zijn van het verbod op wapens, en zitten daarom nog vast voor verder verhoor.
Een 78-jarige vrouw tenslotte werd meegenomen omdat zij bij het uitlaten van haar hondje niet de volgens de Algemene Plaatselijke Verordening verplichte hondenpoepzakje niet bij zich droeg. Zij kon met een transactie op zak na verhoor gaan.
In totaal werden tijdens de actie 9 mensen gecontroleerd.

***

(*) dat is ook nog zo'n manco van het preventief foulleren: je kan er niet eens een fatsoenlijk lopende zin mee maken. Een plaatje heb ik er nog niet bij kunnen vinden (zal eens in t archief gaan zoeken naar Rotterdamse en Harense belhuizen)

geplaatst door Jan-Willem 21:40

 Link |
___________________________
Archief Home