photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

29.6.05

Referendummoe (2)

Het wordt zweten nu voor het NEE-comité, want de opkomst belooft dramatisch laag te worden. Op het stembureau aan het Floresplein schrokken ze van Gronicals opkomst. En niet alleen daar. Is het straks allemaal voor niks geweest...

Update 1: Twisty Kees geeft RTV Noord de schuld van de lage opkomst, vanwege het aflasten van het tv-debat. Wilde die relnicht niet een jaar geleden al weg hier? Opzouten!

Update 2: NOVA meldt dat Wallaazje de uitslag bij hun in de uitzending voor gaat lezen. Benieuwd of ie daar op wacht of dat hij meteen om tien uur losbarst.

Update 3: Het werd Noord. Opkomst 38,6 %, voor wint, maar niet dik. Maakt op zich niet uit, het referendum is ongeldig. We krijgen een nieuwe markt!

geplaatst door Jan-Willem 20:58

 Link |
___________________________

Referendum-je-rijk!

Pfff, alweer een volksraadpleging. Het houdt niet op. Maar deze is wel leuker dan die over de Grote Markt, want deze kost geen veertig miljoen, maar kan u juist geld opleveren. Hoewel, geld, een Iris-cheque. Maar dan wel een van vijftienhonderd euro. Daar kan je een compleet winkelpand in de Naberpassage voor aanschaffen. Kijkt vanmiddag allemaal in uw Gezinsbode, bokkeblad of ander plaatselijk suffertje, voor de Winkeltijdenenquete. En niet verder vertellen he? Maakt u meer kans.

geplaatst door Jan-Willem 11:19

 Link |
___________________________

Spieker boos, Smink verdrietig: Madonna niet naar Euroborg



Geert Spieker voelt zich belazerd, en hij voelt op zijn beurt het verdriet van wethouder Smink. Omdat ons zuunig bent geweest bij het tekenen van de Euroborg, en daarom geen nooduitgangen hebben gemaakt in het nieuwe stadion, kunnen er geen grootschalige concerten plaatsvinden in het nieuwe stadion. Er mogen daarom nameljik geen veldkaarten worden verkocht. Tiesto moet dus gewoon naar de Palace, en Madonna kunnen we op onze buik schrijven. Voor de liefhebbers van taptoe is er nog enige hoop.

geplaatst door Jan-Willem 11:13

 Link |
___________________________

Wij hebben ze: de eerste exit-polls!



Met gepaste trots presenteert dit weblog u de eerste exit-polls van dit referendum. En de uitkomst mag niet verrassend heten. Uit een representatieve steekproef van dit weblog blijkt namelijk dat honderd procent van de stemmers er uit is.

geplaatst door Jan-Willem 10:54

 Link |
___________________________

28.6.05

Ja of Nee, Martinitoren valt niet om



Goed nieuws, uit Gronings onderzoek blijkt: de Martinitoren valt niet om, wat er woensdag ook gestemd wordt. Wel zeggen de onderzoekers dat het bouwen van een ondergrondse parkeergarage best moeilijk is. Slogisch, in verband met stenen enzo.

geplaatst door Jan-Willem 18:13

 Link |
___________________________

Onafhankelijk: Gronicals stemadvies!



We hadden het u beloofd: vlak voor het referendum kunt u op dit weblog terecht voor onafhankelijke stemadviezen, op maat voor u gesneden. Nu maar hopen dat u uberhaupt kan stemmen.

-Denkt u bij de plannen: 't kan me allemaal geen bal schelen, maar ik wil wel dat jullie dat weten? Stem dan BLANCO.

-Weet dat als u TEGEN stemt, Groningen afdaalt naar het niveau van Assen. Voor veel OV-jaarkaartgebruikers kan dit een uitkomst zijn, want die zijn dan een kwartiertje sneller in de Randstad. En aangezien de zweeftrein er de komende honderd jaar nog niet komt, en ook de wegen rond Stad dichtslibben, is dat best handig.

-Weet dat als u VOOR stemt, de Grote Markt ingrijpend op de schop gaat, en het vanaf 2008/2010 tijdelijk nog drukker wordt dan het al is op de terrassen in de Poelestraat. Dan wil namelijk helemaal niemand meer voor Kooistra's pullenpaleis aan de Zuidzijde zitten.

-Nu we het over zijdes hebben: weet dat als u TEGEN stemt, er Markt-sclerose op gaat treden in het Stadhuis. Men kan er dan niks meer met het stadshart, een nieuwe Noordzijde komt er niet zonder parkeerbak onder de markt. Een reeel gevaar is dat het stadsbestuur dan denkt: Noordzijde nee, Oostzijde nee, Zuidzijde monumentaal, dan gaan we het stadhuis verbouwen. Vergeet dus maar dat je meer kan doen met 40 miljoen.

-Weet dat als u NIET gaat stemmen terwijl u eigenlijk VOOR bent, de kans groot is dat Fleur Woudstra danwel Geert Spieker u komt ZOENEN om u te bedanken.

-Weet dat als u NIET gaat stemmen terwijl u eigenlijk TEGEN bent, u zich overgeeft aan dat 'burgercomite' dat zichzelf Grote Markt Ja noemt, en dat feitelijk bestaat uit veel ambtenaren van uiteenlopende, met belastinggeld betaalde pluimage.

En tenslotte: weet dat wat u ook gaat stemmen, de kans op een afwijzing van de plannen klein is, omdat de bestuurders die vier jaar geleden de boot ingingen, echt niet nog een keer afgaan. Een ezel stoot zich immers geen twee keer aan dezelfde steen. En stiekem willen de meeste stadjers best dat er wat aan de Grote Markt gebeurt.

Al kost ons dat het uitzicht op het terras onder de Martinitoren...

geplaatst door Jan-Willem 17:53

 Link |
___________________________

27.6.05

Referendummoe, wee o wee

Gronical kan er allemaal niet meer tegen, doodmoe wordt-ie van alle referendumpropaganda. Daarom heeft hij een paar daagjes de wijk genomen naar een stad waar vandaag de trams met vlaggetjes getooid zijn. Daar beraadt Gronical zich op het alomvattende onafhankelijke onsympathieke stemadvies dat hij u zal geven voor het referendum. De aanwezigheid van Gronical maakt hier heel wat los: de baarmoeder van prinses Maxima bijvoorbeeld. En Parkpop is, als je niet naar de plee hoeft tenminste, het meest dope, coole alsmede chille gratis festival van Europa. In het Zuiderpark kon je zien dat het festival in 25 jaar gefeminiseerd is: lange rijen voor de wc's en een zee van ruimte voor de bierkraam.

geplaatst door Jan-Willem 14:53

 Link |
___________________________

24.6.05

Een bericht van Jaap Nienhuis

Goi dag! Poepoepoe wad'n hitte de letste doagn, nait? Veuls te warm um te weblogg'n. Goast doarum moar kiek'n noar NOVA. Gronical het ze noar Stad hoalt, veur 'n filmpje over hou wie wál 'n joa krieg'n woensdag.

geplaatst door Jan-Willem 19:00

 Link |
___________________________

22.6.05

Hé, er is geen bal op de TV



Bronnen rond het JA-comité vermoeden dat RTV Noord een dubbele agenda heeft bij het afblazen van het televisiedebat over de Grote Markt

Op de Groninger Internet Courant wordt in een open emailwisseling tussen presentator/programmamaker Henk Binnendijk van RTV Noord en hoofdredacteur Hans de Preter van de GIC nog even doorgeëmmerd over het wat al te vroeg afblazen van het televisiedebat over het Oostzijdereferendum. De Preter stelt dat de tegenstanders van de Grote Markt-plannen aanzienlijk bevoordeeld worden wanneer een voor- en een tegenstander met elkaar in debat gaan. De tegenstanders zijn in de raad immers flink in de minderheid.
Deze uitspraak heeft in het toch al onrustige Hilversum voor lichte hyperventilatie gezorgd. NOS Actueel is naarstig op zoek naar twee econometristen en een gepromoveerd wiskundige met het oog op de volgende verkiezingen. Volgens de formule-De-Preter moeten bij het komende verkiezingsdebat vijf CDA'ers, vijf PvdA'ers en 3,5 VVD'er het opnemen tegen de fractievoorzitter van GroenLinks. Het SP mag met 1,2 deelnemers aan het debat beginnen, van Geert Wilders is slechts het kapsel welkom. Omdat Studio 21 te klein is voor zo'n debat, onderhandelt de NOS met sportpaleis Ahoy' en de Utrechtse Jaarbeurs over het huisvesten ervan.

Ondertussen roept in Groningen het JA-comité dat er alsnog een debat plaats moet vinden, en meldt Rosita van Gijlswijk op haar weblog dat Wallage tijdens zijn vroegere baantje als campagneleider van de PvdA Wim Kok al eens heeft verboden in debat te gaan met Jan Marijnissen. Op de GIC zal de Grote Markt-storm voorlopig luwen, daar is men te druk met de vijftiende reïncarnatie van de zweeftrein.

geplaatst door Jan-Willem 12:23

 Link |
___________________________

21.6.05

Universitaire Medici Checken Geilheid

U twijfelt of uw partner een orgasme faket? Nodig haar voor haar verjaardag uit in het UMCG, alwaar culminerend in de penetratie onder de MRI-scanner kan worden uitgezocht of deze hypothese juist is. En Gronical gistermiddag nog denken dat wetenschap saai is. Onderzoeker Gert Holstege heeft overtuigend wetenschappelijk bewijs geleverd van het tegendeel. Het is de vraag of Holstege nog wel lol aan de daad beleeft, nu hij er zoveel van weet...

geplaatst door Jan-Willem 01:35

 Link |
___________________________

19.6.05

Referendum: Hier gaat het dus allemaal om



Hij deed geheimzinnig, vroeg geheimhouding en mompelde wat over buitenwijken. Geert Spieker van de Stadspartij nodigde de Groningse media, NOVA, de Telegraaf en dit weblog gisteren uit voor een spectaculaire stunt die hij beraamd had met 'de jongens' (z'n ouwe maten van de Z-side). Of we wilden zorgen voor vervoer, en ons om acht uur wilden melden bij de Drie Uiltjes. Daar bleek dat de amigos de la prenza (zonder NOVA), allemaal señores in het onderhavige geval, er en masse waren ingetuind. Alle geheimzinnigheid was een afleidingsmanoeuvre bij een met militaire precisie uitgevoerde operatie op het dak van de Nabergarage. Daar hielden de jongens namelijk een opgeblazen luchtballon in het gareel, zodat we vanaf de Grote Markt konden zien hoe hoog het Groninger Forum straks wordt. Vijftien meter parkeergarage plus dertig meter ballon maakt namelijk 45 meter hoogte, zoals in de plannen, maar niet op de tekening staat. Waarvan akte.

Niets lieten Spieker en consorten aan het toeval over: om politie-inmenging te voorkomen stonden er mensen op de uitkijk, was de lift geblokkeerd en de videocamera op het dak van de parkeergarage werd met een stok weggedraaid tot de bewaking een schitterend uitzicht op een groene eik had. Cor van Securicor beneden in het kantoortje was inmiddels weggelokt door 'enkele kortgerokte dames met "problemen" in de garage bij Pathé'. Het resultaat was ernaar, er was geen sterke arm te bekennen. Dat was maar goed ook, want de Z-siders hadden hun sterke armen hard nodig om te voorkomen dat de ballon wegvloog. Zo'n ding pakt toch nog behoorlijk wat wind. Hierboven het resultaat van dit stukje informatieverschaffing omtrent het Groninger Forum.

Dat voormalige Huis voor Informatie en Geschiedenis wordt tegenwoordig door de tegenstanders trouwens het Huis van Troje genoemd. Het Groninger Forum verwijst volgens hen namelijk naar het oude Griekenland, en het NEE-comité vermoedt een duveltje in een doosje, vandaar. En wij maar denken dat we het woord forum ooit bij Latijn geleerd hadden...



Wat deze stunt voor gevolgen heeft voor de referendumbarometer? Spieker vroeg het Willem Smink zelf wel even. "Moi Willem, Geert Spieker. Waar ben je? Thuis? Heb je het gezien? Nee? Jammer. We hebben een ballon opgelaten van dertig meter, op het dak van de parkeergarage. Die is vijftien meter hoog. En wat dacht je? Je kon 'm zien vanaf de Grote Markt. Lullig hè?"

Update: Willem Smink deed vandaag op zijn weblog een suggestie voor een vervolgactie: met hooibalen de nieuwe rooilijn van de Oostzijde aangeven. Dat lijkt Gronical wel wat voor de plaatselijke CDA-fractie...

geplaatst door Jan-Willem 14:33

 Link |
___________________________

18.6.05

Televisiedebat

Het niet doorgaan van het televisiedebat over de Grote Markt-plannen houdt de gemoederen nog even bezig: terwijl het college meende nog in onderhandeling te zijn, trok RTV Noord de stekker er al uit, omdat het stadsbestuur niet in discussie wilde gaan met SP-raadslid Peter Verschuren. Er is zowaar enige nuance aangebracht: Wallage vond een 1-op-1 debat onbespreekbaar omdat dan de 'brede maatschappelijke discussie' zou 'versmallen' tot een politiek debat tussen het college en een oppositiepartij. Tsja, zou Martin Bril zeggen. Er had makkelijk wat langer doorgebakkeleid kunnen worden, want Peter Verschuren zegt nog helemaal niks over het debat te hebben gehoord van RTV Noord.
Ondertussen bleek gisteravond tijdens het Dwarsdiepdebat dat Wallage zich al te veel zorgen had gemaakt. Want dat was een plakje cake, en laat het appeltje-eitje maar zitten, voor Willem Smink. Hij lachte erbij. Want de buit lijkt binnen.

geplaatst door Jan-Willem 22:51

 Link |
___________________________

17.6.05

Wallaazje en Sminkie willen niet op TV



RTV Noord heeft een TV-debat over het referendum over de Oostzijde van de Grote Markt afgeblazen, omdat het college van B&W niet op televisie in debat wil gaan met tegenstanders van het plan, met name Peter Verschuren van de SP. Je zou het kunnen betreuren, maar je kan er ook de positieve kant van inzien. De raadsvergaderingen kunnen ook wel worden geskipt wanneer er SP-raadsleden aanwezig zijn. Ziedaar een gigantische kostenbesparing.

Update: Gerrit Voerman van het DNPP legt op Radio Noord de vinger op de zere plek: verkrampt gedrag, regentisme van de oude politiek. Hoe zeiden ze dat ook alweer in de Oosterpark in '97? O ja. Jas antrekk'n en oprott'n!

Er is trouwens vanavond wel een debat in de bibliotheek (straks de nieuwe collegezalen van de RUG), georganiseerd door Dwarsdiep. De aanvang is acht uur (voor voorstanders, tegenstanders zijn welkom vanaf elf uur).

geplaatst door Jan-Willem 12:56

 Link |
___________________________

16.6.05

Schrijversbrug

Gronical fietste er net nog overheen, en verbaasde zich er weer eens over waarom er aan twee kanten van de Korrewegbrug van die rare voetgangersbruggetjes zijn gebouwd. Maar hij dacht daar mooi even verkeerd. Want vanaf nu moeten we het van Wallaazje en consorten hebben over de Krolbrug, de Gerrit Krolbrug. Ere wie ere toekomt, en daarom krijgt Gerrit een brug. W.F. Hermans krijgt helemaal niets van stad voor zijn omvangrijke oeuvre, want aan de universiteit zijn ze stiekem nog altijd 'n beetje boos over de sleutelroman Onder Professoren. Maar is er echt nergens nog een naamloos voetgangersbruggetje over? Ook doen: Koplandkade. En het Jean Pierre Rawie-pad. Immer gerade aus zur Kneipe.

geplaatst door Jan-Willem 01:51

 Link |
___________________________

14.6.05

Jamba-ultimatum

In Engeland staat een liedje van de verschrikkelijke Jamba-frog op nummer één in de hitparade, om te voorkomen dat dat in Nederland gebeurt heeft een onbekende actiegroep een luguber ultimatum gesteld.

geplaatst door Jan-Willem 14:01

 Link |
___________________________

13.6.05

Een engeltje op de lat

Prijs de Heer, zeven vijftig, dertien gulden, ja wij prijzen hem steeds meer. Hè, kom, nu even serieus. Serieus? Ja, want als u voetbalt in de zesde klasse zaterdag, dan kan het zomaar zijn dat u volgend seizoen in het Stadspark na de wedstrijd wordt uitgenodigd om in de kantine over Het Geloof te praten. De Vogels krijgen namelijk een zendelingenelftal, dat gaat bidden voor elke wedstrijd en elke tegenstander een bijbel cadeau geeft. Oppassen dus met het G-woord, wanneer alle ballen op de paal, op de lat, naast of over gaan. Want zo'n team heeft ongetwijfeld een engeltje op de lat.

geplaatst door Jan-Willem 13:49

 Link |
___________________________

Eindelijk



Wegens computerschmerzen was het de afgelopen dagen nogal rustig op Gronical, temeer daar de voltallige redactie van dit weblog net als enkele Neukia-ers sportieve verplichtingen had. In de tussentijd hielp een voormalig tekendocent aan de Academie Minerva mee met het ontrafelen van de pro-Grote Markt-propaganda van het stadsbestuur, door aan te tonen dat je, gezeten op het terras van het Newscafé, dat Groninger Forum (voorheen Huis van Bibliotheek en Groninger Museumdepot) dus echt wel kan zien. Geen ramp, zeker niet als architect Daniel Liebeskind wordt ingehuurd om het gebouw te ontwerpen, zoals bronnen in het stadhuis beweerden tegenover het Dagblad.

geplaatst door Jan-Willem 13:06

 Link |
___________________________

8.6.05

De verworpenen der aarde ontwaakten

Hèhè. Eindelijk zijn ze er achter in het Provinciehuis: de zweeftrein komt er echt niet. De VVD en Wouters Salonsocialisten hebben het plan verworpen, en eindelijk ging er een lampje branden aan het Martinikerkhof. Want dat was de enige plek waar enkelen nog geloofden dat de zweeftrein er zou komen; diegenen waren een zwaar bijverdienende Commissaris van de Koningin en enkele beleidsmakers. En nu zijn die boos. Schattig boos, om hun eigen onmacht. Alders onderhandelde bijna een huzarenstukje bij elkaar, maar het grote feest gaat niet door.
Dat was natuurlijk al tijden duidelijk. Er worden geen miljarden gestoken in een boemeltje dat stopt in dorpjes als Drachten en Heerenveen. Waar bovendien de Fryske Nationale Partij gewapend met hooivorken de vooruitgang tegenhield. En terecht. Want een nieuwe miljoenen verslindende spoorwegblamage lag in het verschiet, concludeerde de commissie Duivestein.

geplaatst door Jan-Willem 14:20

 Link |
___________________________

7.6.05

Leidende stemwijzer



"Dit is een waardeloze zet van het NEE-kamp", zegt woordvoerder B. Bodewes over de Stemwijzer die dichter Karel ten Haaf maakte over het Oostzijde-referendum. Maar bij het georganiseerde NEE-kamp hoort Ten Haaf bij Gronicals weten niet. Hij wilde wat doen tegen de Grote Markt-propaganda van het college, en daarin heeft hij groot gelijk. De spindoctors van de JA-campagne zijn nu op hun teentjes getrapt. En dat net op het moment dat -het is zulk dom, echt dom toeval dat het het niet anders kan zijn dan dat de duvel er mee speelt- er allemaal alarmerende berichten verschijnen over de wegkwijnende binnenstad. Ze komen getoverd uit de hoed van meneer de Burgemeester, van waaraf wij staande op de Grote Markt niet kunnen zien wat er achter die naar voren gehaalde gevel gebouwd is. Wat toch eigenlijk zonde is.
Het wordt er niet makkelijker op, kiezen, met al die propaganda. Maakt niet uit. Gronical houdt de Roergangers van Ja en Nee nauwlettend in de gaten, en zal voor het referendum op basis van de smerigste propaganda u van een passend stemadvies voorzien, mocht u niet genoeg hebben aan de stemwijzer. En ons advies is momenteel: roep driewerf hoera voor Karel ten Haaf, voor zijn prachtbijdrage in de referendumsoap. Onze verwachting voor de komende dagen: de juristen in het JA-kamp gaan dreigen met een rechtszaak, om de site uit de lucht te halen. Dat zou erg flauw zijn, maar in het JA-kamp zullen ze er maling aan hebben.

geplaatst door Jan-Willem 22:11

 Link |
___________________________

Also sprach ZaraTuurstra

The road of life is always in construction. Be prepared for the detours in life. Dat zei Regilio Tuur zaterdag in het Newscafé in een lezing voor de studenten van boksvereniging Pugilice. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. "Nietschie zei altijd: I hope you become what you are. Ik ben er nu achter wat hij bedoelde." De oud-wereldkampioen weltergewicht ontpopte zich kortom als een eigentijds Orakel van Delphi. Zal vast te maken hebben met zijn boek Regilio: Life part 1. En nu we het over dat boek hebben: naar verluidt kwam Tuur de lezing geven wanneer de organisatie minimaal zestig boeken af zou nemen. Opmerkelijk, want met vierhonderd pagina mag je het wel een straatsteen noemen. Dus daaraan kan ie ze in ieder geval kwijt.

geplaatst door Jan-Willem 18:57

 Link |
___________________________

6.6.05

Paracelsus aan de Brugstraat

Dosis sola facit venenum, zei Paracelsus, de grondlegger van de toxicologie ergens in het begin van de zestiende eeuw. De dosis bepaalt of iets een gif is. Bij Albertus weten ze daar sinds donderdag alles van. Het Algemeen Dagblad onthult vandaag dat een aspirant-lid van de KC (kroegcommissie) na een ontgroeningsritueel anderhalve dag buiten bewust zijn is geweest door een watervergiftiging. Dat is een stoornis die af en toe voorkomt bij duurlopers, maar als je een liter of zes op moet drinken tijdens een spelletje, kan je het ook overkomen. Drankspelletjes zijn uit den boze sinds het jeneverincident waarbij Vindicat-lid Reinout Pfeiffer in 1997 om het leven kwam, maar ook zonder alcohol kan het dus misgaan. Het bestuur van Albertus is geschrokken en betreurt het 'voorval'. Er is weer werk aan de winkel voor toxicoloog Donald Uges en zijn Advies Commissie Introductietijden.

geplaatst door Jan-Willem 17:42

 Link |
___________________________

5.6.05

Kampioenenmaker



Maakt uw agenda leeg en zet de videorecorder op scherp: donderdagavond zendt de NOS een documentaire uit over een van de beste trainer/coaches van ons land: Ton Boot, de man die vorig jaar Donar voor het eerst in tweeëntwintig jaar kampioen maakte.

geplaatst door Jan-Willem 17:26

 Link |
___________________________

4.6.05

Inbrekerstuig

Het laagste van het laagste op het gebied van inbrekerij: het trommeltje met geld voor het jaarlijkse schoolreisje jatten. Het is triest...

geplaatst door Jan-Willem 18:59

 Link |
___________________________

2.6.05

Njet



De meisjesjaarclub telde schreeuwend af: "5, 4, 3, 2, 1!" En toen was het even heel stil. Want deze uitslag had niemand verwacht. In noordoost-Groningen kon er geen bedankje af voor de Langman-gelden, en wanneer je kijkt naar de toptien van gemeenten voor en tegen de grondwet, zie je in één oogopslag dat de christenfundi's het deze keer wonnen van de makelaars en ponybezitters. Nu is er één groot probleem: de afgelopen dagen ging het over niets anders dan grondwet, grondwet, grondwet. Iets waar iedereen nu een beetje referendum-moe van is (en dan te bedenken dat we over een maand weer mogen). En dat terwijl het nu juist belangrijk wordt om door te praten over een nieuwe verbeterde versie van de grondwet. Maar of die er komt?

geplaatst door Jan-Willem 10:17

 Link |
___________________________
Archief Home