photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

31.1.05

Tryntje loeren



We keken vorige week op van de plannen van de Vriese nationalisten om het Noorden van Nederland onafhankelijk te maken, maar Gronical begint door te krijgen waar die waanbeelden vandaan komen. Een stoplicht springt op rood, het andere op groen, veel meer is er in Fryslan niet te doen. Dan word je vanzelf leip. Vandaar dat tienduizenden mensen uitlopen als er eens een trein langskomt. Geen zweeftrein trouwens, maar een stoomtrein. Ze zijn nog een beetje bang voor nieuwe technologie, daar. Ze vinden het dan ook schandalig dat er op tulevysi constant reclame wordt gemaakt voor SMS. SM-sex is iets privés, laat een woordvoerder van de provincie weten.

geplaatst door Jan-Willem 15:52

 Link |
___________________________

Plat

Dat kon nog wel eens duurder uitvallen dan gepland, dat Huis van Geschiedenis en Informatie dat aan de Grote Markt moet verrijzen. Onder sommige RO/EZ ambtenaren heerst namelijk nogal een graaicultuur.

geplaatst door Jan-Willem 13:54

 Link |
___________________________

29.1.05

Breng uw vuurpijlen naar de drafbaan!

Schokkend nieuws: Bommen Berend zou dit jaar wel eens zonder vuurwerk gevierd kunnen worden. Het geld is op. Haalt dus onmiddelijk uw geld terug van giro 555, want hier kunnen ze dat beter gebruiken.

geplaatst door Jan-Willem 14:38

 Link |
___________________________

28.1.05

Bestuur Simplon weg



Het bestuur van Simplon is de grote verliezer in de subsidiesoap op het stadhuis. Na een amendement van CDA en PvdA op een raadsbesluit is het bestuur afgetreden.

geplaatst door Jan-Willem 13:59

 Link |
___________________________

27.1.05

Tsja



Trapt de Metro haar nieuwe betaald-op-stapserie (pdf, p. 13) af in Groningen, gaat de verslaggever alleen naar Het Feest. Uitgerekend Het Feest...

geplaatst door Jan-Willem 18:35

 Link |
___________________________

5, 4, 3, 2, 1, ren je rot!



Nederland Gidsland, Groningen Fietsstad en leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker. Wat? Wachten voor het stoplicht. Als het gaat om betutteling heeft het CDA nooit een pleefiguur geslagen, en met dank aan de Balkenende-adepten kan bovenstaande fietser straks aftellen tot het licht groen wordt. Dan is de kans dat hij door rood fietst namelijk twintig procent kleiner. Bovendien lijkt de wachttijd korter dan voorheen, want als je wat te doen hebt (tellen) dan vliegt de tijd. Groningen schaart zich met het installeren van deze noviteit (een uitvinding van drs. Mallebrootje?) bij het illustere rijtje steden Zoetermeer en Zwolle.

geplaatst door Jan-Willem 18:05

 Link |
___________________________

Diaghi-sof

Groningen schijnt dit weekend de werelddanshoofdstad te zijn, maar dat schijnt heel Nederland te ontgaan. Een hoop stoelen bij de Diaghilev-voorstellingen blijven leeg, en daarom mogen studenten nu gratis naar binnen. Gronical heeft nog wel een oude OV-kaart te leen voor balletbehoeftige stadjers.

geplaatst door Jan-Willem 17:02

 Link |
___________________________

26.1.05

Het theater rond de crimineel

Hoera! Remco wees Gronincal op een nieuwe collega die een weblog begonnen is! Politie- en rechtbankverslaggever Rob Zijlstra van het DvhN blogt sinds kort over rechtszaken in de Groninger rechtbank. "Ik kan mij geen andere plek voorstellen waar de mens, de mens die wordt verdacht van een strafbaar feit, zo naakt wordt neergezet als in een rechtszaal", schrijft hij. Dat belooft wat.

geplaatst door Jan-Willem 15:45

 Link |
___________________________

Reinders' Revolutie

Een geslaagde couppoging in de DvhN-Stadsdichtersverkiezing: Jan-Jaap Reinders stond niet op de shortlist, maar won wel met 38 stemmen. Dat betekent nog niets, want de gemeente betaalt en bepaalt uiteindelijk. Benieuwd wie er gekozen wordt, Gronical zag collegalogger Willem Smink maandag nog smoezen met Bart FM Droog, de huidige stadsdichter.

U mist op deze plek iets over Driek van Wissen, dichter des vaderlands? Dat wisten we eind november al.

geplaatst door Jan-Willem 14:18

 Link |
___________________________

25.1.05

Frys en Vrij

Het wordt zo langzamerhand echt tijd dat Koop Tjuchem een brede sloot graaft langs de Friese grens, en er een gat wordt geblazen in de Afsluitdijk, zodat we dat afvallige volkje eindelijk af kunnen laten drijven in de Waddenzee. Val ons niet lastig met je autonomieplannen, stelletje Friese Geerten Wilders, met je populistische 'Groningen mag best de hoofdstad worden van een onafhankelijk Noord-Nederland'.

geplaatst door Jan-Willem 13:04

 Link |
___________________________

De geest is uit de fles



Florida aan de Reitemakersrijge, en dat op een maandagmiddag. Voor veel beleidsmakers is econoom Richard Florida een goeroe, en nu hij de hype voorbij lijkt -of nu we de boot al gemist hebben, het is aan u- confereerden driehonderd mensen die er iets mee van doen kunnen hebben over de creatieve kant van Groningen. Volgens Florida is die namelijk dé motor achter snelle economische groei. Dat klinkt alsof je een roedel honden uitnodigt voor een rondleiding in de slagerij, en daarom prees staatssecretaris Medy van der Laan Groningen uitvoerig. Want je moet niet wachten tot het kalf richting de put loopt. En laten we eerlijk wezen, 't kon qua creatief klimaat minder in Stad. Richard Florida heeft het over de hoeveelheid 'nerds' en 'bohemians' die samen met de homo's het vestigingsklimaat verheerlijkt, en als je dan om de hoek een tippelzone hebt, en ietsje verder een universiteit en een poptempel, dan zit het wel goed.

Leg je Groningen via een grappige test langs de internationale meetlat, dan staan we aan de vooravond van een Floridiaanse hausse in de economie, of we vervallen in een 20e-eeuwse economie. U raadt al waar de gemeente heen wil. En dat had vooral Pavlov Media begrepen. Het maakte een masterplan voor het gebruik van lege ruimtes in de binnenstad, zoals IN en de gemeente al een tijdje proberen met 'wonen boven winkels'. Zelfs met subsidie hadden ambtenaren het promotieplan van Pavlov niet bedacht. Je kon met ze het dak op. Gronical mocht niet meer mee, maar vindt dat niet erg als er in zijn plaats maar een ambtenaar-die-er-over-gaat kwam. Want dan kunnen we het echec van Blue Moon (dat lege gaten in de binnenstad nuttig wilde opvullen) gauw vergeten, en wandelen we straks allemaal over een soort binnenstedelijk boomkruinpad over de Groningse daken, met thee bij een atelier op de zesde verdieping. En genieten we van de rust in de City on the Roof.

geplaatst door Jan-Willem 01:09

 Link |
___________________________

24.1.05

Laat het restje achter in de fles

Kunt u het vandaag even zonder ons doen? Gronical gist.

geplaatst door Jan-Willem 13:34

 Link |
___________________________

22.1.05

Ladies Weekend

Gekkenhuis bij Douglas en het Parfumeriehuis volgend weekend, en ook in de warenhuizen hoeft u zich komende zaterdag niet te vertonen als u op een vierkante meter ruimte gesteld bent: het Diaghilev-festival trekt vooral vrouwen naar de stad.

geplaatst door Jan-Willem 16:21

 Link |
___________________________

20.1.05

Stijlloze Gordijnensoap

Niet gehinderd door enige feitenkennis schreef een journaliste van het Dagblad van het Noorden gisteren een amusant stukje over de soap die ontstond nadat GeenStijl de voltallige vaderlandse internetgemeenschap wees op het kaderberichtje op de voorpagina van de UK van vorige week.

De Telegraaf dook op het artikel over de overbuurman van het Harmoniegebouw die tot genoegen van een aantal aio's met geopende gordijnen de liefde bedreef, waarna DvhN ook maar 's in de UK dook. 'Ach ze hadden waarschijnlijk nog een gaatje over', redeneerde de verslaggeefster, om vervolgens in zes (6) kolommen, prominent op pagina drie, het verhaal uit de doeken te doen. Da's ongeveer zes keer de lengte die de UK nodig had om de anekdote uit de doeken te doen. Over een gaatje in de krant gesproken. De Dagblad-journaliste sluit haar verhaal af met de mededeling dat er nog steeds geen gordijnen hangen, en het nog onbekend is of de liefde over is. Een korte wandeling had haar uit beide dromen geholpen.

geplaatst door Jan-Willem 18:21

 Link |
___________________________

19.1.05

Eindelijk uitgezweefd

Het is vanmiddag de dood of de gladiolen voor de zweeftrein, meldt de GIC. De dood voor de aanvankelijk succesvolle politieke lobby, de gladiolen voor de belastingbetaler.

Update: van onze speciale verslaggever te Den Haag hoorde Gronical zojuist dat Alders strijdbaar als altijd is, maar toegeeft dat hij in zwaar weer is beland. Hij zweeft vlak boven de aarde, zogezegd.

geplaatst door Jan-Willem 14:21

 Link |
___________________________

Ruzie met de Rus



Moeders, houd uw dochters binnen! Slijters, barricadeer uw ramen! Komen de barbaren? Nee, er komt een opera- en balletfestival. Met een keur aan Russische artiesten. Maar die moeten niet gaan denken dat het leuk is, hier in het Noorden. Hoe los je dat op? Nou, je brengt ze onder in een bungalowpark in het Drentse Aalden, en daar haal je vervolgens alle drank weg uit de supermarkt, alsof het niet om artiesten, maar om Siberische mijnwerkers gaat. De meester-client relatie aan het begin van de 21e eeuw, met Twisty Kees als slavendrijver. Mag ik een aria Bavaria Malt alstublieft?

update: Het is niet dat ze er niet over hebben nagedacht, maar 'het is onmogelijk om uit alle supermarkten in Groningen en omgeving de drank weg te laten halen', aldus een woordvoerster.

geplaatst door Jan-Willem 10:35

 Link |
___________________________

18.1.05

Het verdriet van Noorderslag



Daar stonden ze dan gisteravond, in de Kar te spelen voor elf (11) mensen. De gebroeders Gerry en Harry Arling, waarvan de eerstgenoemde een paar jaar geleden nog de popprijs deelde met Richard Cameron, nadat ze de wereld veroverden met hun aanstekelijke easytune. Er zijn veel dagen waarop je veel bandjes op veel plaatsen kan programmeren, maar de maandag na het Noorderslagweekend is toch wel de allerallerslechtste datum in het jaar. En dat verdienen ze niet, want ze maakten gitaarmuziek die stukken beter is dan veel concerten die we zaterdag zagen. Het was ook eigenlijk niet de bedoeling. Aanvankelijk zou Gerry en Harry's Groots Opgezette Multimedia Spektakel Show, met de mooiste website van Noord-Nederland, plaatsvinden in het CBK in de Oosterpoort. Maar na een aantal toezeggingen bleef het bevestigende telefoontje uit, waarna het geld op bleek. En da's eeuwig zonde.

geplaatst door Jan-Willem 14:37

 Link |
___________________________

Hulpverlening



U woont in de wijk Reitdiep en heeft sinds kort een rood kruis op uw brievenbus staan? Schrikt u niet, uw huis staat niet op de nominatie gesloopt te worden. Haalt u het ook niet weg, want dan krijgt u over een paar dagen geen krant meer. Slimmeriken hebben geen krantenabonnement, maar wel een rood kruis op de brievenbus gezet.

geplaatst door Jan-Willem 14:20

 Link |
___________________________

17.1.05

Discriminotheek

Delfzijl, Nederlands grootste getto, heeft sinds kort een disco waar Gronical niet meer naar toe mag in zijn shirt van de Orlando Magic. Want alle beeldmerken die onder de courtesy van NBA, NFL en NHL vallen, worden gedragen door overlastveroorzakend tuig, zegt de directie van 2Night. Tegenstanders zeggen dat de discotheek discrimineert, en daar heeft het alle schijn van: je mag er bijkans minder dan in Duitsland eind jaren dertig. Een digicam meenemen is verboden en de muziek staat er op fluisternivo, getuige de huisregel dat je je mobieltje uit moet zetten. En het internetforum waarop je over deze regels kan discussieren is sinds kort dicht.

Met NBA-, NFL- en NHL-kleding, maar vooral met Karl Kani-kleding kom je er sinds zaterdag niet meer in, en dat ondervond een groep stappers aan den lijve. Vandaar dat de advocaat van Karl Kani naar ze op zoek is om een aangifte voor te bereiden, en die steunt Gronical van harte. Daarom een oproep aan alle homies in Delfzijl:

Yoyoyoy'all, waddup niggaz? Zaterdag gedisst door de bouncer van discriminotheek 2night? Don't be bad, don't be sad, just make some noise at mr. Paul Holtrop's office.

Al kun je -naar plaatselijke gewoonte- natuurlijk ook zeggen dat je verkracht bent door de uitsmijter.

Update: de advocaat van Karl Kani is geen briljante strafpleiter: hij heeft de verkeerde discotheek aangeklaagd.

geplaatst door Jan-Willem 18:11

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: En er was geluid



Alweer een beetje bijgekomen van het weekend, of van het balen van wat er allemaal is gemist? Geen probleem. Turn your radio off, and your RealPlayer on for that sweet sound! Le Peuple de l'Herbe, Couchgrass, The Go! Team en nog veel meer kan je beluisteren bij 3voor12.

Gronical bestaat bij de gratie van stemmingmakerij, en omdat zoeken naar MP3's moeilijker is dan klikken op een audiostream, hier een paar favorieten.

Têtes Raides: Hedendaagse chansons (ook geschikt voor oudere luisteraars)

Ceux Qui Marchent Debout (CQMD): Wereldse muziek, van een dweilorkest

Le Peuple de l'Herbe: Check da human beatbox!

Couchgrass: Rockende meiden in de Muziekschool

geplaatst door Jan-Willem 13:20

 Link |
___________________________

Noorderslag 2005: The Sheer



Gaaf zeg, zo’n persvak waardoor je met je neus helemaal vooraan mag staan. Zelfs met m’n ‘wannabe professional’ camera wordt het opeens een eitje om mooie foto’s te maken. Het kostte wat moeite om er te komen, maar dan heb je ook wat. Jorg Bressers en ik van de Studentenkrant hadden namelijk per ongeluk onze perskaarten verwisseld en iemand uit het publiek grapte dat we van de Gezinsbode waren. De beveiligingsbeambte, blijkbaar geen fan van de Gezinsbode, werd er helemaal paranoïde van en controleerde tot drie keer toe onze perskaarten en polsbandjes. De benen des cameramans waren een mooi kader voor een foto van The Sheer, een band waarvan ik niet veel verwachtte vanwege hun slappe hitje ‘Something to Say’, maar die toch meer dan dat in huis bleek te hebben.

Dit is een gastlog van Moniek ter gelegenheid van het Noorderslagweekend.

geplaatst door Jan-Willem 01:22

 Link |
___________________________

16.1.05

Noorderslag 2005: Troetelt u nog even mee?



Hij maakt er zelf grapjes over, en dat siert 'm, maar troetelmarokkaan is een understatement voor Ali B. Zijn raps lijken bij tijd en wijle wel voort te flowen uit het regeerakkoord van Paars II. Geen wonder dus dat de Volkskrant 'm vorige week uitnodigde op haar feest. Waar Ali de persmuskieten disste door zich hardop af te vragen waarom de bezorgers niet bij 'n Volkskrantfeest horen.

Dit is een gastfotolog van Sjef ter gelegenheid van het Noorderslagweekend.

geplaatst door Jan-Willem 18:49

 Link |
___________________________

Noorderslag 2005: Lange Frans en Baas B.



Een recensie? Ach, 't was wel aight. Het blijft kwalitatief laagstaand, maar de zangeres maakte veel goed.

Aldus Sjef in een gastlog ter gelegenheid van het Noorderslagweekend.

geplaatst door Jan-Willem 18:46

 Link |
___________________________

Noorderslag 2005: Beef



Viel tegen, want 't was allemaal net iets te slap en te gelikt.

Dit is een gastlog van Sjef ter gelegenheid van het Noorderslagweekend.

geplaatst door Jan-Willem 18:44

 Link |
___________________________

Noorderslag 2005: Voicst!



Dit wordt een hele grote! Voicst speelde de kleine zaal op het eind van de avond plat, deed dat eerder dit weekend al op Eurosonic, en solliciteerde naar een plek op het hoofdpodium volgend jaar. Met z'n drieen maken deze Amsterdammers energieke gitaarrock, die zelfs in Amerika aan begint te slaan.

Dit is een gastfotolog van Pepijn in het kader van het Noorderslagweekend.

geplaatst door Jan-Willem 16:17

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: Couchgrass



Dit is een gastfotolog van Pepijn in het kader van het Noorderslagweekend.

geplaatst door Jan-Willem 13:22

 Link |
___________________________

Noorderslag 2005: Toch Ali



Terwijl de meeste bezoekers Within Temptation verwachtten, ging toch de onvermijdelijke Ali B. er met de poet van de Popprijs vandoor. Hij gaat er een nieuwe broek van kopen, zei hij tijdens de traditionele bierdouche.

Dit is een gastfotolog van Pepijn in het kader van het Noorderslagweekend 2005.

geplaatst door Jan-Willem 13:18

 Link |
___________________________

15.1.05

Eurosonic 2005: Laurent Garnier



Zo ziet ie er dus uit door een goedkope digicam en met een bak tegenlicht, Laurent Garnier, een van de grote mannen van de techno. Donderdag raakte een vrijwilliger in Simplon al in extase toen hij bemerkte dat de Big Chief indahouse was, gisteren sloot Garnier Eurosonic af in Huize Maas. In ieder geval één niet-liefhebber werd aangenaam verrast.

geplaatst door Jan-Willem 16:50

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: Rockende Russen rulen



Als de rij voor de Vera binnen een minuut tien meter langer is en Giel Beelen naar binnen probeert te sneaken, dan moet er wel iets moois aan de hand zijn. Klopt, het concert van Hot Zex was erg goed. Geen Matroesjkapop, maar Russenrock. Daar gaan we meer van horen.

geplaatst door Jan-Willem 16:39

 Link |
___________________________

Eurosonic: Duitse superpunk



Vol goede moed maar nog een tikje vermoeid na de zinderde donderdag, toog gisteravond een gelegenheidscoalitie van the willing richting de tweede Eurosonicavond. Want dat beloofde een avond te worden, met onder de festivalgangers bekende namen als Laurent Garnier en gedeputeerde Mark Calon, die in een sportief jasje zo leek weg te zijn gelopen van de kunstredactie van 't Dagblad. Calon liep heen en weer, de coalitie maakte schaamteloos gebruik van het thuisvoordeel door stukken festival per fiets af te leggen. Van Minerva naar Simplon, geen probleem. En het was het waard, de gelegenheidsalliantie wist keer op keer elke krent uit de poppap te vissen. Relax in Simplon bijvoorbeeld, de uitblinkers van Le Peuple de l'Herbe en bovenstaande verrassende punkrockband Donots. Creatieve ADHD-punkers uit Duitsland, die het feestje dat Mark Foggo's Skasters bouwden in de Minervakantine nog even voortzetten in de hal.

geplaatst door Jan-Willem 16:31

 Link |
___________________________

14.1.05

Eurosonic 2005: Volle bak in Vera bij The Subways



Dit is een gastfotolog over The Subways van Pepijn in het kader van het Noorderslagweekend 2005.

geplaatst door Jan-Willem 19:25

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: Het ongehoorde GO-Team



Het is de belofte van het jaar, riep iedereen gisteravond. En dat zou best zo kunnen zijn, als het GO-Team belooft dat de geluidsman die gisteravond in Huize Maas aan de knoppen stond, nooit meer achter een mengpaneel komt te staan. De sampletjes en beats (kan dan niemand meer zonder) stonden veel en veel en veel te hard, waardoor de lieftallige zangeres onverstaanbaar was. De Britse highschoolrock is aanstekelijk, de band geniek, maar de geluidsman maakte dat we het maar een half concert lang konden uithouden.

Dit is een gastfotolog van Pepijn in het kader van het Noorderslagweekend 2005.

geplaatst door Jan-Willem 18:08

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: Hafabra, Hafabra, Hafabra, JA!



En het was een dweilorkest dat de show stal op de eerste avond van Eurosonic. Ceux Qui Marchent Debout sloot af in de grote zaal van het Grand Theatre, en deed dat met een wervelende wereldmuziekshow, die eindigde waar een dweilorkest hoort te staan: tussen het publiek. Hafabra schijnt dit te heten, een samentrekking van Harmonie, Fanfare, Brassband. Rot op met de Blauwhuister Dakkapel, wij willen alleen nog CQMD, funk, ska en soul zonder poespas!

Dit is een gastfotolog van Pepijn in het kader van het Noorderslagweekend 2005.

geplaatst door Jan-Willem 17:47

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: Magnifieke openingsact



Wauw, wat een band, Têtes Raides. Deze zevenkoppige band opende Eurosonic gisteravond in het Grand Theatre met een prachtige show vol warme muziek. Yann Thiersen (componist van de Amélie-soundtrack) rencontre Jacques Brel dans un jacquet de rock. Check vanavond TV Noord, dat opnames maakte van het concert.

geplaatst door Jan-Willem 14:58

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: Rockende secretaresses



Frankrijk staat dit jaar centraal op Eurosonic, en op de eerste avond bleek dat dat geen slechte keus was. Neem bijvoorbeeld de rockende secretaresses die in Huis de Beurs een knallende show gaven. Ze heten Les Suprêmes Dindes, en ze punkten het dak eraf aan het A-Kerkhof. Compleet met striptease en een drag queen; had elk bedrijf maar zulke secretaresses...

geplaatst door Jan-Willem 14:54

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: Nen Vlaamschen Casanova



Belgen kunnen ook best muziek maken. Kijk maar naar K3. (of waren dat geen Belgen? Of was dat geen muziek?). In ieder geval, Stijn is Belg en maakt muziek. Electromuziek. Daarvoor heeft hij dure apparatuur nodig, een rood trainingspakkie en dito gelikte dansschoentjes. Dames werden gek van de dansjes die de dartele Vlaming vertoonde, ondertussen soms even zijn drumcomputer tweakend of aan een sample knoppend. Het publiek liet zich gewillig bespelen en blafte gemoedelijk als een hond op commando. Stijn heeft duidelijk gehoord van de woorden ‘performance’ en ‘publieksparticipatie’, maar toch komt het schriele mannetje wat krachteloos over zo in zijn eentje.

Dit is een gastlog van Sjef ter gelegenheid van het Noorderslagweekend 2005.

geplaatst door Jan-Willem 14:49

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: Even een kwootje halen



De happening van de avond was toch wel het interview met TV Noord. En daarmee willen we al die bands die zich uit de naad zweetten echt niets tekort doen. Maar Noord-collega Remy van Mannekes douwde Studentenkrant-verslaggeefster Moniek Steenbergen een microfoon tegen de stembanden onder het motto van ‘spreek honderduit!’. Daarvoor had hij het op ondergetekende uitgeprobeerd. Maar wij kregen de indruk dat men mij niet op TV Noord hoeft te verwachten. Het interview verliep namelijk ongeveer als volgt: “En? Hoe vind je het?” “Mja, het is allemaal wel aardig…” “Ja?” “Ja.” “Maarreh, wel aardig, dat klinkt niet zo positief, he?” “Nee, maar wat wil je, er zit wat goeds en wat minder goeds tussen, he.” “Waarom ben je hier dan?” “Om foto’s te maken natuurlijk.” “Oja…” Gelukkig was Moniek iets positiever, in ieder geval duurde het interview dit keer langer dan 15 seconden.

Dit is een gastlog van Sjef ter gelegenheid van het Noorderslagweekend 2005.

geplaatst door Jan-Willem 14:47

 Link |
___________________________

Eurosonic 2005: Absinthe Minded



Absynthe Minded is de welluidende naam van een bont gezelschap, dat donderdag de planken van het Tehuis betrad. Eigenlijk kwamen we voor LPG, de band ervoor, maar dankzij een belabberd geluimde oom agent die geen licht op mijn fiets kon bespeuren werd het dus Absynth Minded. Dat was helegaar niet erg, daar AS een fijne bezetting op de bühne smeet, bestaande uit contrabas, viool, gitaar, drum en toetsen. Het klonk als een geoliede machine en het oogde nog mooier. Of het door de absynth kwam zoeken we nog uit, maar de jongens zetten zulke fanatieke en onevenaarbare smoelwerken op, dat de fijn afgestelde belichting in het Tehuis ervan uitblonk.

Dit is een gastlog van Sjef ter gelegenheid van het Noorderslagweekend 2005.

geplaatst door Jan-Willem 14:41

 Link |
___________________________

13.1.05

Blegh, wéér de beste



Of het een poging tot Widergutmachung is na het mislopen van de titel 'beste stad van Nederland', weten we niet, maar onderzoeksbureau Dick Heuvelman, aartsvader van de Groninger sportjournalistiek, roept Groningen in 't Dagblad vandaag uit tot 'Topsportstad van Nederland'. Maastricht eindigt met Zwolle als derde van onderen. Keurig verantwoord op basis van een puntentelling voor het aantal clubs actief in de hoogste divisies, topsportevenementen en -accomodaties. Ja maar, Amsterdam dan? En Rotterdam? Nou, die tellen niet mee. Want het onderzoek beperkte zich tot provinciehoofdsteden. Derde, vierde of vijfde eindigen in je eigen onderzoek is immers een beetje lullig. Geen punten voor de ArenA, het Olympisch Stadion of Ahoy' en de Kuip dus, Eindhoven en Nijmegen bestaan niet in Nederland-Sportland, en gemakshalve vergat men bij het berekenen ook maar dat FC Utrecht over het mooiste nieuwe voetbalstadion van het land beschikt, terwijl de Gelredome goed is voor de volle mep aan punten. Tenzij u Tiesto als topsport kenmerkt, wordt er weinig meer dan gevoetbald.
Groningen is een echte topsportstad, maar niet dé topsportstad van Nederland. En zolang de FC zich niet plaatst voor de Champions League, zal het dat ook niet worden. Om het bijbehorende commentaar van het DvhN-artikel te citeren: 'Wat niet wegneemt dat Groningers doorgaans meer presteren dan ze zelf denken. Dat mag ook wel eens gezegd en zeker ook beseft worden. Een 'onsje' meer zelfbewustheid is nooit weg.' Maar doe dat dan niet met onvolledige onderzoekjes.

geplaatst door Jan-Willem 14:16

 Link |
___________________________

12.1.05

We gaan weer los!



Whoohoo, het is weer zover: drie dagen bandjes kijken op editie 2005 van het Eurosonic/Noorderslag festival. Kiezen, delen en wandelen, heel veel wandelen. Eerst de Eurosonic-voorpret, met hier het programma van donderdagavond, en hier en hier het programma van vrijdagavond (pdf's). En dan zaterdag Neerlands poptrots op het Noorderslag (timetable). Wat mogen we niet missen? Post het in de comments!

Om dit geheel goed te kunnen loggen, heeft Gronical voor dit Noorderslagweekend twee telgen uit de absolute top van de Gronohop, tevens begenadigd fotografen, weten te strikken voor gastfotologs. Superdope plaatjes en de bekende honderdwoordenrecensies vanuit het Lowlands van de winter, je bekijkt ze hier, op Gronical.

Wie gaan die vette pixelpretpakketten dan wel produceren? Nou,



Pepijn bijvoorbeeld. Van het Parool tot de Nieuwe Revue, Pepijn's been there, done that. Met als specialiteiten reportagefotografie en popfotografie is het Noorderslagweekend voor hem bekend terrein. Hij baste ooit zelf op Eurosonic, en trad zelfs al op toen Eurosonic nog gewoon Euroslag heette, toen met Black Orpheus.

En dan



Sjef, de alleskunner uit de Corpusbuurt. Schrijven, lay-outen, fotograferen, rappen en gamen, hij kan alles en komt tijd tekort. Onlangs verscheen z'n eerste single, Mojo, die ergens op het wereldwijde web rondzwerft, maar leuker is als u 'm voor een prikkie bestelt bij Sjef. Hij loopt er dit weekend mee rond, om Jan Smeets van Pinkpop even te wijzen op zijn bestaan, dus ziet u twee meter fotograaf voorbijlopen en houdt u van hiphop, schiet 'm dan even aan.

geplaatst door Jan-Willem 20:45

 Link |
___________________________

11.1.05

La città più italiana al di là delle Alpi



Gratis pizza voor iedereen! Groningen voert momenteel de ranglijst van meest Italiaanse stad in Nederland aan, meldt 't Dagblad. Bron? Het gezaghebbende tijdschrift De Smaak van Italie. Runner up in het provisoire klassement? Rotterdam. Rotterdam? Rotterdam. Waant u zich ook niet in Toscane wanneer u in de file staat op de Van Brienenoordbrug?

geplaatst door Jan-Willem 18:48

 Link |
___________________________

10.1.05

Zilveren Camera lauwert Groningse fotograaf



Op het gevaar af dat Gronical wordt gelyncht omdat hij z'n foto hergebruik zonder toestemming danwel betaling, feliciteert dit weblog de Groninger fotograaf Michel de Groot met het behalen van de eerste prijs in de categorie Buitenlands Nieuws bij de Zilveren Camera. Bovenstaande foto is gemaakt in Tsjaad, en onder meer gepubliceerd in de Volkskrant. Opdat er nog veel prijzen mogen volgen!

geplaatst door Jan-Willem 18:32

 Link |
___________________________

Stilte op de Grote Markt

Een gat in de hand heeft-ie zeker niet, Geert Spieker van de Stadspartij. Anders had-ie wel iemand ingehuurd om de website geengatindehand up to date te houden. Wat daar nu gebeurt? Niks, het nieuwsberichtenarchief houdt op bij de nieuwjiersspietsj van Wallaazje. Terwijl we in de krant toch dagelijks worden platgegooid met referendabele wederwaardigheden.

Gronical houdt z'n boeltje wel netjes bij, en als u dat op prijs stelt, dan kunt u hem voordragen voor een Dutch Bloggie, bijvoorbeeld in een van de categorieën fotoblog, nieuwsblog, of wellicht goed geschreven blog? Het is aan u.

geplaatst door Jan-Willem 18:22

 Link |
___________________________

Bloemen houden van junkies



Moeders, houdt uw bloemen in de gaten! In het Noorden zijn de laatste weken hortensiadieven op roverspad, en vanuit Friesland waait de trend over naar Grunn. Je schijnt er high van te worden, weten ze op het Trimbos-instituut. Dat adviseert trouwens nootmuskaat als supermarktalternatief, de bloemen kunnen namelijk cyanide bevatten. Zo heb je 't over Friezen, zo heb je 't over dooien.

geplaatst door Jan-Willem 13:26

 Link |
___________________________

6.1.05

Pfff



Linda van de Studentenkrant op Radio 555, waar ook de SIB wat mocht vertellen. De diplomaatjes-in-spé veilen vandaag gesigneerde balletjes van Donar en de FC tijdens het Tsunami-zuipen in Sally O'Briens (helft van de biergolf naar 555). Nederland wordt langzaam maar zeker richting de girotel gepraat. Gronical gaat niet op wit, maar stort vandaag een duppie per bezoeker naar 'n hulpproject.

Update: het was dus niet in jullie domme koppen opgekomen om de gansche afdeling/familie langs deze site te sturen. Een schamele 59 duppies leverde de instantactie op. Nu bood Harry Perton in de comments aan het bedrag te verdubbelen, maar daar stak het centraal justitieel incassobureau een stokje voor, er schijnt iets niet goed te zijn met z'n oudejaarsloten en een boete voor rijden zonder paspoort. Maar goed, Gronical strijkt met z'n hand over z'n hard, en verdubbelt het bedrag, waarna ook de eigenaar van het domein Stadslog.nl heeft gemeend het bedrag nog eens te moeten verdubbelen. Wat een avondje Mies al niet met je doet (Lost in Translation was een geweldige film!)... Enniewees, dat was nog niet genoeg, Gronical belde nog even met RTV Noord-directeur Roel Dijkhuis, en boven ziet u het resultaat. (foto RTV Noord)

Geintje, de verzamelde strijkstokorganisaties moeten het zonder pleuro's van deze website doen. Beter lijkt ons de hulpacties van Groninger Dirk Buiskool op Sumatra te ondersteunen. Info vind je hier en in 't dagblad van donderdag. De homepage van het reisbureau van Buiskool vind je hier, en voor de wantrouwende Harry's in deze wereld hier een overboekingsbewijs.

geplaatst door Jan-Willem 13:22

 Link |
___________________________

5.1.05

Kwantumkorting



Als je de Grote Markt opknapt, doe het dan goed, zegt de Kamer van Koophandel. Dus pak ook de Noordwand mee, krijg je vast ook kwantumkorting. Daar is Gronical het helemaal mee eens. Want is het verbouwingsplan voor de Oostwand niet de ambtelijke pleister op de gapende wond van het verloren referendum in 2001?

geplaatst door Jan-Willem 21:10

 Link |
___________________________

555-dag

Help slachtoffers aardbeving Azië

Vanmiddag allemaal drie minuten stil, en vanavond allemaal in uw gulste bui naar het Oosterparkstadion, want alle opbrengsten van de benefiet FC - BV gaan naar giro 555.

geplaatst door Jan-Willem 06:24

 Link |
___________________________

4.1.05

Whoohoo! Weer een Plan-Spieker!

Oud-hooligan/raadslid Geert Spieker van de Stadspartij doet weer van zich spreken, en nu nog wel via de digitale snelweg. Hij lanceerde een campagnesite tegen de voorgenomen verbouwing van de oostzijde van de Grote Markt. Spieker keek de kunst af bij de meest succesvolle referendumcampaigner in de Nederlandse geschiedenis, Evert Hassink. Die maakte enkele jaren terug furore met de slogan "Geen gat in de Grote Markt", waarmee het stadsbestuur de deksel lelijk op de neus kreeg gedrukt bij het referendum over de noordwand en de parkeergarage. Spieker borduurt voort op het succes van Hassink, en komt nu met "Geen Gat in de Hand". We zijn benieuwd.

geplaatst door Jan-Willem 16:57

 Link |
___________________________

Nieuwjaarsresumé: klag'n en campagne voeren



Ze zeggen dat wethouder René Paas niet dansen kan? Volgens sommige raadsleden swingt-ie als een edelman! Het raadslid van Student en Stad swingde de Oosterpoort uit tijdens het gemeentelijke nieuwjaarsfeestje zaterdagavond. Wat u heeft gemist? Een hoop! De stad pakte flink uit op het vrij toegankelijke feestje, met vermaeck veur jong ende oud. Van het NNO tot Lange Frans, van Jacq. Wallage tot Ellen ten Damme (die een fenomenale Blondie-set speelde). Noorderslag, maar dan met half zoveel mensen, die een derde ouder waren dan de gemiddelde Noorderslagbezoeker. En dat allemaal voor nop! Er werd ook 'n hoop marktcampagne gevoerd, Wallaazje pleitte in z'n nieuwjaarstoespraak voor de verbouwing van de Oostzijde, de oppositie verzamelde nog gauw wat referendumkrabbels tussen het borrelen door. En toen de politieke rook weer opgetrokken was, werd het in allerijl breed herinnerde rookverbod in het gebouw weer als vanouds met voeten getreden. Lang leve het gedoogbeleid...

Wie Gronical steeds minder gedoogt is beroepszeiker Theo Venema, van de Groninger City Club (die momenteel onderzoekt of de stichtingsnaam Groninger Klagers Kollektief nog beschikbaar is). Wat is er nu weer aan de hand met de middenstand? Nou, de binnenstad dreigt te verpauperen, aldus Venema in z'n nieuwjaarstoespraak. Die hadden we al drie weken niet meer gehoord. Het werd nog mooier toen daarna Koen Schuiling het woord nam, en hij waarschuwde vooral geen straatnamen te vernoemen naar mensen die verantwoordelijk waren voor de afbraak van karakteristieke gebouwen in de binnenstad. Pure matennaaierij, want hoe lelijk het gebouw van Vindicat ook is, karakteristiek is het wel. Het krijgt niet voor niets een plaats in Madurodam. Daar gaan Willems aspiraties voor de Sminkstraat. Zelfs een Sminksteegje zit er niet in. Ho, stop! Nee, zo moeten we Schuiling niet begrijpen! De plannen voor de Oostzijde vallen buiten het bereik van deze waarschuwing, 'want lelijker dan het nu is, kan het niet'. Fout, Koen, het kan véél lelijker. Draai je hoofd maar eens naar links, naar de Noordwand...

geplaatst door Jan-Willem 16:22

 Link |
___________________________

3.1.05

Struisvogelpolitiek

Voor deze keer is Gronical het wel eens met de SP: Johan Remkes moet aftreden omdat hij weigerde de slachtoffers van de tsunami te bezoeken in Thailand, waar hij op vakantie is.

geplaatst door Jan-Willem 20:16

 Link |
___________________________

1.1.05

Adieu, 2004! Salut 2005!



Want na al die kerstdagen met verplichte bezoekjes, teveel eten, de oliebollen en de champagne kunnen we met recht zeggen: het is gelukkig nieuwjaar.

Herman Finkers

Gronical wenst je alles toe dat je mij ook toewenst, en heeft als welkomstcadeau voor 2005 voor jou de Stadslog Soundtrack van 2004. En downloaden maar, die MP3's!

geplaatst door Jan-Willem 17:47

 Link |
___________________________
Archief Home