photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

30.12.04

Beter beleggen: de Nevlandmuts + 140 %



Je kan beleggen in teakhout, vanilleblaadjes of Australische wijngaarden (Gronical werkte vroeger voor een bedrijf dat in al deze takken van afpersing werkzaam was), maar de beste belegging in het Noorden eind 2004 is toch echt de Erik Nevland-muts. Als een gehaaide schrootopkoper kocht Gronical onlangs een paar van die mutsen bij Henk ten Hoor, en daarna was het precies twee weken wachten tot de mutsen helemaal uitverkocht waren. Als een oranjeprullariaboer met een enkeltje Kiev zo enthousiast zette hij een advertentie op Marktplaats. En toen was het wachten, wachten wat de gek er voor zou geven. Dat bleek twaalf euro, een prijsstijging van honderdveertig procent binnen een paar weken. Kom er eens om, in opkomende economieen als China.
Zojuist is de muts verkocht aan de gelukkige Gert Jan uit Lewenborg, die stad en land afreisde op zoek naar de Erik de Noorman-parafernalia. En voor het geval u denkt dat deze website de woekerwinst in eigen zak steekt: neen, we verkochten hem gewoon voor vijf euro. Over de ruggen van trouwe FC-fans wil Gronical geen winst maken. Hij wil alleen laten zien dat de liefde voor een geblesseerde spits ver kan gaan.

geplaatst door Jan-Willem 13:37

 Link |
___________________________

29.12.04

Vetbollentest

Voorwaar geen slechte score, gedeeld elfde. Gebakkraam Wiltjer op de Grote Markt scoort zomaar een dikke zeven in de AD Oliebollentest. Het juryoordeel: "Veel punten van kritiek: te vet, te licht, onregel- matige structuur, maar desondanks nog verrassend goed van smaak. Dat redt de zaak." Daar is maar één uitdrukking voor in Groningen: kon minder, ja. De oliebollenkraam aan de Zonnelaan eindigde op nummer 34, met een 5,5.

geplaatst door Jan-Willem 14:05

 Link |
___________________________

28.12.04

Rood is terug

Ireentje kan weer verrukt naar haar plafondschildering kijken in de Stadsschouwburg, en de rest van de bezoekers kan zijn afkeer van het gedrocht kenbaar maken op fonkelnagelnieuw ROOD tapijt. Kost 'n paar ton, maar dan heb je ook wat.

geplaatst door Jan-Willem 13:43

 Link |
___________________________

24.12.04

Een lintje voor Ton Boot?

Gronical is het er helemaal mee eens, maar we zullen tot koninginnedag af moeten wachten of hij er een krijgt. Bij zijn weten heeft de kampioenenmaker er nog niet een, en in de zoekwoordenhitlijst kwam de term 'lintje Ton Boot' in verschillende verschijningsvormen veelvuldig voor. Is wellicht iemand met een voordracht bezig?

geplaatst door Jan-Willem 19:19

 Link |
___________________________

De wijzen komen uit het Oosten: Tukkers jaloers op Stad

U kunt natuurlijk, net als de mensen in het provinciehuis, hopen dat de zweeftrein naar Amsterdam er ooit nog eens komt. Maar u kunt ook de Randstad de Randstad laten, de trein de trein, en uw auto pakken, bij Nieuweschans de grens over, rechtsaf en hop, planken langs de grens. Kilometers rechtdoor over gitzwart asfalt, en tegen de tijd dat u moet remmen zit u in Bottrop. Niks met de zweeftrein naar Six Flags, met de auto naar Warner Brothers Movie World! De Noordelijke provincies hebben een hoop geld gestoken in de A 31, maar vooral in het Oosten zijn ze er maar wat blij mee dat ze nu via de snelweg naar Stad kunnen. Er werd een halve weekendbijlage over volgeschreven in de Tubantia.
Of het veel tijd scheelt? Overdag wel, als je achter drie vrachtwagens op de autoweg tussen Raalte en Hoogeveen zit. Maar 's nachts scheelt het naar de Achterhoek hoegenaamd niets. Maar goed, ietsje noordelijker zijn de Tukkers maar wat in hun sas met de snelweg. Leest u dit jaloersig lyrische 'wat-is-Grunn-toch-mooi'-verhaal uit de Tubantia van afgelopen zondag (wanneer komt DvhN eens met 't beloofde brakdagblad?) maar eens. De ellenlange beschrijving van binnendoorweggetjes bij Mariaparochie besparen we u, het gaat om de eerste paar alinea's. De wijzen komen uit het Oosten, en ze zijn stikjaloers op onze Olle Grieze. Fijne kerstdagen!

geplaatst door Jan-Willem 16:54

 Link |
___________________________

21.12.04

Webcamgirls en ASV Fleks

Joechei, Ton komt naar Groningen. U weet wel, de man van Heleen van Royen, die voor SBS 6 werkt. Zijn redactie introduceert z'n werk als volgt: "Ton is een reeks reportages waarin onze presentator Ton van Royen op een open en eerlijke manier een verhaal centraal stelt." Waarvan akte. Ton komt op 4 januari naar Groningen, om in het Aabc-café opnames te maken voor een docusoapje over webcamgirls, en één van de geinterviewden is naast webcamgirl ook 'behoorlijk wild'. Alle leden van ASV Fleks, de studentenvereniging die haar shizzle organiseert in het Aabc, zijn uitgenodigd om te komen borrelen tijdens de opnames. Maar, vertellen ingewijden, ze is géén lid van Fleks, wat al blijkt uit haar leeftijd. Ze zou dertig zijn. Nou Ton, het is in ieder geval erg open dat je laat blijken dat je niet echt eerlijk bent.

geplaatst door Jan-Willem 20:26

 Link |
___________________________

De beste stad van Nederland



Kijk, dat Maastricht is gekozen tot beste stad van Nederland, daar is in te komen. Bedoel, die stad lijkt best wel n beetje op Groningen, en bij de telefonische enquete konden de telemarketeers de negatieve aspecten die de bewoners opgaven, simpelweg niet verstaan. En het siert de stad ook, dat Bavaria er op het Vrijthof vanavond gratis bier uitdeelt ter gelegenheid van de verkiezing. Zien we Kooistra niet doen. Tel daar bij op dat bovenstaande foto is gemaakt in een discotheek die luistert naar de naam van het islamitische opperwezen, en de verkiezing is logisch. Dat Gerd Leers is uitgeroepen tot beste burgemeester, verbaast meer. Tuurlijk horen we in den lande over Vinkenslag en de coffeeshopboulevard buiten het centrum, maar we horen niet hoe de politie in Napels a/d Maas stelselmatig blunders verzwijgt.
Zo kreeg de opsporing van een dokterskoffer vol morfine geen aandacht, en voorkwam enkel een telefoontje van de betrokken arts aan de Limburger dat dit feit onder de politiepet is gehouden. Dat Maastricht niet de veiligste stad van Nederland is, spreekt derhalve vanzelf.
Die eer viel Groningen gisteren te beurt. Goed, er was nog wel iemand die wat angst probeerde te zaaien, door het preventief fouilleren in te voeren, maar meer dan elf Zwitserse zakmessen werd er niet gevonden. Waarmee het tweede publieke net heeft aangetoond dat het voorzorgsvoelen in de binnenstad toch echt een leeg proefballonnetje was. Volgend jaar beter Remco!

geplaatst door Jan-Willem 14:23

 Link |
___________________________

20.12.04

TNO presenteert: Orkut op je mobiel

Kent u Orkut nog, dé zeepbel van afgelopen voorjaar? Er zijn inmiddels alweer een paar vergelijkbare sites opgericht, maar TNO gaat het nu proberen via de mobiel. En bij de Groninger Internet Courant kunt u zich opgeven als proefkonijn. Nog meer nieuws op de GIC: D66, de partij van onderwijs en kenniseconomie, laat zien dat er in de stad nog wel wat economische kennis in de partij mag worden gegoten. Terwijl het stadsbestuur kapitaalkrachtige asotractoren noar Stad wil trekken, willen de democraten het liefst een rollatorboulevard aan de Grote Markt.

geplaatst door Jan-Willem 10:09

 Link |
___________________________

17.12.04

Rubingh's wint Huisjesmelkersaward

Vorig jaar won Wim Bulten de omstreden titel 'Huisjesmelker van het Jaar' van Rood, de SP-kinderclub, dit jaar valt de eer te beurt aan Rubingh's kamerverhuurbureau aan de Eendrachtskade. Torenhoge kachelkosten, gebrek aan service en zelfs hardhandige bejegeningen worden het bureau verweten. Uiteraard allemaal niet waar, of toch een klein beetje?

geplaatst door Jan-Willem 17:29

 Link |
___________________________

Campaign 2005 takes off: Sminkisches Tagesblatt online!



Terwijl Gronical al een jaar met smart wacht om dagelijks de hersenspinsels van Fleur Woudstra van de Stadspartij te lezen op het weblog dat ze aankondigde, is Willem Smink als eerste Groninger wethouder begonnen met een digitaal dagboek. Smink, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grootse Marktplannen, is aan het bloggen geslagen. Hier wordt, zoals verwacht, het plan voor de nieuwe Oostzijde flink geplugged. Da's mooi, want het lokt meteen felle reacties uit. Gronical verwacht vuurwerk in de referendumcampagne, terughoudendheid van gemeentewege is er na Geen Gat niet meer bij.

Update: het gaat al goed los: de eerste ban is al uitgedeeld. Maar of dat nou nodig was?

geplaatst door Jan-Willem 16:39

 Link |
___________________________

16.12.04

Wie zoet is



Er zijn van die academische tradities binnen de ivoren torens van de RUG, die krijg je er met een bataljon beladen afuiten nog niet uit. Een hardnekkige traditie tijdens de prekerstperiode is het klag'n over het kerstpakket. Vorig jaar kreeg de universitaire gemeenschap een afzichtelijke kalender. Gronical had u graag de site van de maker van dit zwartwitte gedrocht laten zien, ware het niet dat de kalender ergens in een versnipperaar is beland, danwel ergens op zijn oude adres hangt.

Nu wil het geval dat deze website de hand heeft weten te leggen op het kerstpakket van dit jaar. En, om alle criticasters voor te zijn, nemen wij dat graag even met u door.



Het gaat uitsluitend om producten uit Hanzesteden, en zo vinden we koffie uit Zutphen, thee en kandij uit Hamburg, marsepein uit Lubeck, chocola uit Harjumaa (Estland) en Poolse koekjes uit Torun (met een accent aigu op de n). Een zoethoudertje, zo u wil. Maar dan bent u vooralsnog de enige die klaagt.

geplaatst door Jan-Willem 14:09

 Link |
___________________________

Man bijt hond

Wat is de kracht van het NCRV-programma Man bijt Hond? Gronical kent een historicus-in-wording die u dat in één zin uit kan leggen. "It's funny because it's true!"

geplaatst door Jan-Willem 01:00

 Link |
___________________________

15.12.04

Als dat maar goed gaat

Je draait eerst de film Fahrenheit 9/11 van Michael Moore, een dag later Submission van Theo van Gogh en nodigt vervolgens iemand van het US State Department uit om een babbeltje te komen houden over 'America's role in promoting democracy' (sic). Als dat geen discussie oplevert, weet Gronical het ook niet meer. Benieuwd wat de communicatiemiepjes van de Hanzehogeschool er donderdag en vrijdag van maken tijdens hun seminar. Ook benieuwd trouwens, wat politievoorlichter Reinder Klei gaat vertellen in zijn lezing over 'Law & Democracy'. Daar kunnen we op dit moment waarschijnlijk geen mededelingen over doen.

geplaatst door Jan-Willem 10:26

 Link |
___________________________

14.12.04

Randolph vrijgesproken



We kunnen vanavond naar een avondje Donar, in de wetenschap dat Lamont Randolph is vrijgesproken van het plegen van een beroving.

Update: ondanks een fenomenale Travis Young waren de Grieken te sterk voor Donar. Na een prachtige wedstrijd werd het 74-82 (alle statistieken)

geplaatst door Jan-Willem 17:01

 Link |
___________________________

13.12.04

Gadget van het Jaar!



Grote opwinding onder de prosumers in de klankbordgroep van deze website: de Erik Nevlandmuts is te koop! Gronical filosofeerde er eind september al over, en nu zijn ze er dan echt. En gelooft u ons: het wordt dé hit onder de groenwitte kerstboom dit jaar. Textielwinkelketenbaas Henk ten Hoor betaalde de komst van de Noorse balmagier naar het Oosterparkstadion, en heeft al rap na aankomst van de superster in China een partij mutsen laten maken, gooit er slim als-ie is een 'van 9,99 voor 4,99'-stickertje op en sinds vandaag zijn ze te koop, in de stad alleen bij zijn winkels in Lewenborg en Selwerd. Ze vliegen als warme broodjes over de toonbank, dus weescht er snel bij!

geplaatst door Jan-Willem 16:25

 Link |
___________________________

Referendum



De zichzelf buitenspel gezet voelende gemeenteraadsfracties zijn druk doende handtekeningen op te halen voor een referendum over de plannen voor de oostwand van de Grote Markt, en het g-woord viel vandaag alweer in de krant. Stadjers hebben nog steeds aversie tegen een gat waarin later auto's kunnen worden geparkeerd. Terwijl de meeste stadjers bovenstaand plein, de Eiermarkt in Gent, toch wel een mooi plein vinden. En zal Gronical u er eens een geheimpje over vertellen? Er zit een dikke vette parkeergarage onder. Levert tien euro per plaats per dag op, en staat flink vol. Als dat geen gat in de markt is...

geplaatst door Jan-Willem 13:34

 Link |
___________________________

9.12.04

Gronical nu ook op TV!

De oplettende lezer van deze site las maandag wat over het 'Groningen Protocol'. Bij TV Noord zitten heel oplettende lezers, sinds de togababe op deze site verscheen. Ze maakten er een nieuwsitem van, waarin keurig de hele posting werd behandeld. U kunt het nog vrijdag tot zes uur kijken. Een berichtje op de website van RTV Noord zit er niet in. Maar dat had u hieronder toch al gelezen.

geplaatst door Jan-Willem 18:36

 Link |
___________________________

8.12.04

Biblirevolutie

Dankzij 'de nieuwste technologische snufjes' wordt het straks, als de plannen voor een nieuwe 'superbibliotheek' aan de Grote Markt doorgaan, mogelijk om daar 'andere mensen te ontmoeten'! Gronical staat perplex...

geplaatst door Jan-Willem 10:09

 Link |
___________________________

7.12.04

Togaberoep



Alles wordt door het bedrijfsleven betaald, de ijsbaan op de Grote Markt en de twee tenten die er naast komen te staan. Maar wie betaalt vier politieagenten die op maandagnacht de boel moeten bewaken? Ach, boeit niks. Deze twee met toga ertussen boeien veel meer. Zouden de aanmeldingen bij Rechten binnenstromen na deze (ont)boezeming?

geplaatst door Jan-Willem 01:20

 Link |
___________________________

6.12.04

Beroemd worden?

Pak dan je lelijkste sinterklaaskado (met gedicht) weer in en ga vanavond naar de Nieuwe Garde ruilbeurs in Café Seizoen (topkroeg) aan de Oude Kijk. Want niet alleen OOG TV komt naar de ruilavond, maar ook Reutel Nieuws en 2Vandaag!

geplaatst door Jan-Willem 18:10

 Link |
___________________________

Vinkenslag aan de Aa



Klagen kan-ie wel, voorzitter Theo Venema van de Groninger City Club (die overigens te zuinig is om een eigen webstek te bouwen). En op een nieuwsarme maandag heeft het Dagblad daar wel ruimte voor. Wat is het geval? Nou, de diepenring is volgens de winkeliersvereniging een 'vrijstaat in handen van de onderwereld'. Maastricht heeft Vinkenslag, Groningen heeft de Noorderhaven. Achterstallig onderhoud, illegale afvallozing en grafitti, het is de GCC allemaal een doorn in het oog. Want inspecteurs zijn bij hun onderzoek een Duitse toerist tegengekomen die 't allemaal Schrecklich vond. Maar wat wil Ome Theo nou? Dat we de boel opknappen? Dan moet de diepenring ook autovrij worden, want de grootste vervuiler is toch echt de uitlaat. Maar hoe moeten we dan straks naar de nieuwe parkeergarage achter de Grote Markt karren? Het is weer een storm in een glas goor water. Want de Groninger middenstand moet toch iets te klagen hebben?

geplaatst door Jan-Willem 15:19

 Link |
___________________________

5.12.04

De journalistieke waarden van Studio Sport



Stadjer Robert Brugman wil dat de belastingbetalers de komende jaren weer miljoenen gaan pompen in het betaalde voetbal. Want deze ondernemer vindt dat alleen bij Studio Sport de journalistieke integriteit gewaarborgd is. Daarom heeft Brugman een website gemaakt, in aftands 1994-webdesign, waarop we een petitie kunnen tekenen. Brugman heeft al net zo weinig verstand van sportjournalistiek als van webbouwen, want als er één programma niet volgens journalistieke maatstaven gemaakt wordt, dan is dat wel Studio Sport. Wat is er journalistiek relevant aan een weekend lang schaatsen in Assen? Waarom worden er plakplaatjes naast de doelen geplakt bij de samenvattingen? Waarom onderbreken ze er het voetbal nooit voor tennis? Bij StuSpo regeren de televisierechten die het programma heeft kunnen bemachtigen, dat heeft Mart Smeets een paar jaar geleden in Groningen uitgelegd toen hem werd gevraagd waarom de start van een grote wielerronde in eigen land niet rechtstreeks werden uitgezonden. Te duur.

Robert, je kan lullen als Brugman, maar ga liever keukens verkopen en hou je niet bezig met zaken waar je geen verstand van hebt. Koop een seizoenskaart als je bang bent voor censuur. Voetbal moet gewoon naar John de Mol of RTL 5, de halve redactie van Studio Sport verhuist mee, en we hebben altijd nog kranten die niet aan de tender gebonden zijn. En je levert de grijze kentekens van je wagenpark morgen in he? Want meer belasting betalen vind je kennelijk niet erg.

geplaatst door Jan-Willem 23:13

 Link |
___________________________

Imagoprobleem

Je hebt de Giro, Diaghilev, en meer van dat soort pr-zaakjes waarmee Marketing Groningen (vroegah: VVV) onze stad voort wil stuwen in de vaart der toeristenstromen. Maar zonder de VVV is Groningen al aardig bekend over de grens, zeker in conservatief Amerika. Daar is onze stad tegenwoordig beter bekend als het nieuwe Auschwitz. "So complete is the devaluing of life and the idea of soul that we have come in 60 swift years back to the gates of Auschwitz."

Waar gaat het om? Om het 'Groningen protocol', een door artsen in het AZG opgesteld protocol aan de hand waarvan medici kunnen overwegen of euthanasie verantwoord is bij ongeneeselijk zieke kinderen. Moeilijke materie, maar in Amerika word je al gelyncht als je erover begint. De naamsbekendheid van Groningen wordt zo op niet echt gezellige wijze vergroot. Google vindt bijna tweeduizend pagina's over het 'Groningen protocol'. Marketing Groningen zou Marketing Groningen niet zijn als ze deze constatering niet tot een opportunity om kan buigen, dus Gronical kijkt niet vreemd op als in de volgende stadswandelgids de volgende wistjedat bij de Hoge der Aa wordt afgedrukt: "Do you know that the little stones which are used for the pavement are also known as 'childrens heads'?"

geplaatst door Jan-Willem 21:00

 Link |
___________________________

3.12.04

Korting

Van Oberstormbahnfuhrer Piet Hein Donner moeten we vanaf 1 januari allemaal een Ausweis bij ons dragen. Het doel is betere opsporing, zegt de regering, maar het lijkt er meer op dat de gemeentelijke leges langs deze weg kunnen worden aangevuld, want de kans dat je je paspoort kwijtraakt, is natuurlijk veel groter wanneer je het ding altijd mee moet slepen. De gemeente heeft er het volle vertrouwen in dat ze tientallen extra paspoorten kan draaien, vooruitlopend op een nieuwe golf tasjesroven. Kinderen tussen de 14 en 18 jaar hoeven de komende maand maar de helft te betalen voor hun eerste Ausweis. Kan er waarschijnlijk wel af. Gronical zegt: we leven niet meer in een nationaal-socialistische staat, dus het bijdragen van een Ausweis slaat nergens op. Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.

geplaatst door Jan-Willem 16:44

 Link |
___________________________

2.12.04

Heppu ook herintrejdurs?

Het gaat goed met de economie in het Noorden, stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit. We moeten hier met z'n allen wel een stuk harder aan 't werk zijn gegaan, want er kwamen vorig jaar wel maar liefst zesduizend werklozen bij.

geplaatst door Jan-Willem 19:05

 Link |
___________________________

En weer stortte een Twin Tower ineen

Jarenlang was hij de oogappel van de Donar-fans in de Evenementenhal (die we tegenwoordig per Van der Zee-decreet Martiniplazaja moeten noemen): Lamont Randolph. Hij speelde tot enkele jaren terug bij Donar, waar hij samen met Leroy Watkins de 'Twin Towers' in de Groningse voorhoede vormde. Dat was voor 9/11, en voor het duo vertrok en Randolph via omwegen bij Red Giants in Meppel terechtkwam. En daar verdween hij spoorloos. Om vorig jaar op te duiken in Leeuwarden, waar hij met Aris kampioen werd van de promotiedivisie. Dit jaar versloeg Aris in de Plaza de Capitals in de openingswedstrijd van het seizoen. Maar Aris kan Randolph straks wellicht een tijdje kwijt zijn. Want de basketballer wordt verdacht van een ripdealtje. Hij zou een verslaafde hebben beroofd. Kunnen hoge bomen echt zo diep zinken? De rechter zal dat over twee weken bepalen, zelf ontkent de center, en van veel bewijs lijkt geen sprake. Zoja, dan mag de boomlange center blaadjes gaan vegen en papier gaan prikken, als het aan het OM ligt 240 uur. Dat is 1440 kwarten zuivere priktijd.

geplaatst door Jan-Willem 02:19

 Link |
___________________________

1.12.04

Uitgaanstip



Omdat Frieda het organiseert, hier maar even wat schaamteloze reclame (want 't is toch voor t goeie doel): vanavond allemaal naar Simplon voor het AIDS benefiet festival. Niet met het Noordelijk Front, wat u hierboven ziet, maar wel op datzelfde podium: drumenbas, reggae, hiphopfunk, stonerrock en posthardcore. Wat dat is? Keine Ahnung. Maar 't wordt vast wel leuk. En de opbrengst gaat naar Ubuntu Ministries, en wie kan daar nu tegen zijn. Hier meer info over dat goeie doel. Strakplan!

geplaatst door Jan-Willem 13:14

 Link |
___________________________

Bruno's wraak

U denkt dat de Biostabil een kwakzalverstool is? Dan kijkt u teveel naar de Tros, iets wat met de Frans Bauers van vandaag de dag niet al te best voor uw geestelijke gezondheid kan zijn. Bovendien bedienen ze zich bij de Tros soms van nogal twijfelachtige indoctrinatie, vindt Bruno Santanera, suikeroom in en van Godlinze. Hij is op het rechterlijke pad, en won gisteren z'n eerste zaak, tegen twee Bossche broers die nepbiostabils (huh?) maken. Dinsdag as. moet Tros Radar voorkomen, omdat dat programma stelt dat de Biostabil niet werkt. Had Nova dat gezegd, dan was er niet veel aan de hand geweest, maar ja, de Bauerfans zijn nu juist de perfecte doelgroep voor Santanera.

geplaatst door Jan-Willem 13:05

 Link |
___________________________
Archief Home