photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

31.1.04

Privatisneering

In de verre Achterhoek, waar Gronical via een uitstapje in Maastricht belandde (totale vertraging: anderhalf uur op een reistijd van zeven uur en twintig minuten; als je maar ver genoeg reist valt het relatief altijd mee met de vertraging zullen we maar zeggen) werden we weer hardhandig geconfronteerd met de gevolgen van het privatiseren van alles wat nuttig is maar geld kost. Prijs u gelukkig met een @home abonnement, vergeleken bij Chello van collega-uitzuiger UPC moet het de digitale hemel op aarde zijn. En het is nog maar een kwestie van tijd voordat hele groepen hangjongeren station Zutphen overnemen en de betalende passagiers van NS, die hier om kwart over acht vrijdagavond op een totaal verlaten stationsemplacement stranden, uitkafferen omdat ze niet bij een pafpaal staan te roken. NS-personeel (er loopt om t half uur een verdwaalde conducteur langs) zegt hier al niks meer van, en de enige boodschapper aan het loket, een sticker van de FNV die stelt dat met het sluiten van de loketten de stations onveiliger worden, moeten we van harte gelijk geven. Maar gelukkig staan in Zutphen - in tegenstelling tot Nijmegen - nog geen soldaten van het Derde Leger. Duizenden werkloze infantielen zijn de afgelopen jaren omgeschoold tot beveiligingsmedewerker van maffioze bedrijven als Securicor, die de markt van de angst zijn ingesprongen en sinds de cocainebrand in Volendam een vrijbrief hebben gekregen van de regering. Zo kan het nu dat u in het toch niet als onveilig bekend staande Groningen 's avonds vaker een blauw wagentje met gele sirenes met het opschrift Particuliere Beveiliging ziet rijden, dan een VW danwel Opel van Sitalsings keurkorps. Dit is geen zorgwekkende ontwikkeling, dit is een ronduit gevaarlijke ontwikkeling, die de aandacht van de hangjongeren in ons land dringend vraagt. Ingrijpen is vereist voor de commercie ook deze taak van de overheid op zich neemt, je hoeft er geen antiglobalist voor te zijn om te zien dat dat een foute ontwikkeling is. En nee, beste andersglobalisten, Gronical eufemiseert niet, dus u bent de komende tijd op deze site nog gewoon anti, en dat mag best. Gronical houdt niet van eufemismen, een mongool blijft hier gewoon een mongool, en geen 'mens met mogelijkheden', zoals de subsidieverstrekkers voor verstandelijk gehandicapten het graag zien. Hoewel, hier is misschien enige nuancering op zijn plaats, want zoals een ervaren uitsmijter Gronical eens vertelde: bij het examen voor dat zilveren beveiligingsspeldje, daar zitten pas echte mongolen. Een excuus aan alle verstandelijk gehandicapten is dus op zijn plaats. Sorry.

geplaatst door Jan-Willem 22:44

 Link |
___________________________

29.1.04

Sneeuwfoto's

Je zou t anders ook niet geloven he? Zo gauw er een vlokje sneeuw valt in ons land rent internettend Nederland naar buiten om foto's te maken...



Lang leve Engelse humor.

geplaatst door Jan-Willem 01:14

 Link |
___________________________

28.1.04

Domper

Vieren we één keer per jaar vrijheid, moet uitgerekend op die dag Balkenende naar Groningen komen. Mister Respect op straffe van Intolerantie zal ons wel even gaan vertellen hoe we in vrede samen moeten leven, en dat we er samen voor moeten vechten om die vrijheid te behouden. Vechten tegen mensen als hem dus, maar dat bijzinnetje heeft z'n speechwriter maar vast geschrapt. Tja, je hebt de lusten, maar ook de lasten als je de nationale viering van Bevrijdingsdag mag organiseren. Gelukkig komt hij alleen in de Martinikerk, terwijl de rest van de stad naar de drafbaan fietst.

U vindt dat niet ver genoeg? Kijk dan even bij Sieme Gerrits. DJ, weblogger, Aukje-regelaar, feestorganisator.... en nu zelfs autoverkoper. Met de rooie Polo die er te koop is kom je in ieder geval het kanaal over.

geplaatst door Jan-Willem 23:12

 Link |
___________________________

Vacaturestop



De sociale dienst buigt zich over het verhaal van een verpleegster die door de vacaturesite van het arbeidsbureau werk in de sexbranche werd aangeboden. De Jonge Socialisten zijn kennelijk dus al op zoek naar een secretaresse voor Rob Oudkerk, die ze als wethouder naar Groningen willen halen.

Collega Leemhuis wees Gronical op deze vakomschrijving. We zijn de beroerdste niet, en pakken de handschoen die de gemeente vandaag liet vallen, graag op en plaatsen de vacature graag op onze site. Geen werkloze dame onder de 23 die dit werk niet kan doen. Omhoog met dat brutosociaalproduct!

geplaatst door Jan-Willem 14:49

 Link |
___________________________

27.1.04

Een lach en een traan

Wat is er aan de hand met DvhN-columnist Rarekiek? Gisteren vervoegde hij z'n kofschip al in het voltooid deelwoord van vertellen, en als er één fokschaap over de dam is... vandaag slaat hij weer op vreemde wijze aan het vervoegen, wanneer een zwerver fietstassen controleert op hun 'inhoudt' (online inmiddels gerepareerd). De glimlach die het daarvoor gelezen stukje opriep, verdween meteen. Wist u dat de voorzitter van de Tuinbouw-afdeling van NLTO Zuid-Oost Drenthe naar de naam Roelof Rotmensen luistert? Hij deelde mee dat de golf van Poolse gastarbeiders niet alleen in het Westland aanspoelt, maar nu ook bij de kassen van Klazienaveen. Ze hebben een Duits paspoort en krijgen volgens de tuinder gewoon het CAO-loon krijgen. Maar ze werken door wanneer de Nederlandse collega's weekend vieren. Dus worden ook op zondag de rozen van Rotmensen geknipt. Want mensen houden elke dag van bloemen, 't maakt niet uit dat ze van Rotmensen komen.

geplaatst door Jan-Willem 12:25

 Link |
___________________________

26.1.04

Vergeven en vergeten



Het leek wel of de weekendredactie van Dagblad van het Noorden gisteren collectief in slaap is gevallen op de tribunes van het Oosterparkstadion. Of ze waren nog druk met het uitlezen van de weekendbijlage. Dat stadschroniquer Rarekiek schrijft: 'namen als Max van den Berg en Jacques Wallage waren (in de jaren zeventig -Gronical) snel in het hele land bekendt', vergeven we hem, maar toch niet de dienstdoende eindredacteur. Ook is het te vergeven dat de algemeen verslaggever die naar een potje voetbal voor een blinde jongen wordt gestuurd (hij speelde met en tegen een geblinddoekt elftal) de uitslag vergeet te vermelden, ook al is die niet van belang.

En omdat we de krant nu lezen, er tot morgen boos over zijn en er woensdag de glazen mee wassen (brildragers weten waarom of moeten het maar 's proberen), vergeven we de stadsredactie ook maar dat ze boven een artikel over de recente schietpartijen in kapitalen 'achtergrond' liet afdrukken. Het schrijven bevatte: één bullet-opsomminkje (waarop zes incidenten), vier citaten (van bezorgde raadsleden der Paarse partijen en 't CDA) en één kader over een politieteam tegen Antilliaanse en Arubaanse criminelen (met zes rechercheurs en drie agenten). Waarmee al aan de hoofdvoorwaarde van het achtergrondverhaal voldaan is: er staat niks nieuws in. Feiten zat, maar of je zo het nieuws nou moet duiden. De in de kop treffend samengevatte conclusie waar je de encyclopedie des gefundenen Volksempfinden niet op na hoeft te slaan: 'Wapengebruik baart politiek zorgen'.

Wie maakt de loop van het wapen van het woord schoon? Misschien kan 't Dagblad terecht bij de 'gereformeerde kerk vrijgemaakt', de afsplitsing van de afsplitsing van de afsplitsing van de Katholieke kerk. Want er was ook goed nieuws, zo op 't eind van de krant: de Noordelijke grefs-vrijgem. zijn onderling zo diep verdeeld, dat er zondag twee verschillende diensten zijn gehouden. Zo wordt Gods van alle feestelijkheid verloste woord steeds minder duidelijk gehoord.

geplaatst door Jan-Willem 21:10

 Link |
___________________________

Amai, duizend bommen en granaten



Voila, de haven van Antwerpen. Mooi he? Maar allee menneke, schoon zou'k 't nie noemen. Vroeger was dit de grootste zeehaven ter wereld, maar dat was voor de tijd van de gebroken ketting waarover Blof zingt in het Zeeuwse volkslied 'Hier aan de kust'. De blokkade van de Westerschelde maakte Noord-Nederland rijk, en dat leidde uiteindelijk, gecombineerd met de afkeer van Vlamingen van onze calvinistische volksaard, tot het ontstaan van het koninkrijk Belgie. Zou het misschien zo slecht gaan met ons historisch besef omdat je een paspoort of een identiteitskaart nodig hebt om het vroege verleden van je geboorteland op te zoeken?

Enfin, ook nadat de pleuris in 1830 uitbrak bij een opera naast een fritkot (dit zou wel eens heel goed een anachronisme kunnen zijn, al geloof ik dat patatten ook uit deze periode stammen) bleef de Antwerpse haven een rijke bron voor onze populaire cultuur.
Ha, denkt u, nu loopt Gronical wel erg achter de feiten aan, denkt u. Iedereen weet al lang dat Kuifje 75 jaar bestaat, zijn carriere begon in de Gazet van Antwerpen en derhalve die malloot van een kapitein Haddock wel in de Antwerpse haven ontmoet moet hebben. Daar hoeven we het dus ook niet over te hebben.

We moeten het wel hebben over de vijfde februari van het jaar 1831. Dat was n'n dag, dat er in Maldegem giene post werd rondgebracht. Ze hadden wel wat anders te doen, de mannen vochten om zich af te scheiden van Nederland. Op die dag dobberde Jan van Speijk met zijn kanonneerboot over de Schelde, tussen Grote Markt en Hoboken (Linkeroever). Hij had geen last van gebroken kettingen, maar wel van een kapot anker. En da's nie handig als je als Amsterdammer langzaamaan richting een woedende menigte afdrijft, die als gulzige piraten wachten tot ze k-boot 2 kunnen enteren. Opgegroeid in een weeshuis, moest Van Speijk niks hebben van een patatgeneratie op zijn marineschip. Bovendien -en deze verklaring lees je in de op Calvinistische moraal geschoeide geschiedenisboekjes die plichtsbesef als dat even kon 't liefst boven god zouden plaatsen-, had Van Speijk bij de aanvaarding van zijn ambt beloofd dat hij zijn schuitje nooit over zou dragen aan een vijand. Hierop sprak hij historische woorden, die u natuurlijk al lang had zien aankomen. "Dan liever de lucht in!" Maar een paar scheepsjongens hadden het gehoord en sprongen overboord, maar Jan en alleman aan boord vloog mee nadat de autodidacte scheepscommandant zijn sigaar met lont en buskruit in contact bracht.

Een zelfmoordcommando zouden we tegenwoordig zeggen, of het omgekeerde van de Russische onderzeeer Koersk. Dat mogen we niet tolereren, laat staan er mee sympathiseren. Voor minder heb je een onderzoek van het CIDI aan je broek. Dat was ooit wel anders. Van Lauwerszee tot Zierikzee tou was men enthousiast over deze actie, die een symbool werd van de Nederlandse zelfstandigheidsstrijd. Zes dagen later werd bij Koninklijk Besluit vastgelegd dat altijd één van de schepen van de marine zijn naam zou voeren, en toen aan het begin van de twintigste eeuw steden de zeehelden van weleer wilden laten voortleven, ontstonden in tal van Zeeheldenbuurten/wijken/kwartieren Van Speijkstraten. Zo ook in Groningen. En aan het eind van de vorige eeuw kwam in die straat, waar student en yup tot elkaar veroordeeld zijn, een student Nederlands op het idee om een humoristisch tijdschrift op te starten. De rest is geschiedenis, en dat allemaal voor deze toffe link van die gast: www.van-speijk.nl. En de moeite die u besteed heeft aan het al schermlezend bij deze link uitkomen is het zeker waard om de site te bezoeken.

geplaatst door Jan-Willem 18:26

 Link |
___________________________

Gronicals Gratis-Geld-Gok: een mooie gelegenheid



Onder Gronicals vaste lezers bevinden zich enkele notoire casinobezoekers. Een dure hobby voor studenten in tijden van economische malaise, en daarom mag u nu gratis gaan gokken hoeveel geld op dit pittoreske IKEA-meubel ligt uitgespreid. De oplossing volgt zodra de eigenaar van dit blikken fortuintje het Groningse filiaal van de Friesland Bank heeft gevonden tijdens openingsuren, of wanneer hij van lieverlee een rekening heeft geopend bij een bank die nog wel bemande filialen bezit. Want de oligarchen van de financiele wereld doen hard hun best om van het chartale geld af te komen. Daar kan je immers geen snelle beleggingen mee doen tijdens de halve week die een overboeking in onze 24-uurseconomie nodig heeft. Denk maar niet dat je deze berg kleingeld ergens kwijtkan zonder rekening, zelfs niet bij het grenswisselkantoor, straks misschien wel het enige loket op het Groninger hoofdstation. Enkele aanwijzingen voor een gok met verstand: het tafeltie meet ongeveer vijfenveertig bij vijfenveertig, de munstukken varieren in waarde van 1 tot 20 cent. Succes!

geplaatst door Jan-Willem 13:59

 Link |
___________________________

25.1.04

Gaapvoetbal



Deze jongen uit de D-jeugd van de FC was één van de twee Groningse lichtpunten in de wedstrijd tegen PSV, die de mannen van Jans met 0-2 verloren. Hij presteerde het namelijk de volle vijf minuten de bal hoog te houden in de competitie die voor elke wedstrijd gehouden wordt. Het mag dan misschien niet zo saai geweest zijn als de salonremise afgelopen Hemelvaart, maar sprankelend was de pot allerminst. PSV gooide de wedstrijd vanaf het begin op slot en Groningen kwam niet door de Eindhovense vesting. T ziet er niet uit, t is laf en dodelijk saai, maar het werkt wel: de glansloze PSV-overwinning. Waarom supporteren mensen deze club? Alleen omdat ze bijna altijd winnen?
Het andere lichtpuntje van Groningen speelde bij de tegenpartij, en zou voorlopig wel eens zijn laatste publiekswissel in het Oosterpark kunnen hebben gehad. Want Arjen Robben wordt een grote, misschien volgend seizoen al bij Manchester United. En daar blijven voor de FC ook nog een paar ponden aan de strijkstok hangen. Bij gebrek aan andere Groninger uitblinkers was het applaus van het voltallige publiek voor hem.


geplaatst door Jan-Willem 16:21

 Link |
___________________________

23.1.04

'Ballonnen' prikken. In winkelcentrum Paddepoel?



Remco Kouwenhoven stuurde de volgende reactie op het bericht over de Proefballonnen hieronder. En Gronical reageert.

Hoi Gronincal. Hoewel een mooie proefballon niet lelijk hoeft te zijn, valt mijn oproep tot het inzetten van preventief fouilleren niet onder het kopje proefballonnen. Preventief fouilleren kan namelijk al een tijdje in de stad. Het werd tot dusverre alleen nog niet gebruikt. Dat is op zich ook goed, want het gaat hier om een ingrijpend middel. Daar moet je dus zorgvuldig mee om gaan. Daarom heeft de Groningse gemeenteraad daar ook speciale spelregels voor vastgesteld.

Ik stel vast dat er de laatste tijd aanzienlijk meer geweldsincidenten zich voordoen (waarbij wapens gebruikt worden) dan normaal is in Groningen. Daarom verlang ik van de politie dat zij al hun mogelijkheden benutten om daar wat aan te doen. Daar hoort, wat mij betreft, ook preventief fouilleren bij.

****
Beste Remco,
Ik weet dat de gemeenteraad de mogelijkheid heeft, maar dat wil niet zeggen dat je die hoeft te gebruiken, omdat die er nu eenmaal is. Het middel is erg zwaar, het kost een hoop politie-inzet en tast de privacy van vele onschuldigen aan.
Rotterdam heeft het preventief fouilleren op een paar manieren aangepakt. De eerste methode was het afsluiten van een stuk weg met een legertje agenten, en vervolgens iedereen in dat gebied fouilleren. De tweede manier was dat kleinere groepen agenten gericht 'verdachten' uit te zoeken, een groepje zwervers dat op een plein zit te praten bijvoorbeeld. De derde veelgebruikte tactiek is een verkeerscontrole, waarbij alle voertuigen binnenstebuiten werden gekeerd.
Dit resulteerde, na negentienduizend personen gecontroleerd te hebben, in de vondst van 578 wapens (1 op de 33). Rotterdam stelt dat het een succes is, maar toch verdient het in Groningen vooralsnog geen navolging.
Ten eerste niet omdat er in Rotterdam maar 23 vuurwapens zijn gevonden. In 2003 zijn er 22 mensen vermoord (0,367 op 1000; AD misdaadmeter), in Groningen vond 1 moord plaats (.057 op duizend). Ook een vergelijking van andere misdrijven leert dat Rotterdam hier meer last van heeft dan Groningen. Natuurlijk zijn vier schietincidenten in een maand veel, maar los je dat op met preventief fouilleren? Wanneer we appels met peren verrekenen zou je kunnen zeggen dat je, om vier wapens te vinden, 3455 mensen moet fouilleren. Dit is geen bewijs, maar je kan je er iets bij voorstellen.
Dan de uitvoering: waar ga je dat doen? De schietincidenten van de afgelopen weken vonden in drie wijken plaats (2 in Paddepoel, Centrum en Beijum). In het centrum controleren is onlogisch: er is al permanente controle in de vorm van camera's, wat al een flinke aantasting van de privacy is. Het zou bovendien ten onrechte het beeld oproepen dat cameratoezicht niet werkt. Een grootscheepse controle in de Cinema Bar in de herfst leverde bovendien nauwelijks iets op. Elk mes is er een teveel, maar een overvaltechniek toepassen om iemand met een zak wiet te betrappen is nogal veel van het goede. Hoeveel verplegers kunnen een dienst draaien voor het uigegeven belastinggeld?
Winkelcentrum Paddepoel trekt relatief veel criminelen, maar dat winkelcentrum is al zo ongezellig, moeten we daar nu ook nog iedereen fouilleren? En wie moeten de agenten uitzoeken tijdens vliegende controles in Beijum? In sommige dingen moet een kleine stad niet groot willen zijn.

geplaatst door Jan-Willem 20:58

 Link |
___________________________

Eieren met Spek(savers)

Het was lang wachten, op goed nieuws uit Drachten, maar het rolt net binnen via FOK: Jamai is er bekogeld met eieren toen hij een bezoekje bracht aan de plaatselijke Aldi-opticien die hem sponsort. En terecht, zeg ik namens alle brildragers met een montuur dikker dan twee millimeter, die sinds een jaar door Jan en alleman worden uitgemaakt voor dit idool van wansmaak en innerlijke leegte. In Groningen verliep het gister ordentelijker, staat onderin het bericht. Ik hoop maar dat dat is omdat niemand van zijn bezoek wilde weten.

geplaatst door Jan-Willem 15:56

 Link |
___________________________

Onderhoudend onderhoud



Het kan eindelijk, dus we proberen het ook maar meteen: RSS. Dat staat voor Rich Site Structure, maar wordt liever als Real Simple Syndication gebruikt. Want dat doet het: nieuwsleesprogramma's attenderen op updates. Iets voor de echte Nieuwsgroupies is het nog wel, maar wie wil weten hoe het is om op een ANP- of andere telex geabonneerd te zijn (dure hobby) kan dat met newsreaders nabootsen. Ik ben benieuwd of er lezers zijn die RSS gebruiken en of ze dan de proef 's op de som willen nemen met deze Gronische Site Feed. Hij maakt gebruik van Atom, dat moet je lezer dus ondersteunen. Gebruikerservaringen gaarne in een reactie, waarvoor bij voorbaat al dank.

geplaatst door Jan-Willem 14:38

 Link |
___________________________

Zondagochtendvoetbal



Ze zijn er nog, althans de website van de plaatselijke FC meldt nog geen uitverkocht huis, kaarten voor de eerste wedstrijd na de winterstop tegen PSV. Nu maar hopen dat de verlichte voetballers uit Brabant niet teveel goed hebben te maken na de salonremise in de laatste pot van vorig seizoen. Die leverde wel een kampioenschap, lijfsbehoud en de grappigste infographic ooit in DvhN op. Nu maar hopen dat Groningen na haar Kanarietripje voor een stuntje kan zorgen (en hopen dat fotograaf Jan Kanning mooiere foto's maakt dan in dit fotoverslag van de strandloop bij Dunas de Maspalomas, een stukje woestijnstrand dat een veel mooiere achtergrond is dan de kabbelende branding).

U kunt zelf nog voor een klein stuntje zorgen door een bekende met seizoenskaart op te sporen en bij sigarenboer of stadion een kaartje te bemachtigen. Weet dan wel dat u vroeg op moet zondag, en Buitenhof er niet inzit. Want omdat die ADHD-rakker van Canal + in de wandelgangen voor-, tussen- en na moet beschouwen met de Kromme, begint de wedstrijd al om half één. Het siert De Vos wel dat hij in de catacomben steevast zegt dat het kan spoken in de Oosterpark. En mocht de aanhang zaterdag op stap willen, dan kan het er ook gapen. Zolang dat maar niet door het spel gebeurt.

geplaatst door Jan-Willem 14:09

 Link |
___________________________

Potje Proefballonnen?



Kijk, zo zien winkeliers in de binnenstad, en in dit geval speciaal in de Westerhaven, het graag: een mooie parkeerplaats met mooie auto's. Maar het is niet altijd alleen maar mooi en aardig in stad. Want het kan altijd beter. Hoe? Nou, door het in de politiek aan de orde te stellen.

Steeds meer politici in de stad doen dit via hun parkeerhaven aan de digitale snelweg, met een weblog. Waar blogs over het algemeen worden gemaakt door mensen onder de dertig, neemt in Groningen een groeiende groep van de oudere garde het toetsenbord op om dagelijks in contact te treden met het electoraat. De trend waait ook over het Binnenhof en zelfs langs het pittoreske worstendorp Oss, waar deze week Jan Marijnissen begon met webloggen. Weet dat al uw reacties rechtstreeks in de partijkas gestort worden.

Voor journalisten zijn die weblogs een uitkomst in tijden van komkommer en kwel: is er een gaatje over in de krant, dan zijn de poliblogs gauw gescand. Vorige zomer gooide CDA-statenlid Marc Jager een knuppel in een Pieterburens zeehondenhok door voor te stellen overtollige zeehonden af te schieten. Niks raars aan, een nooit gepubliceerde reportage over de grootste toeristische attractie boven Flevoland begon ik enkele jaren terug niet voor niets met de zin 'in Denemarken krijgt een zieke zeehond een nekschot, in Pieterburen haring en vispap'.

Evenmin is het vreemd dat Lenie 't Hart verbolgen verhaal kwam halen nadat DvhN een stukje wijdde aan Jagers voorstel. Zelfs een uitgehongerde huiler hapt minder snel dan mevrouw 't Hart (Lenie, hieronder kan je je grieven kwijt via de reageerknop). Een minihypeje was geboren, de kolommen en nieuwsrubrieken weer voor een deel gevuld.
Ook deze week lijkt het weer komkommertijd, getuige de ruimte die in het stadskatern donderdag werd vrijgemaakt om de jongeren van de PvdA aan te laten kondigen dat Rob Oudkerk in Groningen welkom is als wethouder. Goed plan zeg, geef 'm een kantoor aan de Bornholmstraat, dan zit-ie lekker onder het volk vlakbij de Euroborg.

En Remco Kouwenhoven kreeg vandaag een mooie 'buffer' bovenaan de eerste pagina van het stadskatern plus een ankeiler op de voorpagina omdat hij in een poging onze mooie stad mee te sleuren in de vaart der volkeren aangaf preventief fouilleren in te voeren. Terwijl hij als trouwe bezoeker van deze website toch moet weten dat dit deel van zijn electoraat dat heel onverstandig vindt. Of heeft hij het archief van september hier nog niet op nageslagen?

Met zulke voorstellen is de kans dat Kouwenhoven de Eerste Grote Gronical Proefballonnenwedstrijd wint uiterst gering. Pardon, een wedstrijd? Ja, een wedstrijd. Gronical zal de komende tijd alle webloggende politici uit stad (en mocht er druk komen van Alders en Wallage dan wellicht ook uit provincie) uitnodigen om in nader te bepalen categorien een bijzonder proefballonnetje op te laten. Waarop een niet al te deskundige jury en de bezoekers van deze website hun stem mogen uitbrengen op het beste voorstel. Da's Realpolitik, virtual audience democracy en transparant bestuur ineen, in een ode aan het publieke debat. En een geste naar de media, opdat ze het werkwoord 'willen' weer in een kop kunnen vervoegen.

De winnaar krijgt uiteraard een prijs, die in ieder geval zal bestaan uit een flesje rode, witte of roze Noawain en een RUG-kalender. Dat universitaire kerstgeschenk is overigens ook onderwerp van proefballonnetjes, er gaan stemmen op om de niet afgehaalde kalenders te verkopen in de RUG-winkel. Maar voordat de trossen los worden gelaten door de politici, bent u eerst aan de beurt. Want u mag proefballonnetjes oplaten over de onderwerpen waarover zij straks voorstellen mogen doen. Kom maar op, wees creatief en laat uw kindje achter in het reactiescherm of via de electropost. Want een betere wereld begint nog steeds bij uzelf.

geplaatst door Jan-Willem 13:32

 Link |
___________________________

22.1.04

Gelukkig, het Chinese nieuwjaar



Het vandaag begonnen Chinese kalenderjaar wordt het jaar van de aap, brullen alle nieuwsrubrieken op tv. Das goed nieuws voor de Gasunie, want de leiders zitten altijd bovenaan op de Apenrots.

geplaatst door Jan-Willem 16:21

 Link |
___________________________

21.1.04

Alles van waarde is



Hoeveel zou zo'n kar waard wezen? Kheb ze in ieder geval niet zien staan tussen de tweedehandsjes op autoboulevard Driebond (drie-bond, driebond)

geplaatst door Jan-Willem 15:25

 Link |
___________________________

Storneren, h. gestorneerd. Storno



Voor de mensen die nog niet bekend zijn met het fenomeen Lidl: dat is de Aldi, maar dan in kleurenuitvoering. Hier geen suffe sinaasappelsapverpakking van oranje en blauw, maar 'n helblauw pak met alle kleuren van de regenboog. Zelfs in branchevervaging, een tak van winkelsport waarin Aldi toch niet de minste reputatie heeft, (al kan je bij de Kruitvat tegenwoordig nauwelijks nog een tube tandpasta vinden tussen het speelgoed) gaat de winkel met de IKEA-kleurstelling-maar-dan-net-iets-anders de strijd brutaal aan. Zo kocht Gronical er vanmiddag een halogeenlampen setje voor aan zijn plafond voor het luttele bedrag van vijftien euro, en had hij er voor zes euro ook nog 's zo'n geinig kastje bij dat-ie laatst bij een huisgenoot zag hangen.

Dat was wel een beetje erg weinig geld, moet de kassier van dienst gedacht hebben. In een bliep waren de twee ongeveer even grote en langwerpige dozen langs de kassa, en op de bon prijkte 2 x spot, 30 euro. Niet zo heel spotgoedkoop dus, gelukkig was het helemaal niet koud, kurkdroog en scheen het zonnetje in winkelcentrum Paddepoel, dat altijd zo lekker winkelcentrum Paddepoel blijft. Genoeg rust en ruimte om even na te genieten van de koopjes op de kassabon, en dan maar onverwijld dertig stappen terug doen om -let op kinderen, hier komt een woord dat later vast nog 's van pas komt- te reclameren.

Opperkassier d'r bij, met een ander sleuteltje, want voor je de retourknop op de kassa in mag toetsen in een super moet je minstens bedrijfsleider zijn tegenwoordig. En dan storneren (moeilijk woord voor de aankoop ongedaan maken of, op z'n Jiskefets, retourneren). Kastje van zes euro eraf, lampje ook nog n keer over de bliep en hop, zijn kasverschil was tien euro groter. Headhunters van Ahold schijnen al achter 'm aan te zitten. Kan gebeuren, nog 'n keer bliepen, o nee toch eerst de bedrijfsleider erbij want sleuteltje, ja sorry weet het was niet slim. U snapt: tijd voor n foto.



Kassa drie bliepte onverstoord verder en ziedaar, de inhoud van de kassala correspondeert weer met het aantal bliepjes en Gronical heeft z'n negen euri terug. Nu alleen maar hopen dat die lamp het doet. Want het bonnetje, dat kreeg ik niet meer terug. Niet nog een storno.

geplaatst door Jan-Willem 15:05

 Link |
___________________________

20.1.04

Gronical Twa Tuzend!



De afdeling marketing van deze site (bah, maar verkoop kan je 't ook niet noemen) deelt met gepaste trots mede dat:

Op het moment van schrijven de bezoekersteller van Gronical de tegenwoordig in de Westerse wereld gangbare jaartelling heeft ingehaald. Het was 22 september toen we begonnen, en vier maanden min één dag later is de tweeduizendste bezoeker de digitale deurmat van deze website overgewandeld. Waarvoor ik u allen hartelijk wil danken, en wat ik ook de komende tijd wil aanmoedigen. Want Gronical gaat door (na z'n tentamen morgen), met cadeautjes voor alle (trouwe) bezoekers. Dus ja, liefhebbers van Donar, er komen meer plaatjes van het Nike Demo Team -waar jullie zo massaal naar Googlen- en Gronical zal zich een beetje proberen in te houden als het gaat om al te grove kritiek op de Vaderlandse Spoorwegen. Maar bovenal zal Gronical u en zichzelf blijven proberen te verrassen.

Zo. En nu weer leren.

geplaatst door Jan-Willem 18:47

 Link |
___________________________

19.1.04

Musik am Montag



Voor alle mensen die maandag maar langzaam op kunnen starten, maar wel doorhebben dat de kachel moet blijven branden, ook op het kantoor van de Gasunie (want een apenrots kan koud zijn in de winter), een aanrader in de vorm van een muziekje, dat getuige de tekst de inspiratie moet zijn voor het sociaal beleid van het kabinet Balk II: Geier Sturzflug met Brutosozialprodukt (een deel van de tekst vind je hier). Wie had ooit gedacht dat het CDA en de Neue Welle nog eens verenigd zouden worden op deze website?

geplaatst door Jan-Willem 13:58

 Link |
___________________________

18.1.04

Dimanche sans intolerance



Voordat NOVA weer met een schokkende reportage komt over wat er in de moskeeen van dit land zoal geroepen wordt tijdens de dienst, stel ik hardop de vraag hoeveel schokkende intolerantie er op zondag niet wordt verkondigd in de veel talrijkere en veel lelijkere Gereformeerde Kerken in Nederland. Uit onderzoek van de Katholieke Universiteit Nijmegen, die we sinds kort Radbouduniversiteit moeten noemen maar dat doen we lekker niet, bleek afgelopen week dat in overwegend gereformeerde dorpen in de Tweede Wereldoorlog relatief meer Joden zijn opgepakt door de Duitse bezetter dan in katholieke dorpen. Nu betreft het natuurlijk katholiek onderzoek, maar het is niet voor het eerst dat 'achter de ellebogen' en gereformeerd in een enkele gedachten door het hoofd schoten bij velen. Daarom op deze zondag, die op Gronical in het teken staat van de anti-intolerantie, twee coupletten uit een liedje van Doe Maar, getiteld Rumah Saya. Die band had al heel lang geleden door hoe het zit.

Geen berg aan de horizon
in dit land waar ik ben geboren
geen berg aan de horizon
alleen ivoren torens
Rumah Saya.

[...]

En dan verlang ik naar een ander huis
in het land van mijn vader
maar ook daar zal ik een vreemde zijn
in het land van mijn vader
Rumah Saya

geplaatst door Jan-Willem 20:01

 Link |
___________________________

17.1.04

De kat van ome Willem is op reis geweest



Nieuwe plannen van het Kanzleramt der Nazionale Spoorzialisten in Utrecht. Om de concurrentie met vliegende prijsvechters aan te gaan, wil NS de loketten voor internationaal treinverkeer (dat vanuit Nederland stukken, stukken duurder is dan omgekeerd), allen sluiten. Tickets zijn dan alleen nog via internet te koop. Een nieuwe manier van sociale segregatie, een nieuwe manier om mensen de auto in te jagen (het lijkt wel of de ANWB de voltallige raad van bestuur van de NS bezet). Maar dat is niet het enige: NS gaat ook stunten met de prijzen. Een treinreis naar Parijs wordt straks aangeboden voor 29 euri, en dat is nog maar het begin, volgens een woordvoerder van NS (geen link, want verstopt achter een login bij Wegener). We krijgen dus nu de situatie dat een enkeltje Parijs drie euro vijftig duurder is dan een enkeltje Groningen-Amsterdam. Mocht u dus van plan zijn vanuit Groningen naar pak 'm beet Roosendaal te reizen, koopt u dan een kaartje voor Parijs, dat scheelt u vele euro's. En stap uit in Utrecht om bakstenen, poederbrieven of molotov-cocktails langs te brengen op het hoofdkantoor van NS, want het wordt hoog tijd dat dat de geschifte directie aftreedt. Zijn ze daar helemaal gek geworden? Of mag je straks alleen maar met de trein als je minimaal 120 procent van het minimuminkomen verdient? Dan zal het leeg worden op de stations, want wie regelmatig met de trein reist, rent naar de autohandel zo gauw zijn eerste salaris op de bankrekening staat.

Ik las net ook op de site van de NS dat ze op 31 december hebben aangekondigd dat geld-terug-formulieren oude stijl per 1 januari niet meer geldig zijn. Het tijdstip van aankondigen zegt genoeg over hoe dit bedrijf met haar klanten omgaat. Het valt me nog mee dat ze de passagiers de trein niet uitroken.

Klagen kan bij:
Nazionale Spoorwegen
T.a.v. dhr. Veenman (president-directeur, opperklootzak)
Laan van Puntenburg 100
3511 ER Utrecht

U kunt ook klagen bij uw plaatselijke loket, mocht dat nog open zijn. Kost vanaf 1 maart wel vijftig cent als u er een kaartje bij koopt. En houd rekening met drukke parkeerplaatsen.

geplaatst door Jan-Willem 16:39

 Link |
___________________________

16.1.04

Woorden van Wallage

Via een beroep op (lang leve) de Wet Openbaarheid Bestuur heeft Contrast TV de brief van burgemeester Wallage (wat een ouderwets briefpapier heeft-ie voor zo'n jonge stad) in handen gekregen. Die is online gezet, zodat iedereen hem kan lezen en zelf een oordeel kan vellen. Doe dat, het werkt verhelderend! Beleefd als Jozias van Aartsen is, heeft hij ook een briefje teruggestuurd. Die is weer openbaar gemaakt door een Webloggende Openbaarder en Bestuurder, Remco Kouwenhoven. Die brief kan je hier lezen.

geplaatst door Jan-Willem 14:17

 Link |
___________________________

15.1.04

Donar langs Amsterdam



Cappy, de mascotte van voorheen Donar, was vandaag populair in de zoekmachines, getuige Gronicals statistieken. Vanavond kwam in de wedstrijd van MPC Capitals tegen Demon Astronauts uit waarom: onze bonusheld van het eerste uur ging vandaag voor het eerst op voor een trampolinedunk. Die mislukte helaas twee keer, maar langs deze weg willen we hem bedanken voor de inzet en succes wensen bij de volgende pogingen. De Capitals speelden voor het eerst thuis met de nieuwe aanwinst Travis Young, en die bewees z'n waarde meteen door vanaf de eerste seconde een lay up te scoren. De thuisploeg overklaste in de rest van de wedstrijd de regerend landskampioen, leek het in het laatste kwart nog even moeilijk te krijgen, maar won met tien punten verschil: 73-63. Tel daarbij op dat 'Little Travis' Young nog niet helemaal hersteld is van een blessure, Groningen Basketbalstad en Martiniplaza lijken goede tijden tegemoet te gaan.

geplaatst door Jan-Willem 22:15

 Link |
___________________________

Geen Zuiderdiepgang op koninginnedag

Als het aan de Rijksvoorlichtingsdienst ligt, zal de koninklijke familie op 30 april niet meedoen aan de 'eigentijdse volksspelen' die de ondernemers van het Gedempte Zuiderdiep hebben ingediend op de gemeentelijke weet-u-dan-wel-iets-leuks-voor-koninginnedag-pagina die gisteren met bombarie werd gepresenteerd in de Groninger Gezinsbode.
De ondernemers presenteerden gezamenlijk volksspelletjes die 'met de 21e eeuw mee moeten kunnen gaan'. De RVD vindt echter niet dat het spel 'spacecakehappen', voorgesteld door vaste klanten van de Vliegende Hollander, de Medley en Liberty, 'past binnen de traditie van Koninginnedag in Groningen'. Vaste klanten van de koffiehuizen reageren verbolgen op de afwijzing. "Die waif van die lange at hier altijd Spaicekouke", laat Charley weten, terwijl hij onverstoorbaar verder lurkt aan zijn joint. Bij smartshop Dream Factory heeft men begrip voor het niet doorgaan van een 'stadstrip'. "Die ervaring zou veel te verpletterend zijn voor een voor de familie toch minder plezante dag als K-day", aldus een woordvoerder.
Woningcorporatie IN heeft haar idee voor een programma-onderdeel zelf ingetrokken. IN wilde met Maxima en Beatrix een spelletje 'kamer verhuren' spelen, maar de wachtlijst hiervoor is te lang. "De koningin had niet zo laat kenbaar moeten maken dat ze naar Groningen zou komen, nu kunnen wij niks voor haar doen", zegt een woordvoerster.
Twee ondernemingen aan het Zuiderdiep maken nog wel kans om op Koninginnedag vereerd te worden met hoog bezoek. Tabakszaak Homan wordt hoogstwaarschijnlijk de rookstop voor Beatrix en haar gevolg, dat per 1 januari niet meer mag roken in de openbare ruimte. Minister Remkes voert achter de schermen een stevige lobby voor de sympathieke sigarenwinkelier. Of Remkes er zelf bij is op 30 april, is nog niet bekend. Hij overweegt een tripje te maken naar zijn vakantiehuis in Thailand.
Het proeflokaal Hooghoudt is de andere onderneming die kans maakt op te worden genomen in het programma. Met name Willem-Alexander laat volgens bronnen aan het hof doorschemeren graag mee te willen doen aan de jeneverspelen die dit café wil organiseren. Burgemeester Wallage heeft zijn ongenoegen hierover al geuit in een brief aan CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, zo laat NRC Handelsblad vanmiddag weten.

geplaatst door Jan-Willem 14:41

 Link |
___________________________

14.1.04

We vs. Death



Was een van de toppers in de veel te kleine kelder van Noorderslag. Maar deze band werkt zich vast wel uit de kelder.

geplaatst door Jan-Willem 12:24

 Link |
___________________________

13.1.04

Meer werk, minder regels

Behalve voor ambtenaren:

White socks taboo at Dutch ministry
Tue 13 January, 2004 11:58

AMSTERDAM (Reuters) - White socks have been declared indecent by the Dutch Finance Ministry.

A ministry official on Tuesday confirmed a recent internal publication that proclaimed white sports socks "transgress the limits of decent dress behaviour" for ministry employees.

The officials were also expected to wear dark blue or grey suits in order to convey "reliability and professionalism".

"People are expected to dress in accordance with their function," said a spokeswoman, stressing there were no strict controls.

(afkomstig van Reuters)

geplaatst door Jan-Willem 21:29

 Link |
___________________________

Dromen zijn bedrog



Zo droomde ik vannacht dat de trein een comfortabel, ontspannen en snel reismiddel was. Maar da's alleen in Duitsland, en niet hier bij de volgens de gemeente onbewaakte overgang bij de Suikerunie.

geplaatst door Jan-Willem 19:38

 Link |
___________________________

12.1.04

Foto's van Eurosonic/Noorderslag 2004: gewoon doorgaan



Voor de napret, voor de mensen die het gemist hebben (en ik weet van vorig jaar dat dat altijd gebeurt als net die ene band komt die je persé wilde zien, en da's niet leuk), en voor alle anderen die graag bandjes kijken, gaat Gronical nog eventjes gewoon door, om met Jacques J. D'Ancona (die er gelukkig niet was, of ik moet 'm over het hoofd hebben gezien) te spreken. Dit is de band Wyatt, die bij de ingang mocht optreden. Wat ze spelen? Gewoon gitaarpop.

geplaatst door Jan-Willem 15:32

 Link |
___________________________

Conservatoriumhouse



Het bestaat! Laatst kwam het op een verloren moment nog ter sprake: zouden er op 's lands conservatoria nog mensen zitten die serieus met techno en andere digitale muziek bezig zijn? Wij dachten toen van niet, maar dat dachten we dus mooi fout. Het laatste concert in de toen eindelijk enigzins begaanbare kelder was van Zea, en die studeren volgens 3voor12 aan het Haags conservatorium. Koninklijke electropunkpop krijg je dan, met behulp van 'n gitaar, een hoop knopjes en twee freakende bespelers daarvan. Soms snoeihard, altijd opwindend en bij vlagen hilarisch, zoals in het slotnummer, toen Zea van het zeurderige 'Clocks' van Coldplay een vrolijke gabberplaat maakten.

geplaatst door Jan-Willem 15:11

 Link |
___________________________

Opgeklommen uit de kelder



Hé, wie hebben we daar? Jawel, body up body up, het is niemand minder dan Brainpower. Die is alle dagen heel druk, of altijd druk heel druk. Want hij treedt niet alleen meer op als Hersenkracht, maar ook met deze 'crew' (that's the word, aight?) ADHD. Hij heeft zijn ziel aan de duivel die hitparade heet verkocht, daarbij heeft waarschijnlijk erg geholpen dat je zijn teksten (gelukkig steeds meer in het Nederlands, een mooie trend in de rapperij) altijd kan verstaan. Ook live, en dat is bij de OP wel eens anders. ADHD deed het op Noorderslag niet slecht in de foyer van de Oosterpoort, zelfs doorgewinterde rappers waren er wel over te spreken. Al vergeven die hem natuurlijk nooit zijn knieval voor de commercie.

geplaatst door Jan-Willem 14:57

 Link |
___________________________

Wandel en handel



Bij Eurosonic draait het niet zozeer om het publiek, als wel om de boekers van Europese festivals. Zij zwerven langs de zalen om talent op te sporen voor hun evenement. Het Deense Under Byen (foto) zou zo dit seizoen heel goed door kunnen breken. Op het seminar overdag kunnen ze rustig bijpraten. En zaken doen, zoals Simplon. Deze club staat vanaf februari maandelijks met haar programma in LiveXS, een van de sponsors van Eurosonic/Noorderslag.

geplaatst door Jan-Willem 13:53

 Link |
___________________________

Italioanen, zonder fiets, maar met gitaar



Een stuk verderop kan je lezen dat de gastheren en -vrouwen van Vindicat nou niet echt stonden te springen bij het optreden van de Italiaanse punkrockers van Meganoidi. Op drie na, die bij wijze van we-gaan-gewoon-net-zo-gek-doen-als-die-andere-acht-mafkezen-om-ze-belachelijk-te-maken ook de dansvloer onveilig maakten (letterlijker dan je zou willen). Daar sta je dan als band, met je goeie punkgedrag...

geplaatst door Jan-Willem 11:25

 Link |
___________________________

DJ Deelder



Je hebt het maar zwaar als nachtburgemeester van Rotterdam. Moet je helemaal dat pokke-eind naar Groningen (want vanuit de Randstad is Groningen een stuk verder dan omgekeerd) om tot kwart voor drie 's nachts plaatjes te draaien. Jules Deelder leek het niet erg te vinden donderdag. Het publiek ook niet, want de dichter heeft een zeer aangename liefde voor goeie jazzmuziek.

geplaatst door Jan-Willem 11:15

 Link |
___________________________

Zaagmans



Van dik hout zaagt men doorgaans planken, op Eurosonic liet de violist van de Deense topper Under Byen in de Muziekschool zien dat je er ook hele mooie geluiden mee kan maken. Het werd stil in mij, zullen we maar zeggen.

geplaatst door Jan-Willem 11:09

 Link |
___________________________

11.1.04

Geen bluf



Dat ze plotseling een concert in Gent aflasten wegens onduidelijke redenen was voor velen genoeg informatie om te raden dat Blof op Noorderslag 2004 de Popprijs ging winnen. En voor wie dat allemaal niet had meegekregen, werd het wel duidelijk toen voor het rode gordijn de toetsen werden opgestapeld in een vertrouwde opstelling. Zo blijft er helemaal geen verrassing over. Ja, behalve dan dat Blof een behoorlijk sombere set speelde, zonder veel hits. Dat deed de band twee jaar geleden ook, toen die voor het eerst weer optrad met een nieuwe drummer na het overlijden van Chris Gotte, maar het had allemaal wel wat vrolijker gekund met tienduizend euri in de pocket en een volle zaal, die zich inhield bij de traditionele biergooierij. Het was allemaal maar zuinigjes. Voor de omzet was het vast beter geweest dat de jury bluf en lef had getoond en Frans Bauer had laten winnen. Dan was het bier waarschijnlijk per fust richting het podium gegooid.

geplaatst door Jan-Willem 17:37

 Link |
___________________________

Limbolief



Tja, als je ouders je Djem noemen, zoals het gezin Van Dijk een van haar twee dochters (links of in het midden) heeft genoemd, dan is het niet verwonderlijk dat je in de muziek belandt, al ben je er op je 16e wel vroeg bij. En naar een toepasselijk instrument hoef je dan ook niet lang te zoeken. Maar deze dames, Nina, Djem en Caroline Hoffman, gebruiken vooral hun stem als instrument. En dat doen ze fantastisch, in innige harmonie. Ze hebben nu een singletje uit dat Ramaganana heet. Aardig, maar de rest van het repertoire is nog wat eenzijdig. Dat komt vast nog wel. De naam van dit bandje kunt u vinden op uw versterker: Treble.

geplaatst door Jan-Willem 17:21

 Link |
___________________________

Bubbeldebubbel



K-liber (drie rappers, twee danseressen en een dj) sloeg gister een slaatje uit onze multiculturele samenleving. Maak lawaai, Nederlanders, maak lawaai, Marokkanen, maak lawaai Antillianen! Zoveel enthousiasme en opzwepende soca-klanken zijn de Noorderlingen nog niet gewend, en met dat dansen zal het wel nooit wat worden. Door je knieen, dat doe je zo:



En als het Groninger volk dan na teveel bier de smaak te pakken krijgt, tja, dan is het logisch dat je even een momentje rust pakt...

geplaatst door Jan-Willem 16:30

 Link |
___________________________

Oplossing



Kijk, dit vonden de echte gitaarliefhebbers een prima vondst: de 'stille disco'. Wel de geneugten van het kijken naar een dansende menigte, maar niet de bonkende beats die door je hoofd dreunen.

geplaatst door Jan-Willem 15:09

 Link |
___________________________

Eindhoven de gekste?



Als het aan de heren van Peter Pan Speedrock (inclusief dikke Dennis) ligt wel. Niet mijn muziek, wel een toffe liveband.

geplaatst door Jan-Willem 14:59

 Link |
___________________________

Noorderslag: Stuurbaard Bakkebaard



Een van de leukste concerten van de avond, ga ze zien als ze in de buurt zijn, die cellist, die gitarist/accordeonist (een van de twee accordeons die ik gisteren zag) en die trommelslager!

geplaatst door Jan-Willem 14:57

 Link |
___________________________

10.1.04

Eurosonic 2004: we hebben de foto's nog

De bevindingen van deze editie van Eurosonic in 't kort: veel gitaren, weinig toeters en bellen en niet al te veel nieuws onder de zon. Maar de kwaliteit was altijd hoog. Kijk hieronder voor wat foto's en impressies en zoek u rot naar CD's of MP3's. En dan maar wachten tot het lente wordt.

geplaatst door Jan-Willem 16:07

 Link |
___________________________

Mutua Milka



Als dit een stukje voor het programmablad van Eurosonic was geweest, had er waarschijnlijk zoiets boven gestaan als 'Milka-rock'. Het Zwitserse Cléan sloot de avond af bij Vindicat met een stevige set Alpenrock. Leuk en aardig.

geplaatst door Jan-Willem 15:28

 Link |
___________________________

Ja, Winona



Soms denk je als je het programma van Eurosonica doorspit op zoek naar leuke bandjes, 'tja'. Gelukkig kom je onderweg altijd bekenden tegen die je op andere gedachten kunnen brengen. Op aanraden van zo'n niet-toevallige passant toch maar even bij het Deense Winona gaan kijken, op het einde van de avond in de Spieghel. Daar werd 'tja' meteen een volmondig 'ja'. Mooie popliedjes door goede muzikanten. Met een 'steel guitar', want zo heet dat ding hieronder toch?

geplaatst door Jan-Willem 15:10

 Link |
___________________________

Vendredi: Eurosonique ala Vera



Frans, maar zonder hun spreekwoordelijke slag: A.S. Dragon. Ze maakten opwekkende muziek gisteravond in Vera, met een zangeres die mysterieus, wild en aanvankelijk een tikje onzeker was. Dat laatste was nergens voor nodig.

geplaatst door Jan-Willem 14:33

 Link |
___________________________

Supertolle Tanzhalle!



Als de Berlijnse dancehallsensatie Seeed niet op Lowlands staat, dan heeft de programmeur van dat festival gisteren het fantastische concert van deze band in het Grand Theatre gemist. Eindelijk toeters, eindelijk springen, eindelijk feest. De onbetwiste topper op een avond dat Gronical dankzij treuzelende bediening bij t Golden Fust (die er een uur over doet om de verkeerde rekening te brengen) maar zes bandjes zag.

De zangers hadden bij wijze van toegift bedacht dat het publiek letter voor letter de naam van de prachtige stad waar Eurosonic gehouden wordt zou schreeuwen. Nu hebben Duitsers al problemen met het uitspreken van de letter 'g', en om te voorkomen dat ze daarop in de problemen zouden komen hadden ze het woord maar even gespeld op een papiertje dat naast de setlist hing. Dat is na gisteravond waarschijnlijk niet meer nodig.

geplaatst door Jan-Willem 13:33

 Link |
___________________________

9.1.04

Mullaffen



Je zou het niet zeggen, want meestal zie je het al aan gezicht en kleding, maar deze heer is een Duitser. Hij zingt voor zijn brood in de band Trashmonkeys, die gisteren een heftig feest gaf in de Spieghel.

geplaatst door Jan-Willem 18:19

 Link |
___________________________

Slagschaduw van een slaggitaar



Het Britse Adam Masterson speelde een prachtige set gitaarpop-zoals-het-hoort-en-dan-net-iets-beter in de bovenzaal van het Grand Theatre.

geplaatst door Jan-Willem 18:12

 Link |
___________________________

Sombere Vindicaters



Toen de Hongaarse folkband Parno Graszt optrad in Mutua Fides, het pand van Vindicat, ging het nog wel, maar toen de Italiaanse skarockers van Meganoidi aan het werk gingen werden de gezichten achter de bar almaar somberder...

geplaatst door Jan-Willem 18:11

 Link |
___________________________

Een Noordse Eurosonic



Het hoogtepunt van de eerste avond van Eurosonic was voor de jury van Gronical unaniem het optreden van de Deense formatie Under Byen in de Muziekschool. Die band kan met cello en zaag en een zangeres met een Pools uiterlijk en de stem van Bjork een fantastich optreden neerzetten. Houd de WRD in de gaten de komende tijd, als je daar tegen kunt: de duitse omroep heeft het concert gefilmd. De Scandinaviers doen het sowieso goed in het Hollandse Noorden, het lijkt wel of de stad ermee wordt overspoeld. Wat dan toch weer in de richting van Blof wijst als het gaat om de winst van de popprijs.

geplaatst door Jan-Willem 18:08

 Link |
___________________________

8.1.04

Voorbereiding Voltooid



Wie niet wil verzuipen in het aanbod van Eurosonic, doet er goed aan enige voorbereiding te treffen. Hun website biedt daarvoor uitkomst, en ook het Dagblad komt eens handig van pas, want dat publiceerde vorige week de programmaschema's van het festival. U heeft geen tijd meer om bandjes uit te zoeken? Gronicals keuze ziet u hieronder, puzzel ze en wie weet tot vanavond!

geplaatst door Jan-Willem 17:25

 Link |
___________________________
Archief Home