photo | notes | from

Eurosonic/Noorderslag 2004
Eurosonic/Noorderslag 2005
Eurosonic/Noorderslag 2006


KEI-krant

U wilt hier een link?




gronical.nl fotoweblog

. . Goi dag op Gronical, ofwel moi! . .
Op alle items op deze site berust auteursrecht (c) '03 Mail Gronical

30.11.03

Suikeroom



Het is een uitstekend jaar voor de suikerbietenbranche. De oogst is optimaal, de subsidie uit Brussel hoog. Maar hoe lang blijft de EU nog suikeroompje spelen voor het grootste biet'ng'bied van Europa?

geplaatst door Jan-Willem 22:16

 Link |
___________________________

29.11.03

Dit geloven ze thuis niet



Gronical dacht in het kader van het aanhoudende geleuter over inburgering: laten we onze buurman uit Maastricht eens meenemen naar het Oosterparkstadion. Het was dan wel een koud vrijdagavondpotje tegen RBC, voor z'n hoognodige integratie met Stadjers is 't nooit verkeerd. Of het gelukt is? Ik verzeker u, morgenavond worden er grote verhalen verteld aan een stamtafel aan de Maas. Daar in dat verre Noordoosterpark moet zich toch wel iets heel bijzonders afspelen. En de ongelovige blikken van het publiek van de Sjeng smelten als sneeuw voor de zon wanneer ze horen dat zelfs een koude vrijdagavondpot tegen de Roosendaalse Boys Combinatie helemaal uitverkocht is...

geplaatst door Jan-Willem 01:04

 Link |
___________________________

Feestje, feestje, op de Grote Markt



De politieke partij Student en Stad bestaat tien jaar. Daar moet op gedronken worden, en waar kunnen studentpolitici dat nou beter doen dan voor het stadhuis, in de gemeenschappelijke huiskamer van de stad, zoals de gemeente de binnenstad pleegt te noemen. Voor een openbare aftrap van het tweede lustrum (zo moet dat in studentenjargon heten) met zoveel gevoel voor reclamecampagnes wil de burgemeester graag even tijd maken op vrijdagmiddag. Wat heet: zelfs wethouder Willem Smink was van de partij. Hij moest nog ingrijpen ook, want in zijn mooie woorden waaiden de PvdA-wortels van de Chief wel erg los.
En het mooie is, na zo'n feestje hoef je niet eens op te ruimen (al deed S en S dat wel). Want als het te gezellig dreigt te worden op het plein, dan komt de Milieudienst de boel schoonvegen. Zowel uiterlijk als ook op sociaal gebied, ze hadden het in de krant al gelezen van het feestje en vonden dat de student'n 'm dat allemaal mooi hadden geflikt. Daar kun je wel mee aankomen bij een feestvarken, al hadden de studenten minder belangstelling voor een bergje sympathie voor de Stadspartij dat er op volgde. Ja, praten kunnen ze wel bij de Milieudienst. Daar kan geen leger maatschappelijk werkers tegenop. Want kent u andere hulpverleners die letterlijk in elke straat van de stad komen?

geplaatst door Jan-Willem 00:48

 Link |
___________________________

28.11.03

Zet Gronical aan het werk



Toegegeven, je kan reageren en emailen, maar heel erg interactief is deze site nog niet. Daarom roept Gronical al haar -al dan niet toevallige- bezoekers op om Gronical een opdracht te geven voor een fotoreportage. Regels? Die zijn er niet, behalve dan dat de reportage in Groningen te maken moet zijn. Klik hier om een onderwerp of locatie voor te dragen. Binnenkort maakt Gronical bekend welke onderwerpen hij op de gevoelige plaat vast gaat leggen. En dan bedoelen we de echt gevoelige plaat, niet de Polaroidcamera met pixels waarmee hij de normale foto's op de site maakt. Nee, hiervoor doen we ons best, en laten we de chemie haar werk doen.

geplaatst door Jan-Willem 00:16

 Link |
___________________________

Het afscheid komt langzaamaan dichterbij

Vanavond lopen weer duizenden mensen over de Zaagmuldersweg naar het Oosterparkstadion, om de gehavende FC door de wedstrijd tegen RBC heen te schreeuwen en te zingen. Een prachtig gezicht, zoals hieronder, alleen dan in het donker. Een gezicht, dat helaas uitstervende is. Want straks lopen we met duizenden over de Helperzoom en langs het hoofdkantoor van Essent naar de Euroborg. Gronical bedenkt het zich elke keer als hij naar het Oosterpark loopt of fietst, in de hoop dat dat helpt tegen de weemoed, die er bij voorbaat al is.

geplaatst door Jan-Willem 00:09

 Link |
___________________________

27.11.03

In de lijn der verwachting

Het volgende bericht verscheen zojuist in de nieuwsbrief van RTV Noord, en had u wellicht al eerder gehoord op Radio Noord. 't is dus toch zover gekomen...

Tjoe de Paula verlaat Capitals

GRONINGEN - Basketballer Tjoe de Paula verlaat MPC/Capitals. De Paula heeft het bestuur verzocht zijn contract te ontbinden, omdat hij niet meer van nut kan zijn voor de ploeg van coach Ton Boot. In zijn ogen kreeg hij te weinig speeltijd. Ook Brant Bailey gaat waarschijnlijk snel weg. Boot had hem al eerder verteld dat hij mocht uitzien naar een andere club. Bailey is momenteel op proef bij een Franse ploeg.


De Paula beent achter Brant Bailey van de bank naar de time out in de wedstrijd tegen Fun4All.

geplaatst door Jan-Willem 17:55

 Link |
___________________________

26.11.03

Duik eens in de geschiedenis!

Het Gronical-archief is voor iedereen toegankelijk. Gratis. Kijkt u bijvoorbeeld eens in de oudste sectie van deze site, waar u bijvoorbeeld kunt lezen over het levende fietsenkerkhof op het stationsplein, iets dat ook stadschroniquer Rarekiek is opgevallen. Nu de gemeente nog, want de 'herschuifoperatie' duurt voort.

geplaatst door Jan-Willem 22:05

 Link |
___________________________

Storings



Dat Planet Internet plat gaat bij een telefoonstoring in Zuid-Nederland, tja, dat is nu eenmaal mogelijk als je met KPN werkt. Maar dat daarnaast tegelijkertijd @Home van het misschien-is-het-beter-wanneer-we-wat-meer-geld-apart-zetten-voor-onderhoud nutsbedrijf Essent platgaat door de breuk van een kabel ergens op dat eiland achter het kanaal, is natuurlijk ronduit verdacht. Hoe zit dat eigenlijk met de gasleidingen in Groningen? Die lagen er als eerste in Nederland, en in de grote steden hebben we afgelopen zomer een hoop explosies gehad. Maar deze smoes staat gelijk aan Arriva dat de dienstregeling omgooit omdat een bus in Londen vastzit in de spits.



Hebt u trouwens tijdens uw rijlessen ooit gehoord van de surplace-de-la-sacrée-vache, ofwel de hellingproef?

geplaatst door Jan-Willem 21:54

 Link |
___________________________

24.11.03

Ach ja, IKEA



Als je 24 word op de 24e, dan is dat een beetje een gekke dag op de elfde maand. Daarom ging Gronical -voor het eerst in zijn leven- iets kopen in IKEA. Zoals het een student betaamt heeft hij de uitzet van zijn kot op zorgvuldige wijze bij elkaar gesprokkeld bij vrienden, familie en buren (speciale dank gaat hierbij na vele jaren nog steeds elke ochtend uit naar de buren van vroeger voor het koffiezetapparaat), maar nu moest er een klein tafeltje komen, en daar staat de hele toko aan de Sontweg vol mee. En ze hebben er ook nog een speciale hoek voor gemaakt, zoals u op onderstaande foto kunt zien. Het storende bewegende element in de compositie is een medewerkster van IKEA, die me op vriendelijke maar dringende toon vertelde dat fotograferen niet is toegestaan. Te laat madam.

geplaatst door Jan-Willem 23:12

 Link |
___________________________

23.11.03

Candy, Candy, Candy, I can't let you go



La Dulfer was vrijdagavond in de Oosterpoort. Na een maandje touren door Japan en Amerika, na optredens in Tokio's Blue Note Club, BB King's aan Times Square NY en Key Club aan de fameuze Sunset Strip in Hollywood is Candy voor vijf concerten in eigen land, en warmde ze voor haar thuiswedstrijd zaterdagavond in Paradiso op. In de kleine zaal welteverstaan, want Candy is alleen buiten t land een ster. Nog te zien in Emmen, Vlissingen en Enschede komende week. Het kan verkeren...

geplaatst door Jan-Willem 00:59

 Link |
___________________________

21.11.03

De bevrijdende 2-0

geplaatst door Jan-Willem 17:09

 Link |
___________________________

20.11.03

Trainingspotje?



Weinig verheffends, vanavond in Martiniplaza(ja) bij MPC Capitals tegen Fun4All, de eredivisiedebutant in het basketbal. Of het moet zijn dat toeschouwers net als zondag weer zaten te smeken om Brant Bailey, de Amerikaan die bij coach Ton Boot uit de gratie is. Hoe dan ook, 77-54 was de eindstand van dit 'verplichte nummertje', en Donar was met name de eerste helft 'nait best'. Citaat van de dag was niet 'Bailey erin, weg met de dictatuur', maar de verzuchting 'de volgende keer veertig minuten cheerleaders'. Lang leve het Nike Demo Team, de excuses van Travis Reed na een mislukte dunk (die-ie later wel goedmaakte) zijn aanvaard.

geplaatst door Jan-Willem 22:10

 Link |
___________________________

18.11.03

Supermarktoorlog

Hoe groot is de Europese boterberg (en de boter op de politieke subsidiehoofden), hoe groot de overproductie van de varkensboer uit Winterswijk die u zaterdag op NOVA kon zien, hoe groot zijn de leugens van de Laurussen en Aholds op deze wereld, hoe groot waren de leugens over geen-euro-inflatie? Mooie vragen, maar betaalde u ooit negen gulden voor twee stukjes vlees? En voor dat geld kunnen de ons-geld-uit-de-zakken-kloppende-mongolen bij Super de Boer nog niet eens fatsoenlijk spellen. Lang leve de kenniseconomie, laten we wat Vlaamse nationalisten inhuren voor ons taalonderwijs, die kunnen tenminste nog een woordje Frans...

geplaatst door Jan-Willem 22:03

 Link |
___________________________

Vandaag is je laatste kans!!! Doe Mee aan de Quiz voor CKV!



Vandaag is de dag, dat je voor het laatst aan de Gronical Quiz voor stonede CKV'ers meedoen mag. Doe mee, win dat BELGISCHE BIERTJE en neem bovendien zitting in de jury van de eerste Grote Gronical Proefballonnenwedstrijd die binnenkort gehouden wordt. Voor de hele foto van het fragment hierboven, scroll naar beneden en bekijk het pauzenummer van vijf november. Wie goed zoekt, vindt aanwijzingen, wie slim is geeft alle goede antwoorden op de volgende vraag door te klikken op de 'hier wil ik wat over kwijt'-button onder deze post. Je hebt nog de tijd tot middernacht, maar zolang heb je echt niet nodig voor deze simpele vragen. Succes!

1. Waar is deze foto in de pauze genomen?
2. Ben je daar wel eens naar toe geweest met CKV?
3. Had je toen ook een pauze?
4. Hoe vond je het daar?
5. Heb je goed naar deze foto gekeken?
6. Kan je dan misschien ook wat vertellen over waarom de foto een beetje bewogen is?
7. (bonusvraag) Deze foto is niet gemaakt vanaf de begane grond van de zaal. Hoe hoog denk je dat de fotograaf zat, en weet je ook hoe die plekken (dus niet op de begane grond van de zaal) in het programmaboekje bij de prijsinformatie heten?

geplaatst door Jan-Willem 01:56

 Link |
___________________________

17.11.03

hahahahahahahahahahahahahahahahahaha
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
hahahahaha ...pffffff


Vandaag heeft Dagblad van het Noorden bijna een kwartpagina uitgetrokken om te vertellen over het plan van restaurant Blue Moon (waar het aantal bezoekers schijnbaar even hoog is als het Engelse spreekwoord doet vermoeden) om een aanlegsteiger voor rondvaartboten (proest) te bouwen, en als klap op de vuurpijl een tekening van het plan voor de kabelbaan van het vreetkot naar onze lieve oude grijze. Snik, hinnik, snotter. Heeft Blue Moon nog niet genoeg gekost, mevrouw de Kok (met ka, oo, ka)?

Ik vermoed dat de dienst RO/EZ een extern adviesbureau inhuurt om dit plan te bestuderen. Sminkie, wist je dat ik heel goedkoop ben? En m'n ouders zijn ook ambtenaar, dus een slag in de ruimtelijke ordening lullen is pas-de-probleme.

geplaatst door Jan-Willem 20:55

 Link |
___________________________

16.11.03

En weer komt Donar een punt tekort



Het is de vraag waarom Mikalajunas de fout maakte. Het was niet de eerste, niet de zwaarste fout, maar wel de fatale fout. In een wedstrijd waarin de scheidsrechters elke vingertip van de Capitals tegen een EBBC-speler bestraften, gingen de Groningers op het eind ten onder. En dat net nadat Gary Buchanan met een driepunter afmaakte wat Brant Bailey met een steal-en-dunk begon: de wederopstanding van Donar. 77-76, minder dan een halve minuut op het bord. Maar toen Den Bosch daarna de ring binnentrad, de fatale fout, gevolgd door twee rake vrije worpen. In de 8,5 seconden die volgden, vergaten de Groningers dat ze moesten schieten, of ze durfden niet na de wedstrijd waarin schieten niet lukte en waarin ze al vanaf het begin achterstonden (rust 35-46). Het offensief kwam -waar kennen we dat ook al weer van- te laat.



geplaatst door Jan-Willem 19:26

 Link |
___________________________

14.11.03

Struisvogelmeningen



Haren reageert gelaten op het verdwijnen van het politiebureau in die plaats. Dat bleek tijdens een bliksemenquete die onderzoeksbureau Gronical gisteravond hield op het station in het pittoreske rijkeluisdorp. Er was niemand bereikbaar voor commentaar.

geplaatst door Jan-Willem 14:08

 Link |
___________________________

10.11.03

Komt DePaula de winter door?



De Capitals speelden niet best vanavond tegen Solskin, op z'n zachtst gezegd. De druk op de ploeg is groot nadat Ton Boot vorige week drie spelers hun ontslag aanbood, als ze niet beter zouden gaan spelen. Tjoe DePaula was een van hen, en hij kreeg vanavond niets voor elkaar. Benieuwd of hij de winter doorkomt. Donar won wel, Solskin uit Weert staat voorlaatste, maar speelde bij vlagen mooi basketbal. Groningen kwam maar niet op schot, en liet Weert telkens terugkomen. Pas in de laatste twee minuten kwam de thuisclub 'n beetje los, en kon Travis Reed het publiek uit de stoelen krijgen. Uit en thuis blijken in Groningen vaak omgekeerde werelden. De uitslag is er eentje voor Philip Freriks: 77-66.

geplaatst door Jan-Willem 00:45

 Link |
___________________________

Maansverduistering

geplaatst door Jan-Willem 00:27

 Link |
___________________________

9.11.03

geplaatst door Jan-Willem 04:49

 Link |
___________________________

8.11.03

Papa's, Mama's en excuses voor de blaadjes



De tekst die het reclamebureau dat verantwoordelijk is voor het nieuwe zelfspot-charmeoffensief waarmee de NS haar excuses aanbiedt voor vallend blad, zou hebben bedacht wanneer het personeel wel gebruik had gemaakt van de aangeboden Herfsttoer.

All the leaves are brown,
And the train is late
I’ve been waiting here all morning
Seems I'm gonna stay

In wind and rain it’s cold,
Coffee’s too expensive to pay
The ticket’s twenty euro,
Sorry for the delay

If time turned only back for four years
I know i’m gonna stay
This is square-wheeld railway dreaming
On an cold dutch day.

geplaatst door Jan-Willem 21:42

 Link |
___________________________

7.11.03

Op de vulkaan



Vanavond hartstikke uitverkocht, gisteren hartstikke fantastisch na een kijk-de-kat-uit-de-boom-begin: de Dijk is nog steeds een van neerlands beste live-bands. In de halfvolle zaal opvallend veel stelletjes op het punt van samenwonen. En het mysterieuze meisje dat te zien aan haar lichaamstaal een fantastische avond had, maar wie het voor zover Gronical heeft kunnen zien niet lukte om een glimlach rond haar mond te toveren. Is Huub soms hypnotiseur?

geplaatst door Jan-Willem 20:54

 Link |
___________________________

5.11.03

En dan nu: een pauzenummer voor stonede CKV'ers



Doe jij mee aan de Gronical CKV-KWIS? Druk op de niet gepatenteerde 'hier wil ik wat over kwijt'-banner hieronder en beantwoordt de volgende vragen met behulp van Gronical:

1. Waar is deze foto in de pauze genomen?
2. Ben je daar wel eens naar toe geweest met CKV?
3. Had je toen ook een pauze?
4. Hoe vond je het daar?
5. Heb je goed naar deze foto gekeken?
6. Kan je dan misschien ook wat vertellen over waarom de foto een beetje bewogen is?
7. (bonusvraag) Deze foto is niet gemaakt vanaf de begane grond van de zaal. Hoe hoog denk je dat de fotograaf zat, en weet je ook hoe die plekken (dus niet op de begane grond van de zaal) in het programmaboekje bij de prijsinformatie heten?

Onder de goede inzenders verloot Gronical een Belgisch biertje waarvan je echt onwijs gaaf vet snel dronken wordt, en een jurylidmaatschap in de binnenkort te organiseren Eerste Grote Gronical Groningse Proefballonnenwedstrijd (TM)!

geplaatst door Jan-Willem 20:31

 Link |
___________________________

In Memoriam: het kasseienstrookje van de Zeeheldenbuurt



U zag vrijdag al hoe werk in uitvoering langs de problemen heen werkt, tot die zichzelf oplossen. En inderdaad, het Peugeotje verdween inderdaad een dag later van zijn granieten plateautje. De wegwerkers hadden er keurig een afritje voor gemaakt met de shovel.

Allemaal leuk en aardig, maar Gronical kan nu niet meer over dat typische kasseienstrookje naar het hoofdkantoor. Nu nog ligt er een zandbak, maar straks liggen er keurige roodgebakken straatklinkers op het Abel Tasmanplein. "Om het beeld van de straat een geheel te maken, dit was het enige stukje met deze stenen", zegt een woordvoerder -niet extern ingehuurd voor zover wij weten- van de dienst Ruimtelijke Ordening van onze mooie stad. De Friese (inderdaad: verdacht) werklieden die de kasseien ophaalden, gaven een andere reactie op Gronicals 'wat gaan jullie daarmee doen?'. "Die nemen we mee en verkopen we weer. T'is graniet, ja." (inderdaad, ja. Verdacht accent)

Misschien liggen 'onze' stenen straks wel op de Muur van Geraardsberge. Die wordt op dit moment verbouwd, zoals we gisteren konden zien in een nieuwsreportage van Jean Nelissen in Studio Sport (ook dit laatste is verdacht, nietwaar?). Maar als de Friezen sluw zijn geweest, en daar staan ze toch een beetje om bekend, dan hebben ze de kasseien verkocht aan Koops, dat op dit moment bezig is met het bestraten van de Hoge der Aa. Want daar duikt opeens een stapel kasseien op aan het begin van de straat, op een plek die enkele weken geleden volgens ons ook al werd ingestraat (verdacht?).

Een vriendelijke geste van Wielerstad Groningen aan de Ronde van Vlaanderen of een herschuifoperatie (geen verdacht woord, maar wethouder-dekker-jargon), wat is het? In beide gevallen kan wielerliefhebbend Gronical er mee leven, maar nieuwsgierig maakt het wel. Dick Heuvelman, weet u het antwoord?

geplaatst door Jan-Willem 20:06

 Link |
___________________________

3.11.03

Vroeger was alles beter



Nog geen twee weken geleden maakte Gronical dit prachtige herfstplaatje op de A-weg. Nu is niet alleen een enkele wolk grijs, maar de hele horizon. Hebben we in Groningen aan een Grieze dan niet genoeg?

geplaatst door Jan-Willem 15:23

 Link |
___________________________
Archief Home